Vaření

Kozlí vánoční recepty

Kozla můžete nejen pít, ale také s ním péct! Inspirujte se našimi recepty, například vynikající hrnkovou pivní vánočkou anebo pivními perníčky!

Popovické košíčky

Ingredience:

  • 125 ml černého Velkopopovického Kozla
  • 350 g hladké mouky
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 125 g moučkového cukru
  • 1/2 balíčku vanilínového cukru
  • 1/2 balíčku pečícího prášku
  • špetka soli
  • želé
  • 150 ml tmavého kozla
  • 70 g želírovacího cukru
  • 80 g sušených švestek
  • 100 g hořké čokolády
  • Krém:
  • 200 g bílé čokolády
  • 70 ml smetany 30%

kozel

Postup:
1. V míse smícháme pivo, cukr, olej, vanilkový cukr, sůl, a když se vše promíchá, přisypeme mouku a mícháme, dokud nedostaneme tuhé těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme přes noc zabalené odležet.
2. Další den těsto plníme do připravených formiček a narovnáme na plech. Troubu nahřejeme na 170°C a košíčky v ní pečeme cca 10 - 13 minut.
3. Upečené vyklopíme a necháme vychladnout.
Pivo svaříme s pokrájenými švestkami zvolna na ¾. Přidáme cukr a svaříme. Odstavíme a necháme zchladnout.Košíčky vytřeme tmavou čokoládou a necháme ztuhnout. Potom vlijeme lžičku želé se švstkami a necháme ztuhnout.
4. Do kovové mísy nalámeme čokoládu. Smetanu přivedeme k varu, odstavíme a přelijeme přes čokoládu. Směs mícháme dokud se nerozpustí. Promícháme a necháme ztuhnout tak, aby krém šel stříkat pomocí sáčku. Krém naplníme do sáčku s řezenou trubičkou a nastříkáme na želé. Společně vychladíme.

Pivní perníčky

Ingredience:

  • 80 ml černého Velkopovického Kozla
  • 3 šálky hladké mouky
  • špetka mletého hřebíčku
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ½ prášku do perníku
  • 1/4 lžičky soli
  • 150 g másla
  • 1,25 šálku moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 vrchovatá lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru (15 mL)
  • 1 lžíce kakaa
  • lžička citrónové kůry

Poleva:

  • 125 ml černého Velkopopovického Kozla
  • 1 šálek jemného moučkového cukru
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička mleté skořice

kozel

Postup:
1. Do mísy prosejeme mouku se skořicí, práškem do perníku, solí a kakaem. Ve druhé míse vyšleháme máslo s cukrem do pěny. Prošleháme vejce, pivo, zázvor, kůru a nakonec vmícháme sypkou směs.
2. Vše zpracujeme na hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladu 2 hodiny odpočinout. Potom těsto rozválíme na pomoučněné desce nebo přes fólii na plát silný 1 cm. Vykrajujeme z něj různé tvary a klademe na plech vyložený pečícím papírem.
3. Troubu nahřejeme na 180°C. Plech s cukrovím vložíme do trouby a pečeme asi 17 minut.
4. Pivo svaříme na čtvrtinu. V misce ho potom utřeme s medem a skořicí do hladka. Po vychladnutí perníčků je potřeme polevou a necháme ztuhnout.

Kozlí kopýtka

Ingredience:

  • 250 ml černého Velkopopovického Kozla
  • 120 g hořké čokolády
  • 150 g másla
  • šálek hnědého cukru
  • 120 g hladké mouky
  • 70 g kakaa
  • 2 vejce

