kralik

Jednoduchá úprava králičího masa, které vládne skvělá, v soli naložená, zelenina. Zpracujte úrodu ze zahrady a připravte se na dlouhou zimu. Tahle nasolená zelenina se vám bude hodit také do polévek nebo omáček.

Je fuk, jestli zeleninu nastrouháte nebo rozmixujete, abyste s ní měli méně práce. Důležité je správně ji osolit, aby dlouho vydržela a pořádně ji do sklenic utlačit. Králík, kterého v zelenině potom upečete, bude slaný právě z této zeleniny a protože se peče pod krustou zeleniny, zůstane dokonale šťavnatý.

Suroviny

  • celý králík nebo 4 králičí stehna
  • asi 150 - 200 g zeleniny naložené do soli
  • 200 g anglické slaniny
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • pepř
  • 2 stroužky česneku

Králíka nebo králičí stehna omyjte a osušte. Naskládejte do pekáče.

Na králíka dejte solenou zeleninu. Touto zeleninou pokryjte celé maso.

Nahoru, na zeleninu, naskládejte kousky anglické slaniny.

Pečte v pekáči s víkem, na 160 °C, dokud nebude králík měkký. Až je maso měkké, vlijte do pekáče smetanu a promíchejte se zeleninou.

Podávejte s bramborami, noky, těstovinami. Podle chuti.

Zelenina naložená do soli

  • 1 kg mrkve
  • 500 g petržele
  • 500 g celer
  • 400 g cibule
  • 40 g zelené petrželové nati
  • 40 dkg soli
  • 100 g másla

Kořenovou zeleninu rozmixujte najemno nebo nastrouhejte na struhadle. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky. Kdo chce, může pro dochucení použít i trochu česneku.

Ve velké pánvi rozpusťte máslo a zeleninu lehce poduste. Bude mít lepší chuť. Místo másla můžete použít i sádlo. Nechejte vychladnout a promíchejte se solí.

Připravte si čisté sklenice, do kterých natěsno namačkejte zeleninovou směs se solí. Nahoře můžete ještě posypat solí.

Skladujte v chladu a pokud možno na tmavém místě. Používejte do polévek, omáček nebo právě do dnešního receptu - na pečeného králíka. Polévku, do které přidáte tuto zeleninu, není už nutné solit, stejně jako králíka.

Dobrou chuť přeje Elly.

Nejlepší králičí recepty z našeho magazínu

králík na smetaně

králík s fenyklem

králík pečený se zeleninou

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama