Kozla můžete nejen pít, ale také s ním péct! Inspirujte se našimi recepty, například vynikající hrnkovou pivní vánočkou anebo pivními perníčky!

Popovické košíčky

Ingredience:

  • 125 ml černého Velkopopovického Kozla
  • 350 g hladké mouky
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 125 g moučkového cukru
  • 1/2 balíčku vanilínového cukru
  • 1/2 balíčku pečícího prášku
  • špetka soli
  • želé
  • 150 ml tmavého kozla
  • 70 g želírovacího cukru
  • 80 g sušených švestek
  • 100 g hořké čokolády
  • Krém:
  • 200 g bílé čokolády
  • 70 ml smetany 30%

kozel

Postup:
1. V míse smícháme pivo, cukr, olej, vanilkový cukr, sůl, a když se vše promíchá, přisypeme mouku a mícháme, dokud nedostaneme tuhé těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme přes noc zabalené odležet.
2. Další den těsto plníme do připravených formiček a narovnáme na plech. Troubu nahřejeme na 170°C a košíčky v ní pečeme cca 10 - 13 minut.
3. Upečené vyklopíme a necháme vychladnout.
Pivo svaříme s pokrájenými švestkami zvolna na ¾. Přidáme cukr a svaříme. Odstavíme a necháme zchladnout.Košíčky vytřeme tmavou čokoládou a necháme ztuhnout. Potom vlijeme lžičku želé se švstkami a necháme ztuhnout.
4. Do kovové mísy nalámeme čokoládu. Smetanu přivedeme k varu, odstavíme a přelijeme přes čokoládu. Směs mícháme dokud se nerozpustí. Promícháme a necháme ztuhnout tak, aby krém šel stříkat pomocí sáčku. Krém naplníme do sáčku s řezenou trubičkou a nastříkáme na želé. Společně vychladíme.

Pivní perníčky

Ingredience:

  • 80 ml černého Velkopovického Kozla
  • 3 šálky hladké mouky
  • špetka mletého hřebíčku
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ½ prášku do perníku
  • 1/4 lžičky soli
  • 150 g másla
  • 1,25 šálku moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 vrchovatá lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru (15 mL)
  • 1 lžíce kakaa
  • lžička citrónové kůry

Poleva:

  • 125 ml černého Velkopopovického Kozla
  • 1 šálek jemného moučkového cukru
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička mleté skořice

kozel

Postup:
1. Do mísy prosejeme mouku se skořicí, práškem do perníku, solí a kakaem. Ve druhé míse vyšleháme máslo s cukrem do pěny. Prošleháme vejce, pivo, zázvor, kůru a nakonec vmícháme sypkou směs.
2. Vše zpracujeme na hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladu 2 hodiny odpočinout. Potom těsto rozválíme na pomoučněné desce nebo přes fólii na plát silný 1 cm. Vykrajujeme z něj různé tvary a klademe na plech vyložený pečícím papírem.
3. Troubu nahřejeme na 180°C. Plech s cukrovím vložíme do trouby a pečeme asi 17 minut.
4. Pivo svaříme na čtvrtinu. V misce ho potom utřeme s medem a skořicí do hladka. Po vychladnutí perníčků je potřeme polevou a necháme ztuhnout.

Kozlí kopýtka

Ingredience:

  • 250 ml černého Velkopopovického Kozla
  • 120 g hořké čokolády
  • 150 g másla
  • šálek hnědého cukru
  • 120 g hladké mouky
  • 70 g kakaa
  • 2 vejce

kozel

Postup:
1. Pivo nalijeme do šálku a necháme klesnout pěnu. Do kovové misky rozlámeme čokoládu, přidáme změklé máslo a ve vodní lázni mícháme, dokud se směs nespojí v hladkou hmotu.
2. Směs odstavíme, přelijeme do větší mísy a pomocí šlehače do ní zašleháme cukr. Když má směs vlažnou teplotu, zašleháme do ní po jednom vejci. Když se směs spojí, přimícháme pivo.
3. Nakonec do mísy prosejeme mouku s kakaem. Šlehačem nebo metlou rozšleháme dohladka, ale ne déle, než se rozmíchají případné hrudky.
4. Vezmeme menší pekáček, vyložíme pečícím papírem a vlijeme do něj těsto.
Troubu nahřejeme na 165°C a dáme do ní pekáček s těstem. Pečeme 20 - 22 minut.
5. Po upečení necháme zchladnout, přendáme i s papírem na prkénko a nakrájíme na malé kostičky 2,5 x 2,5 cm. Při podávání je můžete doplnit ušlehanou nebo zakysanou smetanou.

Brusinkové pracny s pivem

Ingredience:

  • 150 ml černého Velkopopovického Kozla
  • 125 g sušených nahrubo pokrájených brusinek
  • 250 g polohrubé mouky
  • balíček vanilkového cukru
  • 50 g hnědého cukru
  • 2 žloutky
  • 65 g másla
  • 1/3 lžičky kypřícího prášku
  • 100 g mletých ořechů
  • špetka soli
  • špetka citrónové kůry
  • 1/3 lžičky hřebíčku
  • ½ lžičky skořice
  • špetka mletého badyánu
  • 1/3 lžičky mletého zázvoru
  • moučkový cukr na obalení

kozel

Postup:
1. Do rendlíku nalijeme pivo, přidáme hnědý cukr, brusinky a vaříme asi 10 minut. Odstavíme a necháme zchladnout.
2. Do mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem a vanilkovým cukrem, přidáme ořechy, žloutky, změklé máslo, koření, citrónovou kůru. Nakonec přidáme brusinky a zbylé pivo přidáme postupně, aby těsto nebylo příliš řídké.
3. Směs zpracujeme na vláčné těsto, zabalíme do fólie a necháme hodinu odpočinout. Potom těsto postupně vtlačujeme do formiček.
4. Troubu nahřejeme na 170°C. Naplněné formičky narovnáme na plech a pečeme asi 8 minut.
Po upečení je ihned vyklopíme. Před podáváním pocukrujeme.

Hrnková pivní vánočka

Ingredience:

  • 1 hrnek černého Velkopopovického Kozla
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1/3 hrnku moučkového cukru
  • 1/3 kostky másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 hrnku rozinek
  • 1/2 hrnku kandovaného ovoce
  • 1/2 hrnku plátků mandlí
  • 2 žloutky
  • 1/2 kostky droždí
  • 5 lžic mléka
  • 5 lžic černého Velkopopovického Kozla a lžičku moučkového cukru na potření

kozel

Postup:
1. Droždí rozmělníme se lžičkou cukru a 5 lžícemi vlažného mléka a špetkou mouky. V míse utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky. Přidáme prosetou mouku se solí, přilijeme kvásek, vlažné pivo, zpočátku promícháme vařečkou, a když se těsto začne spojovat, přidáme rozinky, pokrájené ovoce a polovinu mandlí. Těsto přendáme na vál a ručně propracujeme na vláčné těsto.
2. Těsto přendáme zpět do mísy, poprášíme moukou, zakryjeme ubrouskem a necháme na teplém místě alespoň dvě hodiny kynout. Těsto můžeme zadělat i večer a nechat kynout přes noc - ne však na příliš teplém místě.
3. Vykynuté těsto rozdělíme na devět dílů. Rozválíme je na prameny dlouhé asi 30 cm. Čtyři položíme vedle sebe na plech s pečícím papírem a pravý pramen v polovině délky položíme vlevo přes první pramen, potom pod druhý a zase přes třetí pramen. Znovu začneme pravý pramenem základ a přendáme ho na plech. Středem základ lehce promáčkneme hranou dlaně.
4. Potom stejným způsobem upleteme cop ze tří pramenů. Přendáme ho na základ, opět lehce promáčkneme a nakonec doplníme copem stočeným ze dvou pramenů, potom vánočku potřeme pivem rozmíchaným s cukrem, posypeme zbytkem mandlí a necháme ještě asi 30 minut kynout.
5. Troubu rozpálíme na 180 stupňů. Vánočku propíchneme na dvou místech kolmo špejlí, potřeme lehce pivem smíchaným s e špetkou moučkového cukru, posypeme mandlemi a dáme péct.
Když těsto začne zlátnout, stáhneme teplotu na 165 stupňů a pečeme dalších asi 40 minut.

Reklama