Vaření

Králík dušený na červeném víně

králík na červeném víně

Poctivé jídlo vždycky udělá radost. Miluji čas, který strávím v kuchyni, když potom na talíři podávám něco tak úžasného, jako je tento králík. Jak jinak a lépe strávit sobotní dopoledne než u plotny? Čas, který vaření dávám, není nikdy promarněný, a když se potom dívám, jak všem chutná, je to neskutečná odměna. Tentokrát se kupodivu olizovaly i děti (vynechala jsem karamelizovanou cibulku) a už po první půlhodině vaření se chodily ptát, co tak krásně voní celým domem.

Přílohu jsem tentokrát udělala dvojí. Pro děti špecle a pro nás černou rýži z Camarque. Jenže se vařila netrpělivě dlouho, tak jsme si všichni nandali špecle a černá rýže byla potom pro hladovce jako nášup. Jedli jsme ji poprvé a zamilovali se do ní. Určitě doporučuji vyzkoušet. Je velice zdravá a chutná. Na internetu jsme si před přípravou našli, že její chuť připomíná chuť čerstvě upečeného chleba. A aniž bychom to řekli nahlas, tak náš devítiletý Pepíno po první ochutnání pronesl, že ta rýže je výborná a chutná jako chleba. :-) Takže na tom asi něco bude.

Suroviny

1 králík
2 velké červené cibule
3 velké mrkve
250 ml červeného vína
sůl a pepř
olej
trocha smetany
kousek másla

pár malých cibulek
máslo
trocha cukru

Postup

Králíka jsem výjimečně nepřipravovala vcelku, ale rozstřihala jsem ho nůžkami na drůbež, na čtyři díly. Ve velkém hrnci ohřejeme trochu oleje a osmahneme na něm červenou cibuli. Tu nemusíme krájet nadrobno, stačí na větší kostičky. Necháme změknout a přidáme mrkev, nahrubo nastrouhanou. Ještě chvíli restujeme, a když začne mrkev zlátnout, přidáme kusy králíka, které jsme nasolili a opepřili.

Osmahneme po obou stranách a zalijeme červeným vínem. Necháme asi deset minut naplno vařit. Poté ještě můžeme přidat trochu vody, ztlumíme teplotu a přikryjeme. Dusíme doměkka, záleží na velikosti a stáří králíka. U nás to trvalo necelou hodinu.

Maso vyndáme a uložíme do pekáčku do trouby, vyhřáté na 100 °C. Omáčku rozmixujeme, propasírujeme a můžeme ještě varem zredukovat. Kdo by nevěděl, jak na to, tak propasírovanou omáčku dáme zpět na plotnu, kterou jsme zapnuli naplno, a necháme vařit, až má omáčka takovou hustotu, jaká se nám líbí.

Stáhneme z plotny a necháme rozpustit pár kousků vychlazeného másla. To nám omáčku zjemní a zároveň lehce zahustí. Není vůbec potřeba omáčku zahušťovat moukou! Pro chuť a jemnost můžeme přidat maličko smetany. Ale opravdu stačí trochu.

Skvěle ke králíkovi chutnají zkaramelizované cibulky. Malé cibulky si oloupeme a rozkrojíme napůl. V kastrůlku si rozpustíme máslo, s kapkou olivového oleje. Na máslo dáme cibulky, lehce posolíme a otačíme tam a zpět a tam a zpět... dokud nezměknou. Ke konci lehce posypeme trochou krystal cukru, který necháme zkaramelizovat. Mňam!

Jídlo voní, krásně vypadá a chutná dokonale!

Dobrou chuť přeje elly.

   
01.11.2012 - Maso a ryby - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [52] denisa23 [*]

    Zrovna je králík v akci,koupím a udělám,děláte chutě.

    superkarma: 0 20.03.2013, 17:43:01
  2. [51] charles88 [*]

    určitě bych si dalSml22Sml16

    superkarma: 0 20.03.2013, 09:30:08
  3. [50] rendac [*]

    vypadá to býborně

    superkarma: 0 25.02.2013, 10:04:08
  4. [49] marienka-m1 [*]

    králíka už jsme taky dlouho neměli...vyzkusím

    superkarma: 0 20.02.2013, 11:02:48
  5. [48] magic11 [*]

    tak jsem ho dneska udělala, nebyl špatný, ale nenadchnul mě tak, abych ho ještě někdy dělala Sml80

    superkarma: 0 27.01.2013, 12:38:46
  6. [47] Pichpic [*]

    Králíka jsem neměl dlouho. Úplně jsem na něj dostal chut.

    superkarma: 0 23.11.2012, 12:22:11
  7. [46] Danulka K. [*]

    už se mi sbíhají sliny...Zase králíka!!!!

    superkarma: 0 16.11.2012, 13:52:44
  8. avatar
    [45] delfi.na [*]

    tak jsem to zkusila a musím říct, že to bylo výborné ... hlavně ta omáčka ... super .. díky za recept, nebylo to ani nijak složité Sml59Sml16

    Odnesly to jen 4 spálené prsty, ale to je mojí nešikovností

    superkarma: 0 06.11.2012, 13:17:27
  9. avatar
    [44] kapkamore [*]

    já raději pečeného se zelím...

    superkarma: 0 03.11.2012, 21:09:39
  10. avatar
    [43] delfi.na [*]

    v neděli to zkusím .. ještě musím koupit mrkev a červenou cibuli, ostatní mám

    superkarma: 0 03.11.2012, 12:48:25
  11. [42] magic11 [*]

    black.bird.third — #39 taky jsem králíky nejedla, ale protože jsme jich byli  přejedení, něco jako Slunce - seno - jahody Sml22 teď po létech, kdy bybička s dědou nejsou a domácí králíci taky ne, bych si dala, ale jen jednou za čas Sml80

    superkarma: 0 03.11.2012, 09:46:56
  12. avatar
    [41] saruz [*]

    Králíčka máme doma rádi. Sml22

    superkarma: 0 01.11.2012, 23:17:01
  13. avatar
    [40] denkas [*]

    black.bird.third — #39 To je hrozný! Já nikdy neviděla zabít žádný zvíře.Králika nejim.Babička je ani neměla.Jen slepice,husy,prase,krávy,..Sml30Ale nikdy nic před náma dětma nezabíjeli.

    superkarma: 0 01.11.2012, 22:49:33
  14. avatar
    [39] black.bird.third [*]

    Králíka nejím. Jako malí jsme u babičky králíčky hladili, dávali jim trávu, prostě to byli naši mazlíčci. Potom babička řekla:"Pojď mi ho podržet," mi ho podrželi a ona ho zabila... A pak nám ho dala ještě na talíř. To prostě nešlo. Od té doby králíky nejím.

    1. na komentář reaguje denkas — #40
    2. na komentář reaguje magic11 — #42
    superkarma: 0 01.11.2012, 22:30:26
  15. avatar
    [38] ladouch [*]

    Králíka toho můžeme a tenhle recept vypadá moc dobře.Sml59

    superkarma: 0 01.11.2012, 22:20:42
  16. [37] jukl [*]

    králíka bych si dala

    superkarma: 0 01.11.2012, 21:41:42
  17. [36] Trefa [*]

    Trefa:kralika mam rada,ale nemam ho kde koupit.ty mrazene si nechci koupit.

    superkarma: 0 01.11.2012, 21:36:37
  18. [35] DCOlga [*]

    Může to být dobré, ale já nemám králíka ráda i když je to dietní maso.

    superkarma: 0 01.11.2012, 21:29:36
  19. avatar
    [34] arminka [*]

    hlásím se do klubu, kralíka mohu a to červené tam určitě udělá své .... mňam Sml16

    superkarma: 0 01.11.2012, 21:05:31
  20. avatar
    [33] Myškomedvídek [*]

    KRÁLIČÍ MASÍČKO JE VYNIKAJÍCÍSml67

    superkarma: 0 01.11.2012, 19:49:17
  21. avatar
    [32] daska59 [*]

    Tak králíčka, toho můžu kdykoli Sml16

    superkarma: 0 01.11.2012, 18:30:54
  22. avatar
    [31] tajnostii [*]

    Asi dobrýSml22

    superkarma: 0 01.11.2012, 17:11:47

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] elly [*]

    jerenika — #22 tchána s králíkárnou závidím :-)

    superkarma: 0 01.11.2012, 17:00:48
  2. avatar
    [29] elly [*]

    Kytinkak — #28 alkohol jde z jídla "divně" cítit pouze tehdy, pokud se jídlo dobře nepřipraví a alkohol se řádně nevyvaří.

    superkarma: 0 01.11.2012, 17:00:22
  3. avatar
    [28] Kytinkak [*]

    také nemám ráda v jídle alkohol, má to takovou divnou chut, která mi vadí a nechutná

    1. na komentář reaguje elly — #29
    superkarma: 0 01.11.2012, 16:57:16
  4. avatar
    [27] lenig [*]

    pokrmy s alkoholem nejsou moje oblíbené....Sml23Sml23Sml23

    superkarma: 0 01.11.2012, 15:51:43
  5. [26] jithule [*]

    dala bych si hned

    superkarma: 0 01.11.2012, 15:35:46
  6. [25] kulisek [*]

    Hm, takový králíček by bodnul. Sml67

    superkarma: 0 01.11.2012, 15:14:10
  7. avatar
    [24] vmarta [*]

    Králika mám rada, jen je trošičku drahy :(

    superkarma: 0 01.11.2012, 15:03:42
  8. avatar
    [23] dajrin [*]

    Vypadá to opravdu lákavě... Sml22 ...Sml67, mňam.

    superkarma: 0 01.11.2012, 14:50:04
  9. [22] jerenika [*]

    Králíka máme skoro pořád, tchán jich má plnou králíkárnu :)

    1. na komentář reaguje elly — #30
    superkarma: 0 01.11.2012, 12:40:28
  10. [21] Saritka [*]

    Králíka jsem měla jako dítě často, teď už né.Sml23

    superkarma: 0 01.11.2012, 12:25:22
  11. [20] doginka [*]

    Králíka můžeme,ale taky jsme ho hodně dlouho už neměliSml15

    superkarma: 0 01.11.2012, 12:24:41
  12. [19] anina4 [*]

    králíka už jsem dlouho nejedla,dala bych si

    superkarma: 0 01.11.2012, 11:38:00
  13. avatar
    [18] kristagg [*]

    Králíček je dobrý.

    superkarma: 0 01.11.2012, 09:29:14
  14. avatar
    [17] Hanyna [*]

    Hmmm, dala bych si! Nejlépe hnedSml30Sml66

    superkarma: 0 01.11.2012, 09:12:15
  15. [16] magic11 [*]

    nemám králíka, zkusím to s kuřecími stehny, jen z nich oloupu kůži před přípravou Sml22

    superkarma: 0 01.11.2012, 09:00:18
  16. avatar
    [15] Hanula [*]

    Sml16králika už jsem neměla ani nepamatuji

    superkarma: 0 01.11.2012, 08:47:20
  17. avatar
    [14] margot [*]

    Věrulinka — #7 tuhle kombinaci tak miluju, že ji za jinou těžko vyměnímSml67

    superkarma: 0 01.11.2012, 08:44:50
  18. avatar
    [13] carmi [*]

    Zrovna o víkendu chceme dělat králíka. Tak možná zkusím tenhle recept. Nevypadá špatněSml67

    superkarma: 0 01.11.2012, 08:41:49
  19. [12] step1 [*]

    Bude to určitě dobré, zkusím udělat. I když si dovedu představit lepší trávení volného času než v kuchyni u sporáku. Sml16

    superkarma: 0 01.11.2012, 08:39:36
  20. [11] zzandaa [*]

    MňamSml16. Králíka jsem měla nedávno ke smetanové omáčce.

    superkarma: 0 01.11.2012, 08:23:12
  21. [10] diplopeta [*]

    králika mám moc ráda

    superkarma: 0 01.11.2012, 08:09:48
  22. [9] Evuš [*]

    Zdá se, že to je prima recept. Králíka jsem nevařila dlouho, děkuji za inspiraci.

    superkarma: 0 01.11.2012, 07:47:49
  23. avatar
    [8] LudPa [*]

    Věrulinka — #7 Souhlasím, králík je nejlepší pečený.Ale jedině domácí.

    superkarma: 0 01.11.2012, 07:09:30
  24. avatar
    [7] Věrulinka [*]

    Škoda králíka a aj vínečka, raději máme pečeného s bůčíčkem a zelíčkem a br. knedlíky a potom si dáme to vínečko Sml67Sml30Sml30Sml30

    1. na komentář reaguje LudPa — #8
    2. na komentář reaguje margot — #14
    superkarma: 1 01.11.2012, 07:02:10
  25. avatar
    [6] blesksoft [*]

    z domácího chovu mi králík chutná, ale jednou jsme ho koupily a to bylo nepoživatelný

    superkarma: 0 01.11.2012, 06:57:08
  26. [5] lidicka [*]

    Králika většinou dělám na smetaně.Sml22

    superkarma: 0 01.11.2012, 06:13:53
  27. avatar
    [4] Žofie [*]

    Není mi moc jasné, jak se rozpustí pár kousků rozpuštěného másla Sml80 Ale jinak recept fajn, králíka mám moc ráda Sml22

    superkarma: 0 01.11.2012, 05:49:55
  28. avatar
    [3] tepito [*]

    Jindriska8 — #2 ty se máš,že máš vlastníSml59

    superkarma: 0 01.11.2012, 05:15:20
  29. avatar
    [2] Jindriska8 [*]

    Tak tento recept vyzkoušímSml22

    1. na komentář reaguje tepito — #3
    superkarma: 0 01.11.2012, 00:31:24
  30. avatar
    [1] Jitullinka [*]

    Králíka bych si dala Sml22

    superkarma: 0 01.11.2012, 00:25:15

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme