křepelka

Nadívaná křepelka patří mezi opravdové lahůdky, které si můžete připravit sami doma. Stačí jen koupit čerstvé křepelky a naučit se je vykostit. Není to snadné, ale s trochou cviku se to naučíte. Dokonalá nádivka spolu s křehkým masem vám rozhodně zachutná.

Vykostit křepelku jsem se naučila na kurzu Romana Pauluse v Hotelu Alcron. Kurz byl zaměřený na přípravu zvěřiny a můžu říct, že jsem si ho skvěle užila, naučila se spoustu věcí a ochutnala skvělá jídla. Vykostit křepelku není žádná sranda. Přiznávám bez mučení, že ta první šla pěkně ztuha :-) Doma jsem pak ještě celý proces jednou zopakovala, těsně po kurzu. A potom hodně dlouho nic.

Když jsem se tedy chtěla pustit do krásného a skvělého oběda, tak jsem si postup musela připomenout. Naštěstí náš šéfredaktor Radek Kříž, který se mnou byl na kurzu, celý postup zdokumentoval do článku a tak jsem se po přečtení mohla pustit do práce. Stačilo si jen připomenou kde začít...

Nádivku do křepelky můžete připravit jakoukoliv, jaká vás napadne. Jen musí suroviny ladit a celý nápad musí mít hlavu, patu. Já jsem sáhla po podzimních surovinách. Použila jsem netradiční ovoce - kdoule, hříbky, cibuli a pěkný kus špeku.

Suroviny

  • 4 křepelky
  • sůl a pepř
  • kus alobalu

nádivka

  • 6 lžic hub ve slaném nálevu (ideální je směs hub)
  • 1 cibule
  • 100 g špeku
  • 1 menší kdoule (nebo půl větší)
  • 2 stroužky česneku
  • kousek másla
  • 3 plátky toastového chleba
  • 3 vejce
  • sůl, pepř a bylinky

Postup

Ze všeho nejdříve si připravte nádivku. Měla by trochu vychladnout, a to se určitě stane během toho, co se budete kostit s křepelkou :-)

Cibuli nakrájejte na drobno. Houby také. Špek a kdoule stejně. Na mini kostičky. Rozehřejte velkou pánev. Na ni vsypejte kostičky špeku a nechejte ho, aby se vysmažil dokřupava a pustil tuk. Přidejte cibuli a opékejte asi tři minuty. Přidejte kdoule a opékejte, dokud cibule nezezlátne, kdoule nezměknou. Přisypejte houby. Společně promíchejte a ochuťte prolisovaným česnekem, solí, pepřem a bylinkami. Doporučuji majoránku.

Sundejte pánev z plotny a přidejte minikostičky toastového chleba, promíchejte. Vmíchejte vejce a nechejte vychladnout. Pusťte se do křepelek.

křepelky

Postup vykostění křepelky popsal Radek skvěle:

„Začněte od zad, kůži rozřízněte kolem páteře a poté opatrně odřezávejte od žeber, křídla odřízněte, stehna ponechte i s kostmi. Pozor, ať křepelku nezmáčknete příliš pevně jako já, když jí rozdrtíte obratle, jde to poznání hůř. Ale výsledek stojí za to. Snažte se nikde neproříznout kůži.“

Bude to trvat opravdu dlouho. Klidně 10 - 15 minut jeden kousek. Ale možná že 15 minut první kousek a poslední už jen 8 :-) Chce to cvik. A stojí to za tu námahu. Uvidíte!

Vykostěné křepelky si pěkně srovnejte a připravte si pruh alobalu, který několikrát přeložte. Vznikne vám pevný pásek, kterým bude celá křepelka držet pohromadě.

Plněná vykostěná křepelka s nádivkou z lesních hub a foie gras

Připravenou nádivku nacpěte křepelce do břicha a vytvarujte ji tak, aby vypadala jako předtím, než jste se do ní pustili s nožem. Zpevněte ji za pomoci alobalového pásku. Osolte a opepřete.

Jednu křepelku vedle druhé naskládejte do pekáče. Na každou dejte kousek másla a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C. Bude to trvat, podle velikosti křepelky 12 - 20 minut. Pěkně dozlatova, ale nesmí být vysušená.

Podávejte, s čím máte chuť. Stačí třeba jen trochu dobře ochuceného salátu. My jsme vyrobili batátové chipsy a byly výborné.

Dobrou chuť přeje Elly.

Chcete překvapit hosty a připravit něco skvělého? Inspirujte se na našem magazínu

Plněná vykostěná křepelka s nádivkou z lesních hub a foie gras

coq au vin

králík na smetaně

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Radek Kříž

Reklama