kozel

Postup:
1. Pivo nalijeme do šálku a necháme klesnout pěnu. Do kovové misky rozlámeme čokoládu, přidáme změklé máslo a ve vodní lázni mícháme, dokud se směs nespojí v hladkou hmotu.
2. Směs odstavíme, přelijeme do větší mísy a pomocí šlehače do ní zašleháme cukr. Když má směs vlažnou teplotu, zašleháme do ní po jednom vejci. Když se směs spojí, přimícháme pivo.
3. Nakonec do mísy prosejeme mouku s kakaem. Šlehačem nebo metlou rozšleháme dohladka, ale ne déle, než se rozmíchají případné hrudky.
4. Vezmeme menší pekáček, vyložíme pečícím papírem a vlijeme do něj těsto.
Troubu nahřejeme na 165°C a dáme do ní pekáček s těstem. Pečeme 20 - 22 minut.
5. Po upečení necháme zchladnout, přendáme i s papírem na prkénko a nakrájíme na malé kostičky 2,5 x 2,5 cm. Při podávání je můžete doplnit ušlehanou nebo zakysanou smetanou.

Brusinkové pracny s pivem

Ingredience:

  • 150 ml černého Velkopopovického Kozla
  • 125 g sušených nahrubo pokrájených brusinek
  • 250 g polohrubé mouky
  • balíček vanilkového cukru
  • 50 g hnědého cukru
  • 2 žloutky
  • 65 g másla
  • 1/3 lžičky kypřícího prášku
  • 100 g mletých ořechů
  • špetka soli
  • špetka citrónové kůry
  • 1/3 lžičky hřebíčku
  • ½ lžičky skořice
  • špetka mletého badyánu
  • 1/3 lžičky mletého zázvoru
  • moučkový cukr na obalení

kozel

Postup:
1. Do rendlíku nalijeme pivo, přidáme hnědý cukr, brusinky a vaříme asi 10 minut. Odstavíme a necháme zchladnout.
2. Do mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem a vanilkovým cukrem, přidáme ořechy, žloutky, změklé máslo, koření, citrónovou kůru. Nakonec přidáme brusinky a zbylé pivo přidáme postupně, aby těsto nebylo příliš řídké.
3. Směs zpracujeme na vláčné těsto, zabalíme do fólie a necháme hodinu odpočinout. Potom těsto postupně vtlačujeme do formiček.
4. Troubu nahřejeme na 170°C. Naplněné formičky narovnáme na plech a pečeme asi 8 minut.
Po upečení je ihned vyklopíme. Před podáváním pocukrujeme.

Hrnková pivní vánočka

Ingredience:

  • 1 hrnek černého Velkopopovického Kozla
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1/3 hrnku moučkového cukru
  • 1/3 kostky másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 hrnku rozinek
  • 1/2 hrnku kandovaného ovoce
  • 1/2 hrnku plátků mandlí
  • 2 žloutky
  • 1/2 kostky droždí
  • 5 lžic mléka
  • 5 lžic černého Velkopopovického Kozla a lžičku moučkového cukru na potření

kozel

Postup:
1. Droždí rozmělníme se lžičkou cukru a 5 lžícemi vlažného mléka a špetkou mouky. V míse utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky. Přidáme prosetou mouku se solí, přilijeme kvásek, vlažné pivo, zpočátku promícháme vařečkou, a když se těsto začne spojovat, přidáme rozinky, pokrájené ovoce a polovinu mandlí. Těsto přendáme na vál a ručně propracujeme na vláčné těsto.
2. Těsto přendáme zpět do mísy, poprášíme moukou, zakryjeme ubrouskem a necháme na teplém místě alespoň dvě hodiny kynout. Těsto můžeme zadělat i večer a nechat kynout přes noc - ne však na příliš teplém místě.
3. Vykynuté těsto rozdělíme na devět dílů. Rozválíme je na prameny dlouhé asi 30 cm. Čtyři položíme vedle sebe na plech s pečícím papírem a pravý pramen v polovině délky položíme vlevo přes první pramen, potom pod druhý a zase přes třetí pramen. Znovu začneme pravý pramenem základ a přendáme ho na plech. Středem základ lehce promáčkneme hranou dlaně.
4. Potom stejným způsobem upleteme cop ze tří pramenů. Přendáme ho na základ, opět lehce promáčkneme a nakonec doplníme copem stočeným ze dvou pramenů, potom vánočku potřeme pivem rozmíchaným s cukrem, posypeme zbytkem mandlí a necháme ještě asi 30 minut kynout.
5. Troubu rozpálíme na 180 stupňů. Vánočku propíchneme na dvou místech kolmo špejlí, potřeme lehce pivem smíchaným s e špetkou moučkového cukru, posypeme mandlemi a dáme péct.
Když těsto začne zlátnout, stáhneme teplotu na 165 stupňů a pečeme dalších asi 40 minut.

   
02.12.2011 - Sezona - autor: (red)

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [72] simaj [*]

    Zajímavé recepty, vytisknu si je a možná je vyzkoušíme Sml67

    superkarma: 0 20.03.2013, 19:41:05
  2. [71] Jarmila356 [*]

    Miluji  různé recepty, ale tyhne mě opravdu překvapily.

    superkarma: 0 15.07.2012, 23:22:33
  3. [70] kulisek [*]

    Brusinkové pracny byly chuťově dobré, avšak poněkud tvrdé. Sml15

    superkarma: 0 04.03.2012, 12:09:03
  4. avatar
    [69] babicka11 [*]

    já když četla nadpis, myslela jsem, že je to z kozy ..Sml30

    superkarma: 0 21.12.2011, 23:57:50
  5. [68] Saritka [*]

    Díky za recepty , napíši si je.Sml59Sml59

    superkarma: 0 17.12.2011, 20:12:08
  6. avatar
    [67] arminka [*]

    Nu ta vánočka za zkoušku stojí Sml16

    superkarma: 0 17.12.2011, 15:06:53
  7. avatar
    [66] ekleinovka [*]

    Plzeň je Plzeň,do buchet je jíškoda,raději popiji Sml52

    superkarma: 0 06.12.2011, 20:16:13
  8. [65] Nadule [*]

    Kozel v cukroví možná ano, ale pít ho? To tedy určitě ne.Není nad přerovská piva ZUBR.

    Některé z recuptů ale určitě vyzkouším-možná s obměnou piva.

    superkarma: 0 06.12.2011, 12:21:55
  9. [64] FAXÍK [*]

    moc krásné cukroví a vánočka Sml59

    superkarma: 0 05.12.2011, 14:13:12
  10. [63] Alina [*]

    Moc zajímavé recepty, určitě některé vyzkouším.  Již je mám vytištěné a nejméně 2 budou příští týden upečeny. Již se těším na ochutnávku.  

    superkarma: 0 04.12.2011, 20:57:50
  11. avatar
    [62] dasena [*]

    tak z piva jsem ještě nikdy nepeklaSml16

    superkarma: 0 04.12.2011, 16:09:41
  12. avatar
    [61] LudPa [*]

    to jsou zajímavé recepty, láká mě ta pivní vánočka

    superkarma: 0 03.12.2011, 22:24:29

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [60] Keltka [*]

    recept na brusinkové pracny jsem ještě nikde neviděla :)

    superkarma: 0 03.12.2011, 00:55:10
  2. avatar
    [59] ladouch [*]

    manželovi by to určitě chutnalo moc Sml16Sml16

    superkarma: 0 02.12.2011, 23:49:06
  3. avatar
    [58] honzik101 [*]

    uložím si, snad budu moci třeba příští rok použít

    superkarma: 0 02.12.2011, 23:24:46
  4. avatar
    [57] saruz [*]

    zvláštní,péct cukroví s pivem,škoda,že nemůžu ochutnat Sml22

    superkarma: 0 02.12.2011, 22:02:43
  5. [56] minonci [*]

    Určitě vyzkoušímSml67

    superkarma: 0 02.12.2011, 21:56:35
  6. avatar
    [55] Myškomedvídek [*]

    Sml59Sml67

    superkarma: 0 02.12.2011, 21:41:03
  7. [54] Peggy89 [*]

    cukroví vypadá zajímavě asi vyzkouším

    superkarma: 0 02.12.2011, 21:32:16
  8. avatar
    [53] yutinkaca [*]

    zaujala mě pivní vánočka, o tom jsem neslyšelaSml80

    superkarma: 0 02.12.2011, 20:13:18
  9. [52] Jala [*]

    Proč ne? Myslím, že to pivo ani neucítíte.

    superkarma: 0 02.12.2011, 19:52:51
  10. [51] járuš1 [*]

    Ještě jsem žádnou vánočku s pivem nejedla.

    superkarma: 0 02.12.2011, 19:26:00
  11. [50] elienka13 [*]

    vůbec jsem netušila, že lze i s pivem péct cukrovíSml67

    superkarma: 0 02.12.2011, 19:06:40
  12. avatar
    [49] Handa [*]

    Černého kozlíka si občas dám, ale že bych z něho pekla...VyzkoušímSml59

    superkarma: 0 02.12.2011, 19:02:24
  13. [48] ova9 [*]

    ....kdyby se dalo ochutnat, ale lakave to peceni tedy je

    superkarma: 0 02.12.2011, 19:00:42
  14. [47] Martinesss [*]

    Super recepty, vyskúšam,Sml54Sml54Sml54

    superkarma: 0 02.12.2011, 17:27:54
  15. avatar
    [46] babicka11 [*]

    hned bych si nabídla...Sml52Sml59

    superkarma: 0 02.12.2011, 15:26:58
  16. [45] JaninaK18 [*]

    Mňaaaaaaaaaaaam

    superkarma: 0 02.12.2011, 15:24:10
  17. [44] labus [*]

    je to je super Sml16

    superkarma: 0 02.12.2011, 15:11:01
  18. avatar
    [43] denkas [*]

    ZajímavéSml80

    superkarma: 0 02.12.2011, 15:06:22
  19. [42] Simic [*]

    rum do cukroví jo,ale pivo?

    superkarma: 0 02.12.2011, 14:33:52
  20. [41] anina4 [*]

    daninec007 — #35 můj muž taky,ale v tekutém stavuSml16 nevím ,že bych vyzkoušela cukroví?

    superkarma: 0 02.12.2011, 13:57:33
  21. avatar
    [40] JITA72 [*]

    může to být dobré snad zkusím Sml59

    superkarma: 0 02.12.2011, 13:48:37
  22. avatar
    [39] kobližka [*]

    Lukáš Čejka — #37 Co chtete?Zemědělci skoro zlikvidovaní a ta Čína to taky nevytrhne všechno Sml30

    superkarma: 0 02.12.2011, 13:43:02
  23. avatar
    [38] tlustoprdka [*]

    zajímavé receptySml67

    superkarma: 0 02.12.2011, 12:47:05
  24. avatar
    [37] Lukáš Čejka [*]

    kobližka — #30 s krenem je to ted nejaky divny - nedavno jsem nejakej koupil a to snad ani vubec nebyl kren Sml23Sml31

    1. na komentář reaguje kobližka — #39
    superkarma: 0 02.12.2011, 12:44:36
  25. [36] Alla 11 [*]

    Nevím, ale asi nezkusímSml80

    superkarma: 0 02.12.2011, 12:36:13
  26. [35] daninec007 [*]

    no tak to je něco pro manžela...ten Kozlíka miluje :-)

    1. na komentář reaguje anina4 — #41
    superkarma: 0 02.12.2011, 12:23:27
  27. [34] magic11 [*]

    Taky doufám, že to někdo vyzkouší a potom písne, jaké to bylo Sml22

    superkarma: 0 02.12.2011, 12:07:47
  28. [33] marienka-m1 [*]

    Jestli se chystáte někdo odzkoušet, podělte se o chuťové zážitky Sml16

    superkarma: 0 02.12.2011, 11:05:30
  29. [32] luchud [*]

    VYPADA TO ZAJIMAVE..JESTE BY ME ZAJIMALO JAK TO CHUTNA

    superkarma: 0 02.12.2011, 11:04:32
  30. avatar
    [31] nugyna [*]

    jak asi dlouho to pecivo vydrží?Sml80

    superkarma: 0 02.12.2011, 10:58:43

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme