Domácnost

Křen má ten správný říz

Křen je vytrvalá bylina s mohutným válcovitým kořenem, ve kterém je tolik prospěšných látek, že si právem získal označení evropský ženšen. Pojďme se s tímto zázrakem přírody seznámit o něco blíže.

křen

Proč a za jakých okolností se zrodila věta: Co se křeníš?, to asi nevypátráme. Každopádně pokud nějak souvisí s požitím křenu, tak je to vůči této zázračné „bylině“ nespravedlivé, neboť nad takovým ovarem s křenem se rozhodně nekřeníme, ale slastně usmíváme.

Původ

Křen pochází pravděpodobně z jihovýchodní Evropy a západní Asie. Do střední Evropy se dostal společně se Slovany v době stěhování národů. V naší zemi se ujal velice rychle, jeho jakost byla tak dobrá, že svého času jsme byli dokonce označováni jako světová velmoc. Vůbec nejlepší křen rostl v Malíně a jeho okolí, kde se pěstoval od raného středověku. S křenem se dnes můžeme setkat na většině venkovských zahrádek, nejvíce se mu daří v Polabí, na Kutnohorsku a Čáslavsku. Zplaňuje na písčitých lokalitách podél rybníků a vodních toků. Na mnoha místech jeho porosty vypovídají o dřívějších osídleních.

Pěstování

Křen se pěstuje dvěma způsoby. Tradiční, kdy roste jako trvalka na jednom pozemku a každý rok se odryje část kořenů, poskytuje produkt proměnné kvality. Často bývá dřevnatý nebo tenký jako tužka.
Druhým způsobem je množení vegetativních řízků z postranních kořenů asi 1 cm silných a 25 cm dlouhých, které se vysazují do řádků na vzdálenost asi 60 cm šikmo tak, aby spodní konec sazenice byl zhruba15 cm pod povrchem půdy. Aby se rostliny nevysilovaly tvorbou plodů, odřezávají se hroznovitá květenství vyrůstající do výše až 150 cm. Kořeny se sklízí druhým až třetím rokem na podzim nebo na jaře, vyryjí se rýčem, opatrně očistí, aby se neotloukly, a poté se skladují v chladu a vlhku, nejlépe ve sklepě v písku. Nejostřejší říz má podzimní křen.

Využití v kuchyni

Ke kořenění používáme čerstvý, jemně nastrouhaný kořen. Velmi oblíbená je hustá studená omáčka, připravená z nastrouhaného křenu, soli a octa, s přísadou nastrouhaných jablek a cukru. Stejně tak vynikající je teplá omáčka, s přílohou hovězího nebo uzeného. Křen se používá jako příloha k vařenému masu, spolu s brusinkami a smetanou také ke zvěřině. Samotný nastrouhaný se výborně hodí k teplým uzeninám a vepřovému masu, ovaru. Pochoutkou je také křen smíchaný se šlehačkou a strouhanými ořechy jako příloha k vařené teplé či studené šunce. Používá se rovněž k přípravě křenové hořčice.

Využití v lékařství

Křen obsahuje vitamín C, jehož obsah je dvakrát vyšší než u citronů. Jako léčivá rostlina se v lidovém léčitelství používá dodnes. V malých dávkách povzbuzuje křen chuť k jídlu a činnost trávicí soustavy, usnadňuje odkašlávání a má mírný močopudný účinek. Křen působí preventivně proti bakteriálním, ale i některým chorobám způsobenými viry, houbami a prvoky. O fytoncidním účinku křenu se můžeme přesvědčit při nakládání červené řepy, k níž přikládáme plátky křenu nebo ustrouhaných jablek s křenem; v tomto složení pak podléhají méně plesnivění.
V minulosti se křen používal také zevně. Přikládal se na omrzliny a klouby postižené revmatizmem. Ještě v nedávné době se běžně používaly křenové placky, které se zabalené přikládaly na postižené místo, jenž se během krátké doby silně prokrvilo a revmatické bolesti pak polevily.

Křen v magii

V lidové magii se křen využíval jako ochranný prostředek proti všem možným zlým silám. Nastrouhaný křen (který musel být vykopán o půlnoci za úplňku) se rozházel kolem stavení či kolem stájí, kde spala zvířata, a takto rozházený ho nemohlo nic zlého překročit. Hodně se využíval také jako ochrana proti zlým duchům lesa i zlým lidem. Než šli lidé do lesa, dali si do kapsy nebo do košíku kousek kořene. Za dob křesťanství sloužil křen především jako ochrana před ďáblem. Hojně jej (dodnes) používají také exorcisté při vymítacích rituálech. Staří Řekové věřili, že křen bystří rozum.

Křen očima čtenářky Janiny

Jestli křen slouží proti zlým lidem, tak budu jeho kořen nosit všude po kapsách, nebo alespoň lahvičku s křenovou šťávou, které si tu a tam po cestě cucnu. Cucnete si se mnou? Pak posílám recept sloužící PROTI všem zlým lidem a duchům a PRO zdraví.

Křenová šťáva:
75 g očištěného křenu nakrájíme na kolečka, zalijeme je 0,5 l červeného vína a vše necháme dva až tři dny odstát. Obsah nádoby dvakrát denně protřepeme. Macerát poté slijeme a užíváme po lžičkách.

A ještě jeden, podobný recept.
75 g očištěného křenu nakrájíme na kolečka, rozložíme na žíněné sítko a posypeme cukrem. Vytékající šťávu pak zachycujeme a užíváme 3 x denně 1 lžičku. Tento lektvar je výborný proti únavě!

Na zdraví a kolem sebe samé hodné lidi

použitý zdroj: Lesley Bremnessová, Bylinář - zdraví, krása a radost, Fortuna Print, 1990

Přečtěte si také:

   
15.01.2013 - Zahrada a květiny - autor: Alexandra Stušková

Komentáře:

  1. [13] kacirekkarel [*]

    Křen mám nejraději čerstvě nastrouhaný smíchaný s čerstvým zelím! Výborný salát!

    superkarma: 0 25.02.2013, 09:37:04
  2. [12] rendac [*]

    radši mám česnek

    superkarma: 0 22.02.2013, 22:55:04
  3. [11] V19 [*]

    ja používam chren v kuchyni dosť často

    superkarma: 0 18.01.2013, 11:41:03
  4. avatar
    [10] Jindriska8 [*]

    U nás v kuchyni má křen taky využitíSml22

    superkarma: 0 15.01.2013, 19:58:36
  5. [9] Lydia001 [*]

    Křen teda ráda nemám.

    superkarma: 0 15.01.2013, 17:01:50
  6. [8] Trefa [*]

    Trefa:mame kren na zahrade.varim z nej i omacku.

    superkarma: 0 15.01.2013, 15:36:57
  7. avatar
    [7] femme [*]

    Hanula — #3  my máme rádi tuhle: žervé+nastrouhaný křen+podle potřeby smetana+popř.trochu soli Sml58

    superkarma: 0 15.01.2013, 14:33:37
  8. avatar
    [6] SNÍŽEK [*]

    křenovou omáčku máme rádi.A když se někdo kření tak se usmívá.Sml16

    superkarma: 0 15.01.2013, 13:53:35
  9. avatar
    [5] gerda [*]

    jablečný křen a křenová omáčka - to jsou stálice naší kuchyněSml67

    superkarma: 0 15.01.2013, 12:35:14
  10. avatar
    [4] ladouch [*]

    Já dělám křen s nastrouhanou vařenou červenou řepou, trochu soli, trochu cukru, trochu octa a oleje vše se smíchá a může se jíst třeba k párkům, je to mňamka.Sml22Sml22

    superkarma: 0 15.01.2013, 12:22:59
  11. avatar
    [3] Hanula [*]

    Sml16mám ho v lednici - asi si udělám pomazánku - lučina+křen. Nemáte někdo recept na pomazánku?

    1. na komentář reaguje femme — #7
    superkarma: 0 15.01.2013, 08:24:05
  12. avatar
    [2] maje [*]

    já si dělám domácí křenex, který i po roce pálí jako čerstvýSml22Sml22

    superkarma: 0 15.01.2013, 08:00:58
  13. [1] lidicka [*]

    Křen má rád můj muž, k jakémukoli masuSml22

    superkarma: 0 15.01.2013, 06:16:21

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme