Vaření

Králík na smetaně

králík na smetaně

Dnes vám přinášíme další klasický recept. Králík na smetaně. Jak ho děláte vy? Máte nějaké vychytávky a vlastní vylepšení tohoto tradičního receptu? My jsme vařili podle staré kuchařky mojí babičky.

Tohle jídlo patřilo v dětství mezi mé oblíbené. Chovali jsme králíky a tak právě toto maso bylo na talíři velice často. Vlastně to tak bylo ve spoustě rodin. Naštěstí jsem měla šikovnou maminku i babičku a díky tomu se úpravy králíka různě střídaly. Nestalo se mi proto, že by se mi králík přejedl. Dodnes ho mám velice ráda.

Třeba na smetaně...

Suroviny

  • 4 porce králíka (buď celého rozporcovat nebo 4 stehna)
  • 50 g slaniny
  • kousek másla
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100 g kořenové zeleniny (kousek mrkve, celeru, petržele)
  • 1 malá cibule
  • šťáva z poloviny citronu
  • divoké koření - jalovec, nové koření, pepř, bobkový list
  • 40 - 50 g hladké mouky
  • podle chuti ocet, cukr - na doladění
  • 1 lžička hořčice

Postup

Porce králíka omyjte a osušte. Osolte ze všech stran.

Slaninu nakrájejte na drobné kostičky. Cibuli také nadrobno. Obojí opečte na rozpuštěném másle. Přidejte na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Vsypejte koření a vložte také porce králíka. Koření můžete zavřít do plátku gázy, bude se pak lépe „lovit“. Pár minut společně opékejte.

Zalijte vodou tak, aby byly porce králíka ponořeny. Na plotně duste pod pokličkou doměkka. Kdo chce, může na nízkou teplotu péct v troubě.

Měkké porce králíka vyjměte z vývaru. Vyndejte také koření. Vývar se zeleninou a slaninou rozmixujte dohladka tyčovým mixérem nebo v mixéru s tepelně odolnou nádobou.

V hrnci si připravte jíšku - rozpusťte máslo, rozmíchejte v něm hladkou moukou a zalijte rozmixovanou omáčkou. Důkladně promíchejte, aby v omáčce nebyly hrudky. Vařte 20 minut, omáčka zhoustne.

Přidejte smetanu, promíchejte a vařte dalších 5 minut. Dochuťte podle vlastního vkusu - dokyselte citronem nebo trochou octa, případně špetkou cukru, solí, špetkou pepře. Jak vám vyhovuje. Výborně doladíte také trochou hořčice.

Dobrou chuť přeje Elly.

Tradiční jídla na našem magazínu

guláš

svíčková na smetaně

škubánky

   
08.04.2016 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [16] denkas [*]

    Kralika sem jedla snad jednou v životě. Babicka kraliky neměla Sml23 a kdybych někdy ho jestě jedla,tak v omácce žádny kosti.Sml15 Když dělám kuře na smetaně,tak maso oberu. Smetanové omáčky zahušťuji tak,že ve smetaně rozmíchám trochu mouky.

    superkarma: 0 10.04.2016, 18:59:09
  2. avatar
    [15] kobližka [*]

    risina — #13 Taky jíšku nedělám Sml23 když je potřeba,tak zahušťuju rozmíchanou moukou ve vodě.

    A jakékoliv maso,ať je to drůbeží,nebo králík,před podáním do omáčky oberu z kosti.Tak nějak se mi to s těma kostma příčí Sml16

    superkarma: 0 10.04.2016, 13:37:33
  3. avatar
    [14] Eva_CZ [*]

    risina — #13 ja taky pasiruju, muj tycovy mixer jsem pouzila jednou - na takovou JINOU rajskou polevku, kremovou, s asiago syrem, kterou miluju. A delam jisku.Sml22 Recept na tu polevku je na strankach Panera Bread. Je uzasna! Doufam, ze Panera prijde i do Ceska, moc mi chybi. Ali, delame to temer stejne. Jen toho kralika jsem nemela, ani nepamatuju.

    superkarma: 0 09.04.2016, 16:34:06
  4. avatar
    [13] risina [*]

    Po vzoru své babičky dávám do šech jídle typu "na smetaně" víc kořenové zeleniny a omáčky pasíruju přes cedník - pak stačí zahusit buď jen samotnou smetanou, nebo v ní rozmíchat trochu mouky. Jíšku nedělám Sml23.

    1. na komentář reaguje Eva_CZ — #14
    2. na komentář reaguje kobližka — #15
    superkarma: 0 09.04.2016, 15:33:03
  5. avatar
    [12] monkee [*]

    Kdo chce, může při vysoké teplotě dusit v papiňáku (a ušetří čas).Sml58

    superkarma: 0 09.04.2016, 13:01:31
  6. avatar
    [11] AmeA [*]

    Králičí maso nemusím Sml23

    superkarma: 1 08.04.2016, 22:58:58
  7. avatar
    [10] bezinka [*]

    Sml59králíka vůbec nemusím...jako malá jsem si s nimi hrála a každého obrečela

    superkarma: 1 08.04.2016, 19:09:13
  8. avatar
    [9] lalica [*]

    Králíky nejím, v dětství jsem trpěla, když býval často na oběd a nezapomenu na ty zadní nohy, co trčívaly z pekáče. Ani pečený ani omáčky, naštěstí mně moje maminka nebila, když jsem otrhávala vidličkou to něco málo, co jsem dokázala pozřít.....

    superkarma: 0 08.04.2016, 16:26:52
  9. avatar
    [8] Jandywoman [*]

    Tak přesně takto jsme vždycky dělali králíka za mého dětství i my. Úplně jste mě dostala, už jsem ho neměla ani nepamatuju, doma to nikdo nejí.

    gerda — #1Pečený s bůčkem a zelím a nebo řízečky, to byla taky mňamka Sml67

    superkarma: 0 08.04.2016, 09:54:43
  10. [7] Pavla_b [*]

    nagy — #6 Taky to dělám, pokud je králík starší nebo je to samec. Maso je pak jemnější a není tak "cítit" králíkem.

    superkarma: 0 08.04.2016, 09:47:49
  11. avatar
    [6] nagy [*]

    mamka králíka ještě den předem dávala do octové marinády s kořenovou zeleninou a kořením...

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #7
    superkarma: 0 08.04.2016, 09:18:54
  12. [5] bobani [*]

    mňam

    superkarma: 0 08.04.2016, 09:09:54
  13. [4] Pavla_b [*]

    gerda — #1 Také tak - bez jíšky a s knedlíkem Sml58

    superkarma: 0 08.04.2016, 08:31:17
  14. [3] pajakr [*]

    už se těším až ušáci dorostou, to bude mňamka zase

    superkarma: 0 08.04.2016, 08:09:46
  15. avatar
    [2] sanvean [*]

    U nás boduje na česneku se špenátem nebo na hořčici s vínem. Ale klasikou taky nepohrdnu, pěkný recept.

    superkarma: 0 08.04.2016, 07:13:16
  16. avatar
    [1] gerda [*]

    Pro mě výhradně s knedlíkama a bez zásmažky, jen se zátěrkouSml20. Taky jsme to mívali hodně často, ale u druhé babičky. Ta první dělávala hlavně řízky anebo pečeného s bůčkem.

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #4
    2. na komentář reaguje Jandywoman — #8
    superkarma: 2 08.04.2016, 06:12:15

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme