Inspirujte se našimi recepty, jejichž součástí je pivo! Uvařte si gulášek, polévku, buřty ma pivu, nebo upečte pivní koláčky s tymiánem!

Buřty na Kozlu

Kozlí recepty8 buřtů,
4 cibule,
1/4 litru piva Kozel Černý,
1/4 litru kečupu, hořčice

Buřty podélně rozřízneme, vymázneme hořčicí a vložíme na kolečka nakrájenou cibuli, můžeme přidat i feferonku. Naskládáme do pekáčku hodně natěsno, podlijeme Kozlem a příčně přelijeme kečupem. Necháme zapéct.

Kozlův tvarůžkový kompot

Kozlí recepty250 g olomouckých tvarůžků
1 cibule
3dcl piva Kozel Světlý
pepř
česnek
paprika sladká
kmín
hořčice

Tvarůžky nakrájíme na kousky, v misce promícháme s nakrájenou cibulí, česnekem a opepříme. Přidáme papriku, kmín a hořčici. Přendáme do sklenice, zalijeme Kozlem a dáme na celou noc do chladu.

Kozlíkova chilli polévka

Kozlí recepty45 ml oleje
2 cibule
1 stroužek česneku
kmín
mletá paprika
1 červená chilli paprička
200 g mletého hovězího masa
800 g rajčat loupaných
850 g vývaru zeleninového nebo kuřecího
85 g rajčatového protlaku
5 g oregana sušeného
1 bobkový list
200 ml piva Kozel Premium
čerstvě umletý pepř,
115 g vařených červených fazolí
115 g vařené cizrny

V kastrolu rozehřejeme olej. Cibuli a česnek osmahneme dosklovita. Přidáme kmín, mletou papriku a chilli papričku a vše 30 sekund mícháme. Poté přilijeme vývar, přihodíme rajčata, bobkový list, pepř a zalijeme Kozlem. Promícháme a zvolna povaříme 30 minut. Podle potřeby dolijeme vodu. Na závěr přidáme fazole a cizrnu. Nakonec přidáme oregano, přivedeme do varu, krátce povaříme a polévka je hotová.

Popovický guláš

Kozlí receptyhovězí maso přední
1 cibule
sůl
1 rajčatový protlak
mletý pepř
kmín
½ l vývaru
chléb
česnek
majoránka
sladká a pálivá paprika
křen
pivo Kozel Světlý

Hovězí maso přední pokrájíme na kostky. Oloupanou a nakrájenou cibuli osmahneme dorůžova, přidáme maso, mletý pepř, sůl, česnek a opečeme. Přidáme rajčatový protlak, orestujeme, zasypeme mletou paprikou a zalijeme vodou. Přidáme ještě kmín a dusíme doměkka. Guláš zahustíme přes cedník namočeným chlebem. Mezi prsty rozemneme majoránku a dovaříme do potřebné hustoty. Těsně před dovařením přilijeme Kozla. Guláš můžeme dle potřeby přiostřit pálivou paprikou. Přímo na talíři polijeme maso a přidáme jemně nastrouhaný křen.

Vhodné přílohy:
houskový knedlík, bramboráčky

Kozlí růžky s cibulí a pršutem na pivě

Kozlí receptyNa těsto:
300 g hladké mouky
35 g droždí
2 špetky cukru
1 vejce
1 lžička soli
120 g másla
70 ml vlažného mléka
60 ml piva Kozel Světlý

Na náplň:
2 cibule
70 g plátky pršut
2 lžíce oleje
50 ml piva Kozel Světlý
2 větší špetky cukru
50 g ovčího tvrdého sýra
sůl, pepř a petrželka
1 vejce na potření

Droždí rozpustíme ve vlažném mléce s Kozlem a cukrem a necháme na teplém místě vzejít. Mouku a sůl dáme do mísy. Přidáme vejce a nastrouhané máslo. Přidáme vzešlé droždí a vypracujeme tužší těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Pršut nakrájíme na nudličky, cibuli na plátky. Na oleji orestujeme, osolíme, opepříme, přidáme cukr a necháme za stálého míchání lehce zkaramelizovat. Přidáme trochu Kozla a vydusíme dosucha. Přidáme sekanou petrželku a strouhaný ovčí sýr.
Vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném stole do tvaru kola. Nožem nebo radélkem rozdělíme na osm trojúhelníků. Do středu každého trojúhelníku dáme lžíci náplně a trojúhelník zarolujeme od špičky směrem k základně.
Rohlíčky přendáme na plech s pečícím papírem a každý potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme uzenou mořskou solí. Pečeme při 180°C asi 20 minut.

Pivní koláčky s tymiánem

Kozlí receptyNa koláčky:
200 g /10-12 ks / toastových chlebů
50 ml 33% smetany
50 ml piva Kozel Černý
1 lžička dijonské hořčice
2 vejce
80 g piniových oříšků
sůl, pepř, tymián
olivový olej na opečení

Na náplň:
100 g měkkého tvarohu
50 g pomazánkového másla
4 lžíce olivového oleje
sůl a drcený pepř

Do mísy dáme toastový chléb, smetanu, Kozla, žloutek, hořčici, pinie, sůl, pepř a lístky tymiánu. Rozmačkáme na vláčné, ale ne tekuté těsto.
Na horké pánvi s olivovým olejem utvoříme lžící malé koláčky a pomalu po obou stranách opečeme.
A dále plníme čímkoliv. Např. uzeným lososem, modrým sýrem anebo švarcvaldskou šunkou a rajčátky.

Vánoční jablečný štrúdl paní z Popovic

Kozlí recepty0,25 l piva Kozel Černý
nakrouhaná oloupaná jablka zbavená jader
500 g mouky
1 ztužený tuk
posekané vlašské ořechy
rozinky (nejlépe nakládané v rumu)
mletá skořice
pískový cukr

Tuk nastrouháme a necháme změknout, přidáme mouku a ¼ l piva. Z těchto surovin zpracujeme těsto, které necháme asi ½ hodiny odpočinout v lednici. Pak jej rozdělíme na dva stejné díly a z každého rozválíme na pomoučeném válu tenkou placku. Tu posypeme vrstvou jablek a dochutíme cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy. Opatrně zavineme, aby se těsto nepotrhalo, a přendáme na plech. Poté potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme dozlatova při teplotě 170°C (horkovzdušná trouba 150°C). Upečený štrúdl sypeme moučkovým cukrem.

Pivní sýr z Kozlovny

Kozlí recepty400g pivního sýra
100g hořčice
10g papriky mleté sladké (podle chuti i pálivou)
50g česnek
jedna větší cibule
100g másla
200 ml piva Kozel Premium

Příprava je v tomto případě velice jednouchá. Buď dáme před každého stolovníka větší talíř se sýrem překrojeným napříč a obloženým surovinami nebo smícháme všechny suroviny dohromady a ze vzniklé směsi vykrajujeme lžící šištičky. Pokud by se někdo kromě chuti chtěl předvést i tvarem, může použít cukrářský sáček se špičkou. Musí se, ale smířit s tím, že na cukroví už ho nepoužije. Směs se v tomto případě musí namíchat řidší, aby prošla špičkou, a před podáváním řádně vychladit.

Reklama