Vaření

Krémová polévka z dýně a kořenové zeleniny

dýňový krém

Typicky podzimní polévka, kterou určitě potěšíte dospělé i děti. Pro děti doporučujeme šetřit solí, ale pro dospělé naopak můžete přidat špetku chilli a pepře. Ať má polévka pěkně říz. Na dozdobení použijte křupavá dýňová semínka a velice chutnou mrkev, opečenou na másle. Zahřívací a sytá polévka je na světě.

Polévka je opravdu úžasná. Testováno na dětech i dospělých. Když se dovařila k večeři, tak u nás totiž byla kamarádka s malou dcerkou a pochutnali jsme si všichni. A taková jídla jsou nejlepší. Nemusíte vymýšlet jeden chod pro dospělé a jiný pro děti.

Výborným zpestřením bylo dozdobení polévky. Na to jsem použila tři výborné suroviny.

  • Mrkev - oloupaná, nastrouhaná na proužky a opečená na másle doměkka.
  • Dýňová semínka - opečená nasucho na pánvi. Opékáme tak dlouho, až začnou jemně praskat a slupka na nich začne pukat.
  • Dýňový olej - dokonalá a velice zdravá surovina do salátů, polévek, dipů.

Základ na polévku můžete připravit několika způsoby. Očištěnou zeleninu můžete dát na plech, pokapat trochou oleje, osolit a upéct doměkka v troubě. Nebo ji můžete dát do hrnce, zalít vodou nebo vývarem a uvařit doměkka. Poslední varianta je připravit polévku v chytré mašině Tefal Easy Soup, kam nasypete jen suroviny pokrájené na kostičky, nalijete vodu, ochutíte a dál pracuje přístroj za vás.

Všechny tři polévky budou výborné, chuťově se od nich bude lišit jen ta z pečené zeleniny. Protože pečením získá dýně i kořenová zelenina úplně jinou chuť.

krémová dýňová polévka

Suroviny

  • 450 g dýně hokkaido (váha už je po vydlabání dužiny a semínek)
  • 300 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 50 g petržele
  • sůl a pepř
  • dýňová semínka
  • dýňový olej
  • 400 - 700 ml vývaru (podle toho jak hustou chceme polévku mít)

Postup

Všechnu kořenou zeleninu oloupejte. Dýni rozkrojte, zbavte tuhých konců a vykrojte dužinu se semínky.

Kdo chce polévku z pečené zeleniny, tak všechnu zeleninu naskládá na plech, pokropí trochou oleje, osolí, opepří a na plechu promíchá. Peče se na 170 °C, asi půl hodinky, až zelenina změkne. Tuto zeleninu potom v hrnci zalije horkým vývarem a rozmixuje dohladka.

Kdo chce polévku z vařené zeleniny, tak zeleninu i dýni nakrájí na menší kousky a dá vařit do hrnce s vývarem. Opět doměkka. Doba, než se zelenina uvaří doměkka záleží na tom na jak velké či malé kousky ji nakrájíte. Po uvaření už jsem stačí rozmixovat dohladka.

Na talíři polévku ozdobte upraženými dýňovými semínky, mrkví opékanou na másle a dýňovým olejem.

A když rozmixovanou směs nebudete ředit vůbec, vznikne vám úžasné pyré, které můžete použít jako přílohu k pečenému masu.

Tip: Pro zjemnění můžete přidat trochu smetany ke šlehání.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

   
14.10.2015 - Zelenina - autor: elly

Komentáře:

  1. [19] Beruška63 [*]

    Dýni si dělám hodně často a polévku přímo miluji.Sml79Sml79Sml79Sml79Sml79Sml79Sml67Sml67Sml67Sml67Sml67

    superkarma: 0 18.01.2016, 10:49:07
  2. avatar
    [18] elly [*]

    Eva_Fl — #13 Sml52Sml52Sml52Sml52Sml52

    superkarma: 0 15.10.2015, 10:46:17
  3. avatar
    [17] Motty [*]

