Reklama

králík s chřestem

Užívejte si s námi chřestovou sezonu a připravte perfektní víkendové jídlo. Oblíbený králík se výborně doplňuje s chřestovými kroupami a doměkka upečeným česnekem.

Česnek pečený ve slupce má zajímavou chuť. Upeče se úplně doměkka a dá se z něj udělat třeba super polévka nebo omáčka. Ale to až někdy příště. Taky se hodí výborně ke králíkovi i k chřestu. Ideální je, když má každý strávník alespoň půl hlavičky. Nebo klidně celou, když máte dost česneku :-)

Suroviny

  • 1 králík
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • kousek másla
  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 2 hlavičky česneku
  • ječné kroupy
  • 100 ml smetany
  • 1 šalotka

Postup

Králíka omyjte, osušte, osolte a opepřete. Položte ho do pekáče a ještě lehce posypejte čerstvým nebo sušeným tymiánem. Nahoru dejte plátky másla. Kolem králíka naskládejte celé česneky. Jen je zbavte svrchní slupky. Podlijte hrnkem vody.

Dejte péct do pekáče s víkem do trouby vyhřáté na 150 °C. Pečte doměkka. Až je maso měkké, odklopte víko pekáče, zvyšte teplotu na 200 °C a dopečte pár minut do křupavého povrchu.

Mezitím, co se králík peče, uvařte doměkka kroupy.

Připravte si velkou hlubokou pánev. Na kousku másla osmahněte nadrobno nakrájenou šalotku. Zelený chřest překrojte napůl. Spodní, pevnější část, nakrájejte na malé kousky a přidejte do pánve k šalotce. Společně opékejte asi pět minut. Přidejte kroupy, promíchejte a podle chuti dolaďte solí a pepřem. Nakonec vmíchejte smetanu. Tím celou přílohu zjemníte.

Horní část chřestu dejte na pár minut prohřát do pekáče ke králíkovi. Zelený chřest je chutný i syrový, takže opravdu jen na chviličku.

Ihned podávejte. Kroupy společně s králíkem, ozdobené lehce opečeným chřestem a s pečeným česnekem. Ten si vyloupejte až na talíři.

Dobrou chuť přeje Elly.

Králičí tipy z našeho magazínu. Vyberete si?

králík na smetaně

králík s fenyklem

králík pečený se zeleninou

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková