Reklama

kremeše

Jedeme na zabijačku! Hurá. Byli jsme pozváni na pravou moravskou vesnickou zabíjačku. Jako dítě jsme zabíjeli prase u babičky, ale už si to moc nepamatuji. Tak mě pozvání ke kamarádčině sestře moc potěšilo. Dostala jsem za úkol upéct nějaký moučník. Vyhrabala jsem tedy výborný, velice jednoduchý recept, který slavil velký úspěch.

Můj vtipný muž, když viděl dezert, tak ho okomentoval takto: „Na zabijačce to asi nikdo nebude jíst dezertní vidličkou, jen rukama. To bude paráda, jak se potom budou olizovat prsty - krém, krev, krém, krev...“ :-D Nakonec to samozřejmě tak dramatické nebylo...

Suroviny

2 balení rozváleného listového těsta

vanilkový krém:
800 ml plnotučného mléka
2 vanilkové pudinky
150 g cukru krupice
2 lžíce hladké mouky
1 lžička vanilkového extraktu

250 g změklého másla

500 ml smetany ke šlehání
ztužovač šlehačky

Postup

Celé pečení si ulehčíme rozváleným listovým těstem. Nejprve si vybalíme jeden plát a ten dáme upéct do trouby, pěkně dozlatova. Před vložením do trouby ho propícháme na několika místech vidličkou, aby se moc nenafukoval.

Ihned upečeme druhý plát, ten ale před pečením nakrájíme na čtverečky, velké tak, jak chceme velké kremeše. Opět propícháme vidličkou.

Připravíme si vanilkový krém. Většinu mléka vylijeme do hrnce, přisypeme cukr a dáme vařit. Občas promícháme. V troše mléka (asi 150–200 ml) rozmícháme oba vanilkové pudinky, mouku a vanilkový extrakt. Až mléko v hrnci začne vřít, zašleháme do něj zbytek mléka s pudinkovým práškem. Mícháme velice intenzivně, až do zhoustnutí.

Za občasného promíchání necháme úplně vychladnout. Kdo chce, může v téhle fázi přidat ještě trochu rumu.

Vyšleháme si změklé máslo, do kterého po trochách zašleháváme vychladlý pudink. Krém rovnoměrně rozetřeme na spodní plát upečeného listového těsta, ten, který jsme pekli první a v kuse.

Ve vychlazené smetaně ke šlehání rozmícháme ztužovač a ušleháme na tuhou šlehačku. Tu rozetřeme na vrstvu vanilkového krému. Přikryjeme druhým plátem listového těsta, pokrájeným na čtverečky. Posypeme moučkovým cukrem, necháme pár hodin vychladit a podáváme.

MŇAM! A od zítra držím dietu!!

Dobrou chuť přeje elly.