    Eva_Fl — #15 Já vařím jenom o víkendu a polívky fakt ne. Tu si někdy dám, když jdeme na oběd, třeba takovou frankfurtskou miluju. Ale tuhle dýnici asi zkusím, mám na ni chuť. Jen nevím kdy, možná příští podzim Sml30

    superkarma: 0 14.10.2015, 21:00:49
  4. [16] bábovka [*]

    Sml59vyzkouším

    superkarma: 0 14.10.2015, 19:20:47
  5. avatar
    [15] Eva_CZ [*]

    Motty — #14 vazne? U nas neni den uplne hotovej bez polivky. Jsme oba polivkovi jak blazen. Sml22 Ale nemixuju a varim ceskou tradici. Na cinske a thajske chodim do restaurace.

    1. na komentář reaguje Motty — #17
    superkarma: 0 14.10.2015, 19:01:09
  6. avatar
    [14] Motty [*]

    Polívky nevařím, ale na fotce to vypadá tak krásně, že se možná překonám a zkusím to Sml67

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #15
    superkarma: 0 14.10.2015, 17:30:08
  7. avatar
    [13] Eva_CZ [*]

    Dyni nezeru. Ale to uz vite. Sml30Sml30Sml30Sml30Sml30

    1. na komentář reaguje elly — #18
    superkarma: 0 14.10.2015, 17:24:38
  8. [12] anina4 [*]

    nakoupila jsem suroviny a chci udělat dnes k večeři

    superkarma: 0 14.10.2015, 16:09:02
  9. avatar
    [11] elly [*]

    gerda — #8dá se určitě všechno...necháš ji prostě nakrájenou na kousky a nemixuješ...

    superkarma: 0 14.10.2015, 10:59:38
  10. [10] kozeluhova [*]

    Dělám,ale jen z pečené dýně a bez kořenové zeleniny

    superkarma: 0 14.10.2015, 10:21:34
  11. avatar
    [9] delfi.na [*]

    Dýňovou polévku jsem poprvé jedla u švagrové a byla vynikající. Určitě ji zkusím udělat i doma a konečně mám recept Sml58 díky Elly

    superkarma: 0 14.10.2015, 10:15:37
  12. avatar
    [8] gerda [*]

    elly — #2a dá se vůbec z dýně udělat jiná, než krémová? Fakt by mě to zajímalo. Já mám totiž raději jídla, ve kterých není nic "skryto", ale když vidím, co tam všecko je. Taky se mi zdá škoda mixovat to, co by mohlo zdobit. Zrovna dýně - na krájení dýně je ozdobný vroubkovaný nůž, který v těch kouscích nadělá pěkné vlnky.

    1. na komentář reaguje elly — #11
    superkarma: 0 14.10.2015, 09:53:46
  13. [7] hot [*]

    Je vynikající, já jen nepřidávám další zeleninu, pak mi to přijde chuťově ke svíčkové. A tu smetanu určitě Sml67

    superkarma: 0 14.10.2015, 09:52:30
  14. [6] Boros [*]

    bohužel , to mi doma nikdo nejí

    superkarma: 0 14.10.2015, 09:28:17
  15. avatar
    [5] Suzanne [*]

    Tohle bude zítra večer Sml22Sml16Sml67 Díky za inspiraci Sml16

    superkarma: 0 14.10.2015, 09:12:14
  16. [4] bobani [*]

    To může být dobrůtka

    superkarma: 0 14.10.2015, 08:54:52
  17. avatar
    [3] Eliana [*]

    Mmmmm, mňam, teď máme dýni každý den nějak jinakSml16

    superkarma: 0 14.10.2015, 08:33:45
  18. avatar
    [2] elly [*]

    gerda — #1To my už víme Sml22 Sml16

    1. na komentář reaguje gerda — #8
    superkarma: 4 14.10.2015, 08:13:27
  19. avatar
    [1] gerda [*]

    Krémové polévky se mi docela zprotivily, uznávám je jedině jako dietu nebo první dětské jídlo, ale pro dospělé, co mají zuby, raději něco kousatelného.Sml16

    1. na komentář reaguje elly — #2
    superkarma: 1 14.10.2015, 08:00:49

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme