Vaření

Králík na hořčici a bílém víně

králík

Králičí maso se u nás doma nepřipravuje příliš často. Bydlím na vesnici a v době mého dětství jsme králíky chovali. Oblíbená úprava byl králík s naloženou zeleninou a bramborem. Mňam! Střídal ho králík na smetaně a žádnou jinou úpravu si vlastně ani nepamatuji.

Dnes králíky nechová téměř nikdo. Ani na vesnici. Sestra od našeho kamaráda ovšem ano, a tak se i k nám občas domácí králičí maso dostane.

Tentokrát jsem ho připravila malinko „po francouzsku“. S bílým vínem, dovezeným z Provence, hořčicí, čerstvým tymiánem a anglickou slaninou.

Suroviny

1 celý králík
pokud máte, tak jedlé vnitřnosti z králíka - játra, srdce, plíce, ledvinky
150 g anglické slaniny
200 ml bílého vína
hořčice
několik snítek čerstvého tymiánu
1 svazek jarní cibulky
sůl
pepř
může, ale nemusí, být smetana

Postup

Očištěného králíka a jeho vnitřnosti vložíme do pekáče. Osolíme a opepříme ze všech stran. Přidáme víno a asi 100 ml vody. Králíka potřeme hořčicí. Může být obyčejná plnotučná, ale také třeba dijonská. Poklademe plátky anglické slaniny a čerstvým tymiánem.
Do pekáčku nakrájíme očištěnou jarní cibulku, i se zelenými částmi. Krájíme na kousky dlouhé asi 5 až 10 cm.

Pečeme v naplno vyhřáté troubě asi hodinu a půl až dvě hodiny.

Králíka podle tohoto receptu jsme jedli dva dny po sobě. Jeden den jsem výpek z něj nechala bez úprav a ke králíkovi podávala rozpečenou česnekovou bagetu. Druhý den jsme uvařili těstoviny a do výpeku jsem zašlehala ještě trochu smetany. I tahle úprava byla výborná.

Na fotce poslední kousky masa, které jsem uzmula dítku, protože jsem si pozdě vzpomněla, že jsem recept nenafotila. :-)

Dobrou chuť přeje elly.

   
11.08.2011 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. [5] bles [*]

    Naši stále chovají doma v králíkárně spoustu králíků. Děti je milují, ale také je jim jasné, že se prostě jeden den zabijí a snědí - nechci z nich mít vegetariány, takže mi to i vyhovuje:). Díky za zajímavý recept- králíka vařím dost často, takže příjemná změna. Horčici jsem dala gurmánskou od Hellmanns - chce to dát opravdu nějakou dobrou a kvalitní, protože jídlo určitě ovlivní.

    superkarma: 0 12.08.2011, 20:56:11
  2. avatar
    [4] delfi.na [*]

    mi se to líbí, asi vyzkouším ... králíka máme Sml22Sml16

    superkarma: 0 11.08.2011, 10:06:09
  3. [3] Anai [*]

    Králíka miluju - tahle kombinace vypadá dobře a je to jednoduché - určitě bude dobré i jen když upeču jen stehna samotná (celého králíka většinou nekupujujeme)  díky! Sml67

    superkarma: 1 11.08.2011, 09:37:54
  4. [2] knihovna [*]

    Mňam, vyzkouším. Na chalupě mám domorodce, který mně občas za hezký úsměv králíka dá Sml58

    superkarma: 0 11.08.2011, 09:18:22
  5. [1] funnka [*]

    tak to bych nejedla

    superkarma: 0 11.08.2011, 09:13:01

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme