květáková polévka

Koupili jste krásný velký květák a přemýšlíte, co dobrého uvaříte? Jednoduchá krémová polévka zahřeje v nadcházejícím studeném podzimním počasí. Přidejte kousek mrkve, dozdobte krutony a máte skvělou večeři nebo polévku k obědu.

Dělám tuhle polévku často. Občas ke květáku přidám mrkev, jindy zase kousek zázvoru. Někdy obojí. Výborná je i s trochou koriandru nebo zelené petrželky. Pokaždé, když použijte něco jiného k dochucení, tak výrazně změníte chuť polévky. Tak se nebojte experimentovat.

Já jsem polévku, kvůli časové úspoře, opět vařila v Tefal Easy Soup. Všechny suroviny jsem dala do přístroje, přidala 250 ml vody a zapnula program pro „krémovou polévku“. Za půl hodiny hotovo, podávala se polévka. Recept je na klasický postup.

Suroviny

  • 1 větší květák
  • 2 mrkve
  • kousek čerstvého zázvoru (na půl lžičky)
  • 200 ml smetany
  • kousek másla
  • 1 cibule
  • sůl a bílý pepř
  • dýňový olej
  • krutony z celozrnného toastového chleba

Postup

Květák obereme od nehezkých listů. Ty hezké můžeme klidně nechat, vůbec v polévce nebudou vadit. Rozebereme na růžičky a tuhou část květáku nakrájíme na malé kousky. Dáme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byl květák ponořený. Přidáme mrkve - oloupané a nakrájené na špalíčky. Osolíme a vaříme doměkka.

Mezitím rozpustíme máslo a osmahneme na něm cibulku. To pro lepší vůni a chuť polévky.

Z uvařeného květáku slijeme vodu, ale přibližně 300 ml si necháme stranou. Uvařený květák i mrkev přidáme do hrnce s osmahnutou cibulkou. Přidáme zázvor, ochutíme pepřem a zalijeme smetanou a polovinou vody z vaření květáku. Rozmixujeme v mixéru nebo tyčovým mixérem. Zdá-li se vám polévka hustá, přidejte více vody z vaření květáku. Pět minut provařte a podávejte.

Na talíři ozdobte dýňovým olejem a křupavými krutony.

Dobrou chuť přeje Elly.

Skvělé krémové polévky z našeho magazínu

dýňový krém

krémová česneková polévka

květákový krém

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama