Domácnost

Království, nebo hnojiště?

Kuchyně ve skrovném příbytku šéfredaktora Ženy-in

Doma v kuchyni trávíme hodně času po návratu ze zaměstnání. Tedy – pokud umíme vařit a své umění v ní pravidelně zúročujeme. Kuchyně se pro nás stává královstvím. Tady máme sadu koření, támhle zas visí železné pánve po babičce, o kousek dál sada nožů, na které jsme tolik pyšní...

Všechny věci v kuchyni by měly mít své stálé místo

Stačí sáhnout a práce jde jako po drátku. Rozmístění věcí a potravin uložených v kuchyňských skříňkách se řídí velice jednoduchými zásadami, které je však vhodné dodržovat. Zmírníme tak totiž možná rizika vzniku plísní, zamezíme rychlému zkažení potravin a vyvarujeme se nejrůznějších zdravotních nepříjemností.

Teplo a vlhko – nepřátelé v kuchyni

Skříň na potraviny – špajzka – by měla stát co nejdál od trouby, lednice, myčky a dalších zdrojů tepla nebo vlhka.

NepořádekVeškeré sypké pochutiny, které zakoupíme v sáčcích, bychom měli co nejdřív přesypat do vzduchotěsných nádob s víčky.

Ty by v každém případě měly být omyvatelné, abychom je mohly po vyprázdnění dobře vymýt a očistit. Před nasypáním nových zásob je vždy nutné se přesvědčit, jestli je sklenice nebo plastová krabice skutečně suchá, jinak by v ní po uzavření vzniklo dokonalé pařeniště pro nejrůznější mikroby a plísně.

Potraviny bychom ani při značném nedostatku místa neměli nikdy skladovat společně s čisticími prostředky. Dobrým místem na kořenky a jiná ochucovadla také rozhodně není police nad varnou deskou či sporákem, kde se z hrnců valí velké množství páry a mastnoty.

Čistota – půl zdraví

Dobře umyté pracovní náčiní i pracovní plochy v kuchyni jsou základním předpokladem zdraví všech členů domácnosti, a proto byste neměli kuchyňské „očišťovací“ práce podceňovat.

Kuchyně u autorky doma

Velmi choulostivým zařízením na údržbu je zejména kuchyňský robot a strojky určené na krájení masa nebo salámů. Obzvlášť u pomůcek na zpracování syrového masa je důležité dávat si velký pozor, aby na nich nezůstaly sebemenší zbytky po krájení.

Ideální je také, pokud na porcování masa a zeleniny používáte jiný nůž a jiné prkénko. Rovněž by se také nikdy nemělo stát, aby se hotové jídlo dostalo do kontaktu s nožem, kterým jste před tím krájeli syrové maso.

Jste přísnými zastánci oddělování nádobí  a kuchyňských pomůcek (podobně jako z náboženských důvodů židé), anebo naopak proklamujete, že je jedno, jak se jídlo připravuje, když se pak v žaludku všechno smíchá do jednolité kaše – dělená strava, nestrava?

   
16.04.2009 - Dům a byt - autor: Marie Šrámková

Komentáře:

  1. [23] DCOlga [*]

    Každá věšc musí mít své místo, pak ji bez problémů rychle najdu. Do teď si pamatuji, kdy mi v rodině přítele jeho maminka na dotaz, kam to mám uklidit, odpověděla, někam, kam se to vejde. I když je to už přes 30 let.

    superkarma: 0 26.04.2009, 21:35:59
  2. [22] ova9 [*]

    Radeji oddelovat....nez michat...jsem pro poradek

    superkarma: 0 26.04.2009, 19:12:40
  3. avatar
    [21] Avilo [*]

    všechno dohromady, je to jedno!Sml35

    superkarma: 0 26.04.2009, 09:25:31
  4. [20] 000444 [*]

    ano,snažím se věci v kuchyni dávat tam kam patří...nerada míchám sladké a mastné,vždycky když mám po jídle na něco chut.tak počkám aspon hodinku,a tím mám lepší pocit,že se mi to v žaludku nesmíchá tak hodně,kdybych to snědla hned po sobě,to je ale blbost,že??!!

    superkarma: 0 23.04.2009, 14:07:22
  5. avatar
    [19] Myškomedvídek [*]

    pořádek a hygiena musí být

    superkarma: 0 22.04.2009, 14:28:22
  6. avatar
    [18] paji [*]

    JanaOss:Souhlasím.S muži je to nejen v tomhle směru dost těžké.Jsou prostě nepoučitelní

    superkarma: 0 22.04.2009, 11:12:59
  7. avatar
    [17] JanaOss [*]

    každá věc má u nás své místo, dokud nepřijdou muži, s tím plně souhlasím. Ale měnit vařečky na sladké a slné? to snad ne. Já je prostě hodím jednou týdně do horké vody s citronovou kyselinou a je to.

    superkarma: 0 22.04.2009, 10:36:25
  8. avatar
    [16] Deta [*]

    Já mám jen zvlášť vařečky na sladké a na ostatní, on takový pudink s příchutí guláše by asi nikomu nechutnal

    superkarma: 0 21.04.2009, 22:11:59
  9. avatar
    [15] denca18 [*]

    tak ja v kuchyni sa snazim mat stale poriadok.. jedine ked vari priatel je to tak ako keby tam spadla bomba,ale vari chutne tak potom  to spolu upraceme a je pokoj....... ked ho milujes tak nie je co riesit

    superkarma: 0 21.04.2009, 18:42:34
  10. [14] magic11 [*]

    Odjíždím pracovně na 2 měsíce do ciziny a mám pomalu hrůzu, co mi doma z kuchyně udělají moji 3 chlapi. Takže možná bude po návratu chtít den úklidu, ale v kuchyni má být pořádek, už kvůli našemu zdraví.

    superkarma: 0 21.04.2009, 12:52:26
  11. [13] esterka820 [*]

    nedávno jsme obměnili starou lednici za novou a k tomu ještě novou mikrovlnou troubu.

    na velikonoce jsem dostala nový kávovar aby mě nepokakal beránek,takže si to také užívám.

    každá věc v kuchyni má své místo,ale když vaří manžel tak je vše jinde jen ne na svém místě.

    to určitě znáte ,když kraluje v kuchyni chlap,ale vaří skvěle gulášek je bezkonkurenční!!!!!!

    superkarma: 0 20.04.2009, 16:45:19
  12. avatar
    [12] LudPa [*]

    Mám novou kuchyňskou linku a sporák, tak si to užívám.mám ráda čisto, ikdyž momentálně ještě stále něco hledám, tak věci mají své místo, pokud zrovna nevařil manžel.

    superkarma: 0 20.04.2009, 15:49:05
  13. [11] Lindaa [*]

    Nikdy jsem nepochopila, proc sypké suroviny (mouky, cukr, sul, strouhanka atd.), které jsou v obchodech bezne uskladneny nekolik týdnu, ne-li mesícu, v obycejných papírových obalech je nutno po prinesení domu co nejrychleji presypat do vzduchotesných nádob s vícky???? To není jenom v tomhle clánku, to jsem se docetla na více místech

    superkarma: 0 20.04.2009, 14:07:18
  14. avatar
    [10] Jeliska [*]

    V kuchyni se snažím udržovat pořádek a čistotu, ale nemám ráda takové ty kuchyně,které připomínají laboratoř.Připadají mi chladné a neútulné.

    superkarma: 0 20.04.2009, 13:23:55
  15. avatar
    [9] Jeliska [*]

    V kuchyni se snažím udržovat pořádek a čistotu, ale nemám ráda takové ty kuchyně,které připomínají laboratoř.Připadají mi chladné a neútulné.

    superkarma: 0 20.04.2009, 13:23:26
  16. [8] FAXÍK [*]

    jsem pro třídění a pořádek v kuchyni, nepořádek nemám ráda u vaření

    superkarma: 0 20.04.2009, 12:05:46
  17. avatar
    [7] Zázvorka [*]

    Jediné co dělám a dodržuji kdekoli, tak to je po syrovém mase a syrových vajíčkách dřez, nádobí, prkénka, příbory....., přeleju vařící vodou z rychlovaky a mám jistotu, že vše je čisté. Nikdy jsme doma neměli salmonelu a podobně!

    A když mi zbyde po vaření kávy voda v rychlovarce, tak jí přeleju i houbičku na nádobí - té to nemůže nikdy škodit!!!

    superkarma: 0 20.04.2009, 11:18:44
  18. [6] Sahi [*]

    Víc mi vadí když vidím lézt po kuchyňské lince kočky.Nebo někoho vařit a přitom krmit nebo hladit psa.

    superkarma: 0 20.04.2009, 10:47:39
  19. avatar
    [5] marcela-1 [*]

    už jsem se také s takovou domácností setkala-jednou a dost,víckrát už jsem pování nepřijala

    superkarma: 0 20.04.2009, 09:19:54
  20. avatar
    [4] abaka [*]

    neodděluji nádobí,i když vím,že se to má dělat

    superkarma: 0 20.04.2009, 08:40:56
  21. [3] Anime Otaku [*]

    Používám jiné prkénko na maso a jiné na zeleninu. Jinak s tím nožem to nedělám - vždyť je z kovu, tak ho stačí umýt v hodně horké vodě. A taky bez malé kontaminace by se žít nedalo - jakmile bysme něco jedli venku hned by nám bylo špatně...

    superkarma: 0 16.04.2009, 14:08:50
  22. avatar
    [2] mmarianne [*]

    To jsou rady jak pro absolventy zvlášních škol

    superkarma: 0 16.04.2009, 13:50:51
  23. [1] Monina [*]

    No to je humus ta spodní fotka. To je nějaká sranda ne???

    superkarma: 0 16.04.2009, 11:25:03

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme