Nikdo z nás si nedokáže představit Vánoce bez cukroví. Tato skvělá pochoutka k nim zkrátka patří. Navozuje tu správnou sváteční atmosféru a při pečení se může stát i skvělým interaktivním prostředkem pro malé děti. Tradice vánočního pečení sahá až do šestnáctého století, kdy dobové cukroví mělo jen málo společného s tím dnešním.

Cukr a bílá mouka byla vzácností. Vzhledem k velkému šetření v domácnostech se cukroví připravovalo hlavně ze sušeného ovoce a dochucovalo se medem. V současné době se hospodyňky předhánějí, která toho více napeče a vymýšlejí stále nové receptury. Nechte se inspirovat recepty Mlékárny Valašské Meziříčí, ve kterých můžete využít její léty prověřené a kvalitní výrobky. Kvalitní suroviny by totiž neměly chybět v žádném cukroví, protože vytváří tu správnou a neodolatelnou chuť. Poctivost se vyplácí a hlavně lépe chutná.

Šlehačkové hvězdičky

ValmezPřísady:

  • 450 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 250 ml Čerstvé smetany z Valašska
  • 1 vanilínový cukr a moučkový cukr na obalení

Postup přípravy:

Z nachystaných přísad vypracujte těsto a vyválejte na plát o síle přibližně 3-5 mm. Vykrájejte hvězdičky a zvolna pečte v předehřáté troubě. Ještě teplé cukroví obalujte ve směsi vanilínového a moučkovém cukru. Cukroví do krabiček naskládejte až po vychladnutí.

Křehké šlehačkové cukroví

Přísady:Valmez

  • 700 g polohrubé mouky
  • 400 g másla
  • 250 ml Čerstvé smetany z Valašska
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • moučkový cukr, kakao, strouhané ořechy

Postup přípravy:

Do mouky přidejte prášek do pečiva a postupně vmíchejte máslo, smetanu a žloutky. Vypracované těsto rozdělte na 3 díly. Do jednoho přidejte kakao a do druhého strouhané ořechy. Nechte v chladu odpočinout a pak z vyváleného těsta vykrajujte různé tvary a dejte na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech. Upečte
a ještě horké obalujte v moučkovém a vanilkovém cukru.

Jogurtové cukroví z Valašska

Přísady:

  • 400 g hladké mouky
  • 180 g másla
  • 180 g moučkového cukru
  • 1 Ovocný jogurt z Valašska (možné vybrat s příchutí jahoda, meruňka nebo višeň)
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 žloutek
  • 1 balíček ovocného pudinkového prášku

Postup přípravy:

Všechny přísady smíchejte a vypracujte těsto a nechte alespoň hodinu v chladu odpočívat. Na pomoučněném vále vykrájejte různé tvary a upečte v mírně vyhřáté troubě. Stejné tvary slepujte k sobě zavařeninou a můžete ozdobit polevou dle chuti.

Reklama