Odborníci projektu Všeobecné zdravotní pojišťovny Žij zdravě pro vás připravili sérii receptů do krabiček. Krabičková strava je ideální jídlo v práci, máte totiž přesnou kontrolu, co jíte a jestli jíte pouze zdravé a kvalitní suroviny. Uvaříme si rýžové nudle s tofu a lososa se šťouchaným bramborem.

jídlo

Rýžové nudle s tofu

Večeře Energetická hodnota Cukry Tuky Bílkoviny
1 porce 1700 – 1800 kJ 58 – 60 g 10 – 12 g 16– 18 g

Rozměr krabičky: (délka x šířka x hloubka): 15 x 10 x 5 cm

Doba trvání: cca 20 min.

Cena 1 porce: cca 40 Kč

Suroviny pro 2 osoby:

260 g tofu, 80g rýžové nudle, 4 lž. kukuřice, 6 ks malých rajčat, 2 lž. sojové omáčky, 2 lž. slunečnicových semínek, 2 hrsti zelených fazolek, kus celeru, 2 malé lž. oleje, sůl, pepř,

Postup:

jídlo

Do hrnce dáme vařit vodu. Mezitím si nakrájíme tofu na menší kostičky a vložíme ho do mističky, kam přilijeme sojovou omáčku, promícháme a necháme odležet. Poté dáme vařit cca na 5 minut pod pokličku do vroucí vody rýžové nudle. Než se nudle uvaří, připravíme si grilovací či teflonovou pánev, s doporučeným množstvím oleje. Pokrájíme zbytek zeleniny a na rozehřátou pánev celou směs vložíme, nezapomeneme přidat také naložené tofu v sojové omáčce. Celou směs restujeme do polo měkka přibližně 8 minut. V průběhu si slijeme uvařené nudle, které necháme odstát v cedníku.

Vše necháme vychladnout a skládáme do krabičky (připraveno k ohřevu), ale můžete tento pokrm konzumovat i za studena.

Autor: Bc. Jitka Horáková, DiS., nutriční terapeutka 3.interní klinika 1.LF UK a VFN Praha

žij zdravě žij zdravě

Reklama