Bulvár

Křehčené maso – další podvod na zákazníky?

meat

V obchodech si dávám pozor na to, co kupuji. V košíku mi nejčastěji končí stále tytéž výrobky – prozkoumané a osvědčené. U nových výrobků zkoumám složení a podle toho se rozhoduji, zda je koupím. Snažím se být opatrná. Přesto se mi stalo, že jsem si domů přinesla křehčené maso.

Byla jsem v obchodě a pospíchala jsem. Dcera byla zrovna živější, a já proto chtěla mít nákup rychle za sebou. Ještě maso, pomyslela jsem si. Ha, tady je, a v akci! To mám štěstí, usmála jsem se. Křehčené kuřecí maso, čtu na cedulce. To bude asi křehčí, lepší? Dcera mě vyrušila, přestala jsem maso zkoumat, popadla první balíček a spěchala domů

Když jsem doma začala maso čistit, „teklo“ mi mezi prsty. Tolik vody? Co se to děje? Maso se rozpadalo, bylo „blátivě“ měkké a po tepelném zpracování mi na pánvi zůstala jen malá hromádka. Byla jsem naštvaná, zklamaná a znechucená.

Zapátrala jsem, co to vlastně křehčené maso je.

Na balíčku masa byla etiketa se složením. To znamenalo jediné – že to není „čisté“ maso. A opravdu. Složení: kuřecí maso 81%, voda, sůl, stabilizátor E450, E451, E452, cukr, maltodextrin, zvýrazňovač chuti E621, zahušťovadlo E412, antioxidant E316, kyselina citrónová.

Kuřecí maso – jen 81%! To znamená, že 19% hmotnosti připadá dalším „přísadám“, které jsem si ale vůbec koupit nechtěla.

Složení se navíc uvádí sestupně, od toho, čeho je ve výrobku nejvíce, po to, čeho je tam nejméně. A hned za kuřecím masem je voda následovaná solí.

To jsou dvě důležité příměsi. Voda je velmi levná surovina. Do masa se přidává, protože zvyšuje hmotnost, a přitom téměř nic nestojí. Zákazník si tedy koupí například 1kg křehčeného masa, ale skutečného masa je tam přitom jen cca 800g (v syrovém stavu, po tepelném zpracování ještě méně).

Při křehčení se do masa vstřikuje různé množství vody. V extrémních případech může být do masa přidáno i cca 25-30% vody!

Maso, ve kterém je ale obsaženo tolik vody, samozřejmě ztrácí na chuti. Ta se tedy musí uměle dodat. Jak je vidět na složení, přidána je sůl a E621, tedy glutamát sodný. Lékaři a  poradci pro výživu již dlouhou dobu upozorňují na nebezpečnost zvýšené konzumace soli, která škodí našemu zdraví. Sůl je obsažena ve velkém množství výrobků a polotovarů – sýry, salámy, párky, koření, omáčky a polévky ze sáčků, ... Přidávat do našeho jídelníčku další polotovar, který sůl obsahuje, tak není žádoucí.

Nemluvě o glutamátu sodném, o kterém toho již bylo mnoho napsáno a kterému se stále více výrobců snaží vyhýbat. Na mnoha polévkách v sáčku se již před časem začaly objevovat velké nápisy „Neobsahuje glutamát sodný“. Podle některých výzkumů glutamát zdraví příliš neprospívá. Velké množství glutamátu může vyvolat zvracení, závratě, bolest hlavy, obezitu, ... Vědecké studie (například studie WHO – Světové zdravotnické organizace z roku 1987) však jeho škodlivý vliv nepotvrdily. I přesto si myslím, že je lepší se mu vyhýbat – všeho moc škodí. (Kdoví, zda za pár let vědci nepřijdou na to, že škodlivý vlastně je, stejně jako tomu bylo například u DDT či azbestu.)

Do masa je navíc potřeba přidat i látky, které vodu udrží. Takovými látkami jsou fosfáty neboli fosforečnany. V citovaném složení se skrývají za „éčky“ – E450 (difosforečnany), E451 (trifosforečnany) a E452 (polyfosforečnany). S fosfáty je podobný problém jako se solí – přijímáme jich z potravin mnohem větší množství, než jaké může naše tělo využít. Nejproblematičtější se jeví příjem fosforu, který fosfáty obsahují. Velké množství fosforu v lidském těle zabraňuje vstřebávání vápníku. Negativním důsledkem pak může být vyšší kazivost zubů či řídnutí kostí (osteoporóza).

Křehčené maso bývá o něco málo levnější než „pravé“ maso. (Proč asi?)

Nejčastěji se křehčí masa kuřecí, krůtí a králičí.

Křehčené ale není jen syrové maso, které je třeba tepelně upravovat. Dalším klasickým případem křehčeného masa jsou šunky. Jistě se i mnohým z vás stalo, že jste si koupili šunku, a než jste si ji přinesli domů, byl papír, do kterého byla šunka zabalena, celý mokrý.

Křehčení má i své dobré stránky. Suché maso může získat lepší, šťavnatější chuť. Ovšem velmi záleží na tom, kolik vody a dalších látek je do něj přidáno. „Všeho s mírou“ zde platí dvojnásob.

Křehčené maso je jen jedním z mnoha polotovarů. V obchodech se bohužel vyskytuje velké množství dalších polotovarů a náhražek, které upřednostňují nízkou cenu před kvalitou. Například „jogurty“, které jsou jen směsí látek imitujících chuť pravého jogurtu, čokoládové pochoutky – náhražky čokolády, které se s kakaem téměř „nepotkali“, rostlinné náhražky másla, které si snaží hrát na pravé máslo, „chleby“, které nebyly vyrobeny z pravého kvásku, ale z nejrůznějších náhražek a zbytků starých chlebů (o tom možná někdy příště), ...

Podle ceny výrobku je možné poznat, nakolik kvalitní výrobek asi bude. Je na nás, zákaznících, abychom kupovali kvalitní výrobky a dávali tím výrobcům a prodejcům jasně najevo, že stojíme o kvalitní potraviny, ne o levné „šunty“. (Pokud nám to naše finanční možnosti umožňují.)

„Nechci slevu zadarmo“ by tu mělo platit dvojnásob.

   
25.06.2010 - Společnost - autor: Markéta Matlová

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [73] Losarim [*]

    blowup — #72 možná se pletu, ale křehčené maso není JEN MRAŽENÉ. Nedávno jsem ho viděla ve formě "chlazené" ....

    superkarma: 0 06.07.2010, 10:01:59
  2. avatar
    [72] blowup [*]

    zajimavy.

    Takhle z dalky to pusobi neskutecne. Pochopil jsem to spravne, ze jde jenom o zmrazene maso?

    Ja zmrazene maso stejne nikdy nekupuju, naopak se ptam reznika jestli neco co mi nabizi nebylo predtim zmrazeny. On mne ale uz zna, by se to nejspis neodvazil.

    Co jsem ale nedavno objevil, to je maso ktery z ruznych odrezku (svaloviny, zadny sragory) zase pomoci nejakyho enzymu nechavaji "srust". Neco takovyho bych taky nikdy nekoupil, i kdyz na prvni pohled to neni poznat a reznik se dusoval ze to chutna stejne. Nejdrive to zacali delat u sunky, ale tam stejne kupuju jenom to co se jmenuje sunka - u nas se tak smi jmenovat pouze to, co se bez jakychkoli prisad reze z veprove kyty, zbytek - treba takovy ty lisovany veci - se jmenuje "masovy produkt".

    Du bist was du isst :-)

    1. na komentář reaguje Losarim — #73
    superkarma: 0 05.07.2010, 10:21:46
  3. [71] libuno [*]

    Teď už jsme asi od tématu. Nechci číst zpětně 70 příspěvků. Jen podvod na hlupáky spotřebitele. Křehčené kuřecí maso, glazované ryby, nafukovací čokolády i bonbóny. Je jen v lidech, aby si takové výrobky nekupovali.

    A teď jsem zvědavá na křehčené politiky, zda tu naši zemičku dovedou vyvést ze zadluženosti. Že tam budou mít "křehké ženy"? Nebo líbivost obalu? Tady v tomto státě neexistuje "NIKDO", kdo nás z toho marasmu dovede "NĚKAM" přivést. Milé přispěvatelky, některé se mnou nebudete souhlasit. Je jiná doba, občas se zamysleme, prosím!

    superkarma: -1 29.06.2010, 21:41:07
  4. avatar
    [70] Markýza [*]

    Jitulinka — #68 Sml22taky tak, bavilo mě to, ale šla jsem dálSml16

    superkarma: 0 27.06.2010, 20:57:01
  5. [69] žofka [*]

    Křehčené kuřecí řízky jsem asi před rokem koupila poprvé a naposled - v Albertu. Něco tak hnusného jsem v životě nejedla a už taky jíst nebudu.

    Můj otec by řekl: "Díky, již jsem blil." :-)

    superkarma: 0 27.06.2010, 20:49:21
  6. avatar
    [68] Tulinka [*]

    Markýza — #67 V Děčíně Sml26 moc mě ta práce bavila,jen jsem to nemohla dělat Sml57

    1. na komentář reaguje Markýza — #70
    superkarma: 0 27.06.2010, 20:15:50
  7. avatar
    [67] Markýza [*]

    Jitulinka — #66 kde ses učila? já v Jílovém u Prahy

    1. na komentář reaguje Jitulinka — #68
    superkarma: 0 27.06.2010, 20:09:01
  8. avatar
    [66] Tulinka [*]

    Markýza — #62 Napsala jsi to přesně Sml67 Já se tohle učila 3roky a dokonce jsem z toho dělala zkoušky Sml24 Jooooo kde že jsou ty časy Sml59kdy ještě fungovala Diana v Děčíně.Taky jsme jezdili na praxe do Orionky,do Sfinxu v Holešově,do Lipa do Liberce.....

    1. na komentář reaguje Markýza — #67
    superkarma: 0 27.06.2010, 19:44:16
  9. avatar
    [65] Markýza [*]

    Eliana — #63 Sml16jo jo, já si taky čokoládu vybírám - podle obsahu kakaové hmoty a kakaového máslaSml30

    roksové je normální hmota na dropsy akorát se protahuje a tím se provzdušňuje a tím provzdušněním zbělá - normálně na to byly takové rámy, vypadalo to jak držák na vlnu, když se musela motat na klubka, to se otáčelo - dvě proti sobě a tím "přechytávaly" tu hmotu a tak ji protahovaly

    superkarma: 0 27.06.2010, 18:58:05
  10. avatar
    [64] Eliana [*]

    Markýza — #62 A jak se dělají roksové bonbony? To je nějaký sirup s něčím než to ztvrdne?

    superkarma: 0 27.06.2010, 18:48:12
  11. avatar
    [63] Eliana [*]

    Markýza — #58 To je pěkné a zajímavé!Vždy když vidím film čokoláda tak se mi sbíhají sliny, ikdyž zas tak moc čokoládu nemusím a když už, lepší dražší  a pořádná, co se kostička několik minut rozplývá v puse a člověk má pocit, že nic lepšího neexistuje.....sakra a teď mám v ruce chleba...

    1. na komentář reaguje Markýza — #65
    superkarma: 0 27.06.2010, 18:46:35
  12. avatar
    [62] Markýza [*]

    marcous — #61 už nedělám, ale vyučila jsem se a dost dlouho dělala, právě proto jsem se ohradila, že čokoláda s kakaem má společné akorát ty boby.

    Jinak všechno, co jsem popsala, jsem i dělala, a i něco víc - v Orionce a pak v Maryši - a na praxi jsme jezdily i do Velimky, ta už neexistuje, dělalaly se v ní veškeré žvýkačky - a i medvídci , marschmalow, a jiné želé.

    A taky do Deli Lovosice, tam se zas dělaly sušenky a oplatky. Ve Sfinxu v Holešově dropsy, roksy a furé.

    na Slovensku, ve Figaru v Trnavě to byla jediná fabrika, kde se tenkrát dělala roksová lízátka

    1. na komentář reaguje Eliana — #64
    2. na komentář reaguje Jitulinka — #66
    superkarma: 0 27.06.2010, 18:43:40
  13. avatar
    [61] marcous [*]

    Markýza — #58 Sml16Ty snad děláš v čokoládovně,dobrý popis,toto třeba jsem nevěděla,díkySml79

    1. na komentář reaguje Markýza — #62
    superkarma: 0 27.06.2010, 18:25:56

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [60] marcous [*]

    jj,dobrý článek,bohužel je toho víc,čím nás obchodníci oblbujíSml15

    superkarma: 0 27.06.2010, 18:21:49
  2. avatar
    [59] Markýza [*]

    Sml80omlouvám se za překlepy, píšu ve stoje a malinko rozezlena

    superkarma: 0 27.06.2010, 16:34:45
  3. avatar
    [58] Markýza [*]

    Jitulinka — #57 a jsme u toho - já vím, z čeho se čokoláda vyrábí, právě proto můžu s klidem napsat, že rozhodně ne z kakaa. Čokoláda se vyxrábí z kakaové hmoty, která se vyrábí z fermentovaných kakaových bobů, pražením a rozemletím vysokým tlakem za určité teploty na již řečenou kakaovou hmotu, ta se potom zušlechťuje v zásovnících a zpracpvává se do čokolády - např. díky jednomu stroji, se z ní může připravit přímo směs na mléčnou čokoládu, přidáním sušeného mléka. Tato směs - nebo čistá čokoládová hmota se pak dávkuje do hnětačů a přidává se kakaové máslo, náhražka kakaového másla, rozemletý cukr a popř. sušené mléko v hnětači se tato směs propracuje, a potom se přes pětiválce zjemní až na prášek, který se v konžích zase stane tekutou hmotou, tam se také přidává třeba lecitin a další kakaové máslo či náhražkový tuk. Po přesně stanovené konžovací době se výsledná čokoláda přečerpá do jednotlivých zásobníků a jde do výroby - na plněné figurky, čokolád či na máčení různých výrobků.

    Dlužno dodat, že kakaová hmota má z kakaem společné asi to, že z této hmoty se v lisoovně odlisovává dané množství kakaového másla - které pak jde zpětně do výroby - a zbylá placka se pak nadrtí a z ní se následně mele kakaový prášek - dle různého obsahu kakaového másla méně, či více tučné, nicméně je to ten hořký prášek, z kterého ti maminka na vánoce udělá polevu na cukroví a bude tvrdit, že je to čokoláda.

    Ještě nějaký dotaz?

    1. na komentář reaguje marcous — #61
    2. na komentář reaguje Eliana — #63
    superkarma: 0 27.06.2010, 16:33:51
  4. avatar
    [57] Tulinka [*]

    Markýza — #53 A z čeho myslíš,že se asi kakao vyrábí Sml58

    1. na komentář reaguje Markýza — #58
    superkarma: 0 27.06.2010, 14:45:42
  5. avatar
    [56] cicinka [*]

    tortora — #54 Od jisté doby nakupuji také jedině v Lidlu. Je to fakt o něco dražší, ale myslím, že kvalita ucházející. Sml67

    superkarma: 0 27.06.2010, 09:16:51
  6. avatar
    [55] šája [*]

    Jednu dobu jsme si do firmy nechávali vozit hotové obědy. Hodně jsem si objednávala kuřecí maso, jako že dietka, ale po čase jsem se nemohla zbavit pocitu, že chutná pořád stejně (po glutamanu), ať je recept jakýkoli. Po přečtení článku už vím, kde byl zakopaný pes. Sml68 Od téhle firmy si nekoupím už ani tatranku.

    superkarma: 0 27.06.2010, 08:01:37
  7. avatar
    [54] tortora [*]

    peknaholka — #28 podle mě jsou nejlepší selké jogurtySml67někomu se zdají být kyselé,ale je to postupem výroby,prostě tak jak se vždycky dělával jogurtSml22my je máme doma rádi všichniSml20

    a šunku jedině z lidluSml22i vepřové párky jedině z lidlu,ještě jsem nenarazila na párky s vyšším obsahem masa,než tamSml67a taky chutnají masově a nejsou zase výrazně dražšíSml23složení studuju pořádSml30Sml30stojím u regálu a koukám na cedulky,i v albertě se dá koupit dobrá šunka,ale oproti lidlu je mnohem dražšíSml68za cca stejnou cenu je tam jen 80g,v lidlu 200g

    1. na komentář reaguje cicinka — #56
    superkarma: 0 26.06.2010, 22:43:46
  8. avatar
    [53] Markýza [*]

    článek hezký, ale proč s hrubkou? nepotkaly se náhražky

    (a de facto, ani "pravá" čokoláda není z kakaa, nýbrž z kakaových bobůSml80)

    1. na komentář reaguje Jitulinka — #57
    superkarma: 0 26.06.2010, 18:28:49
  9. avatar
    [52] Linde [*]

    mafi — #47 u šunky pro děti jsem zjistila, že sice neobsahuje žádné chemikálie, ale obsahuje tolik soli, že bych jim pravidelným podáváním zrušila ledviny, doma skoro nesolíme a ta šunka po chvíli úplně štípe na rtech, i ty s mořskou solí. Omezením konzervantů to konzervují vyšším podílem soliSml80.

    Kupuji hlavně delikatesní šunku v Lidlu, sice stojí strašných peněz, ale je výborná a libová, samé maso.

    superkarma: 0 26.06.2010, 14:04:15
  10. [51] schnaxy [*]

    paníliška — #50 Tak si pozorně přečtěte složení a budete překvapená.Sml25Sml25Sml25

    superkarma: 0 26.06.2010, 13:44:23
  11. avatar
    [50] paníliška [*]

    schnaxy — #49 Jo, asi jako -  králičí je zdravé, to můžou i vegetariáni.

    1. na komentář reaguje schnaxy — #51
    superkarma: 0 26.06.2010, 13:10:19
  12. [49] schnaxy [*]

    Nejlepší a nejzdravější je pravý maďarský Uherák.To můžete dát i malému dítěti.Sml25Sml25Sml25

    1. na komentář reaguje paníliška — #50
    superkarma: 0 26.06.2010, 08:29:05
  13. avatar
    [48] tepito [*]

    Doporučuji kolenovou šunku-má mít nejvyšší podíl masa

    superkarma: 0 26.06.2010, 06:50:49
  14. [47] mafi [*]

    Jo, jo jednou jsem take omylem v podobne situaci koupila krehcene, uz nikdy vic. Na syry si davam velky pozor, stejne jako na sunku, hlavne kdyz ji kupuju pro malou.

    1. na komentář reaguje linde — #52
    superkarma: 0 25.06.2010, 22:14:49
  15. [46] zázvor [*]

    Něco nesouvisí s tématem diskuse.Ale ve finále.....

    Hodně zdraví.

    http://www.sip.denik.cz/zdravi/bila-mouka-ucpava-jako-cement20091009.html

    http://sip.denik.cz/zdravi/jsme-prekyseleni20091113.htmll

    http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-krasa-zdravi/127027/zazracna-voda-10-duvodu-proc-ji-pit.html

    superkarma: 0 25.06.2010, 21:41:30
  16. [45] zázvor [*]

    Stručně--už jsem si to 2x smazal :-(

    Eliana — #43 Šunka--asi 3 kategorie--propastné rozdíly(nemám odkaz na článek)

    Špekáčky-test-AHA 25.6.

    Sýry-Buď z mléka--nebo z rostlinného tuku (?)

    Fosforečnany-(kolové nápoje a tavené sýry)

    "Kolou" odstraníte rez z čehokoli.

    Tavený sýr obsahuje vápník---ve finále "vyplaví" z kostí mnohem víc,než si myslíte,že dodal!!!!

    "Bílé"pečivo--obarvené karamelem---a hele máme celo-vícezrnné!!Semínka jsou jen bonus.

    +přidám odkazy--to mi to mazalo

    superkarma: 0 25.06.2010, 21:24:45
  17. [44] molly [*]

    Anime Otaku — #37 S tou klasou souhlasím, u mléka ji má třeba Kunín, vyjde trochu dráž, ale alespoň mi otevřené nezkysne do druhého dne. Nějak se mi moc neosvědčily německé výrobky, asi sem posílají jen to co by u nich nikdo nekoupilSml80

    superkarma: 1 25.06.2010, 19:56:55
  18. avatar
    [43] Eliana [*]

    Anime Otaku — #42 i ta šunka je šizená :-( jedině ta pravá od kosti,ale ta je zas drahá ....

    1. na komentář reaguje zázvor — #45
    superkarma: 0 25.06.2010, 17:32:37
  19. [42] Anime Otaku [*]

    linde — #41 Ono pozor, nedávno jsem viděla v Černých ovcích že když je napsáno ve složení maso, tak to není jen svalovina, prý mezi to patří i kůže a ty separátní  sra.ky. Snad jediná uzenina kde se hlídá podíl svaloviny je šunka (a to si tím nejsem jistá).

    1. na komentář reaguje Eliana — #43
    superkarma: 0 25.06.2010, 17:21:44
  20. avatar
    [41] Linde [*]

    křehčené maso jsem ještě nejedla, ale zažila jsem opravdu šok a od té doby si dávám extra pozor. Vrcholem čistého podílu svaloviny pro mně vždy byla debrecínka, jak celistvý salám plný 100 % masa. Nedávno mi dovezla v akci tchýně debrecínku a po nakrojení štangle vylezl oranžový rosol s pár vlákny masa. V průřezu to vypadalo jako hóóódně šizená tlačenka s oranžovým rosolem. Dozvěděla jsem se posléze z obalu, že je to 30% debrecínka!Sml31Sml31

    Tedy 70% rosol se solemi, škrobem a jinými odpadky z chemičky a 30 % z toho masa (v závorce k masu bylo - kůže a stojově opracované maso)Sml43Sml31.

    No fujtajksl a od té doby si dávám extra pozor na procenta masa.

    I sýry se pohoršily, Eidam nám za týden zplesnivěl v cihle. Jediný kvalitní sýr, který kupujeme, je Primátor od Madety Sml67

    1. na komentář reaguje Anime Otaku — #42
    superkarma: 0 25.06.2010, 17:12:52
  21. avatar
    [40] Eliana [*]

    oalison — #39 s tou zeleninou máš pravdu bohužel, nedávno jsem četla o super skleníkových mega plantážích ve Španělsku, rostliny dostávají stejný příděl vody, hnojiva, barviva, je to zajištěno proti plísním, škůdcům...samozřejmě chemicky  a pěstuje se to právě na ten efekt. Když jsme dostali teď od souseda košík jahod...Bože jak ti voněly a chutnaly, každá jiná, ale prostě nepřekonatelné!

    superkarma: 0 25.06.2010, 16:54:46
  22. avatar
    [39] oalison [*]

    Mě zase překvapil článek, psal tam pán že mu chutná tuňák v konzervě a že ryby jsou zdravé, tak ho konzumuje poměrně často.... pak mu zjistili v krvi vysokou hladinu toxických kovů a ejhle, je to prý z tuňáka.... A co se týče čerstvé zeleniny, krásná velká barevná rajčata, papriky, okurky atd. Všechno to je narychlo vyhnané chemiií brrrrrSml68

    1. na komentář reaguje Eliana — #40
    superkarma: 0 25.06.2010, 16:26:24
  23. avatar
    [38] Eliana [*]

    Sonne — #27 ty směsi na pečení chleba jsou vskutku luxusní, jeden chlebík vyjde zhruba na 12,- ze směsi, kterou kupujeme v něm.Kauflandu a o čokoládě ani nemluvím,ale my vlastně už taháme všechno od kafe, po prací gel...ovoce a zelenina je sice krásné, ale to je ještě trošku cenově výše, ikdyž někdy také vlečeme i toto :-)

    superkarma: 0 25.06.2010, 16:25:08
  24. [37] Anime Otaku [*]

    molly — #35 Já když nevím, tak hledám známku klasa, nebo ukrajinskou a běloruskou produkci. Většina jídla odtud je prvotřídní.

    1. na komentář reaguje molly — #44
    superkarma: 0 25.06.2010, 15:34:17
  25. avatar
    [36] Sonne [*]

    Odemětobě — #34 Až takové pohraničí to není (na hranice to mám 85 km) Sml30

    superkarma: 0 25.06.2010, 15:11:51
  26. [35] molly [*]

    Samozřejmě jsem si taky naběhla - křehčené maso,rybí maso kde bylo půl na půl s vodou,máslo a sýr který neměl s mlékem nic společného atd. Už si ale dávám pozor a u výrobků které neznám prostuduji celou etiketu - sice po mě někteří nakupující koukají divně,ale ti většinou do košíku hází věci jen podle ceny. A navíc dávám přednost českým výrobkům,častečně z patriotizmu a i proto že se mi to většinou osvědčilo.Ale taky nejsem vševědoucí a někdy se nechám napálit a pak si dávám bacha o to víc

    1. na komentář reaguje Anime Otaku — #37
    superkarma: 0 25.06.2010, 15:02:57
  27. avatar
    [34] Odemětobě [*]

    Sonne — #27 to je ta výhoda pohraničíSml16

    1. na komentář reaguje Sonne — #36
    superkarma: 0 25.06.2010, 14:04:44
  28. avatar
    [33] Odemětobě [*]

    ve skle jihočeský nebo z malých lokálních mlékáren, Kunín,Valašké Meziříčí

    superkarma: 0 25.06.2010, 14:03:43
  29. avatar
    [32] Petrushe [*]

    peknaholka — #28 Selský jogurt

    superkarma: 0 25.06.2010, 13:34:42
  30. [31] menhet [*]

    Já už vařila z ledaččeho (vařila jsem z "výrobáku" - kdo jezdí do Makra, zná), takže i jeden čas z toho křehčeného kuřecího.

    Ale naštěstí tyhle jalový doby jsou pryč :) Snažím se samozřejmě ušetřit, takže obvykle čekám na nějakou akci kuřecího, ale v vtu chvíli se jako první zajímám "křehčené?"

    Maminka to taky jednou koupila, z balíčku to hodila do misky rozmrznout, ráno se nestačila divit, proč jí na dně plave jen trochu kuřecího. A to z toho chtěla mít řízky :)

    superkarma: 0 25.06.2010, 13:33:37

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme