Reklama

králík

Králičí maso se u nás doma nepřipravuje příliš často. Bydlím na vesnici a v době mého dětství jsme králíky chovali. Oblíbená úprava byl králík s naloženou zeleninou a bramborem. Mňam! Střídal ho králík na smetaně a žádnou jinou úpravu si vlastně ani nepamatuji.

Dnes králíky nechová téměř nikdo. Ani na vesnici. Sestra od našeho kamaráda ovšem ano, a tak se i k nám občas domácí králičí maso dostane.

Tentokrát jsem ho připravila malinko „po francouzsku“. S bílým vínem, dovezeným z Provence, hořčicí, čerstvým tymiánem a anglickou slaninou.

Suroviny

1 celý králík
pokud máte, tak jedlé vnitřnosti z králíka - játra, srdce, plíce, ledvinky
150 g anglické slaniny
200 ml bílého vína
hořčice
několik snítek čerstvého tymiánu
1 svazek jarní cibulky
sůl
pepř
může, ale nemusí, být smetana

Postup

Očištěného králíka a jeho vnitřnosti vložíme do pekáče. Osolíme a opepříme ze všech stran. Přidáme víno a asi 100 ml vody. Králíka potřeme hořčicí. Může být obyčejná plnotučná, ale také třeba dijonská. Poklademe plátky anglické slaniny a čerstvým tymiánem.
Do pekáčku nakrájíme očištěnou jarní cibulku, i se zelenými částmi. Krájíme na kousky dlouhé asi 5 až 10 cm.

Pečeme v naplno vyhřáté troubě asi hodinu a půl až dvě hodiny.

Králíka podle tohoto receptu jsme jedli dva dny po sobě. Jeden den jsem výpek z něj nechala bez úprav a ke králíkovi podávala rozpečenou česnekovou bagetu. Druhý den jsme uvařili těstoviny a do výpeku jsem zašlehala ještě trochu smetany. I tahle úprava byla výborná.

Na fotce poslední kousky masa, které jsem uzmula dítku, protože jsem si pozdě vzpomněla, že jsem recept nenafotila. :-)

Dobrou chuť přeje elly.