Reklama

králík s česnekem a šalotkou

Tak zase králičí recept... Dostali jsme dalšího králíka a jsme za to rádi. Na hořčici a bílém víně už byl, pro tentokrát jsem koupila anglickou, česnek, pytlík šalotky a otevřely recepty Zdeňka Pohlreicha. Vzala jsem si ze dvou „králičích“ receptů to (podle mého názoru) nejlepší, trochu si to všechno upravila a přizpůsobila tradiční časové tísni a nemožnosti trčet celé dopoledne u plotny, a už to vonělo!

Suroviny

1 králík
4 šalotky
1 hlavička česneku
200 g anglické slaniny
sůl a barevný pepř

Postup

Králíka očistíme a můžeme ho i naporcovat. Nebo nemusíme. Jak chceme. Kousky (nebo celého) králíka naskládáme do pekáče, osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.
Kdo chce, může maso prošpikovat špalíčky anglické slaniny. Kdo nechce, nakrájí silnější plátky a těmi poklademe králičí maso, a zbytek necháme v pekáči. Podlijeme vodou nebo ještě lépe vývarem.
Do pekáčku dáme hlavičku česneku, překrojenou podélně napůl. A také na polovinu nakrájenou oloupanou šalotku.
Pekáč přiklopíme poklicí a pečeme. Nejprve naplno, asi půl hodiny, poté dopékáme asi na 170 °C, až je maso měkké.

Výtečnou přílohou je bramborová kaše.

Dobrou chuť přeje elly.