Reklama

králík na smetaně

Dnes vám přinášíme další klasický recept. Králík na smetaně. Jak ho děláte vy? Máte nějaké vychytávky a vlastní vylepšení tohoto tradičního receptu? My jsme vařili podle staré kuchařky mojí babičky.

Tohle jídlo patřilo v dětství mezi mé oblíbené. Chovali jsme králíky a tak právě toto maso bylo na talíři velice často. Vlastně to tak bylo ve spoustě rodin. Naštěstí jsem měla šikovnou maminku i babičku a díky tomu se úpravy králíka různě střídaly. Nestalo se mi proto, že by se mi králík přejedl. Dodnes ho mám velice ráda.

Třeba na smetaně...

Suroviny

  • 4 porce králíka (buď celého rozporcovat nebo 4 stehna)
  • 50 g slaniny
  • kousek másla
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100 g kořenové zeleniny (kousek mrkve, celeru, petržele)
  • 1 malá cibule
  • šťáva z poloviny citronu
  • divoké koření - jalovec, nové koření, pepř, bobkový list
  • 40 - 50 g hladké mouky
  • podle chuti ocet, cukr - na doladění
  • 1 lžička hořčice

Postup

Porce králíka omyjte a osušte. Osolte ze všech stran.

Slaninu nakrájejte na drobné kostičky. Cibuli také nadrobno. Obojí opečte na rozpuštěném másle. Přidejte na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Vsypejte koření a vložte také porce králíka. Koření můžete zavřít do plátku gázy, bude se pak lépe „lovit“. Pár minut společně opékejte.

Zalijte vodou tak, aby byly porce králíka ponořeny. Na plotně duste pod pokličkou doměkka. Kdo chce, může na nízkou teplotu péct v troubě.

Měkké porce králíka vyjměte z vývaru. Vyndejte také koření. Vývar se zeleninou a slaninou rozmixujte dohladka tyčovým mixérem nebo v mixéru s tepelně odolnou nádobou.

V hrnci si připravte jíšku - rozpusťte máslo, rozmíchejte v něm hladkou moukou a zalijte rozmixovanou omáčkou. Důkladně promíchejte, aby v omáčce nebyly hrudky. Vařte 20 minut, omáčka zhoustne.

Přidejte smetanu, promíchejte a vařte dalších 5 minut. Dochuťte podle vlastního vkusu - dokyselte citronem nebo trochou octa, případně špetkou cukru, solí, špetkou pepře. Jak vám vyhovuje. Výborně doladíte také trochou hořčice.

Dobrou chuť přeje Elly.

Tradiční jídla na našem magazínu

guláš

svíčková na smetaně

škubánky