Vaření

Kozlí recepty

Zkuste pivní recepty, budou vám chutnat tak jako váš oblíbený zlatý mok!

Buřty na Kozlu

kozel

  • 8 buřtů,
  • 4 cibule,
  • 1/4 litru piva Kozel Černý,
  • 1/4 litru kečupu, hořčice

Buřty podélně rozřízneme, vymázneme hořčicí a vložíme na kolečka nakrájenou cibuli, můžeme přidat i feferonku. Naskládáme do pekáčku hodně natěsno, podlijeme Kozlem a příčně přelijeme kečupem. Necháme zapéct.

Kozlův tvarůžkový kompot

kozel

  • 250 g olomouckých tvarůžků
  • 1 cibule
  • 3dcl piva Kozel Světlý
  • pepř
  • česnek
  • paprika sladká
  • kmín
  • hořčice

Tvarůžky nakrájíme na kousky, v misce promícháme s nakrájenou cibulí, česnekem a opepříme. Přidáme papriku, kmín a hořčici. Přendáme do sklenice, zalijeme Kozlem a dáme na celou noc do chladu.

Kozlíkova chilli polévka

kozel

  • 45 ml oleje
  • 2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • kmín
  • mletá paprika
  • 1 červená chilli paprička
  • 200 g mletého hovězího masa
  • 800 g rajčat loupaných
  • 850 g vývaru zeleninového nebo kuřecího
  • 85 g rajčatového protlaku
  • 5 g oregana sušeného
  • 1 bobkový list
  • 200 ml piva Kozel Premium
  • čerstvě umletý pepř,
  • 115 g vařených červených fazolí
  • 115 g vařené cizrny

V kastrolu rozehřejeme olej. Cibuli a česnek osmahneme dosklovita. Přidáme kmín, mletou papriku a chilli papričku a vše 30 sekund mícháme. Poté přilijeme vývar, přihodíme rajčata, bobkový list, pepř a zalijeme Kozlem. Promícháme a zvolna povaříme 30 minut. Podle potřeby dolijeme vodu. Na závěr přidáme fazole a cizrnu. Nakonec přidáme oregano, přivedeme do varu, krátce povaříme a polévka je hotová.

Popovický guláš

kozel

  • hovězí maso přední
  • 1 cibule
  • sůl
  • 1 rajčatový protlak
  • mletý pepř
  • kmín
  • ½ l vývaru
  • chléb
  • česnek
  • majoránka
  • sladká a pálivá paprika
  • křen
  • pivo Kozel Světlý

Hovězí maso přední pokrájíme na kostky. Oloupanou a nakrájenou cibuli osmahneme dorůžova, přidáme maso, mletý pepř, sůl, česnek a opečeme. Přidáme rajčatový protlak, orestujeme, zasypeme mletou paprikou a zalijeme vodou. Přidáme ještě kmín a dusíme doměkka. Guláš zahustíme přes cedník namočeným chlebem. Mezi prsty rozemneme majoránku a dovaříme do potřebné hustoty. Těsně před dovařením přilijeme Kozla. Guláš můžeme dle potřeby přiostřit pálivou paprikou. Přímo na talíři polijeme maso a přidáme jemně nastrouhaný křen.

Vhodné přílohy:
houskový knedlík, bramboráčky

Kozlí růžky s cibulí a pršutem na pivě

kozel

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 35 g droždí
  • 2 špetky cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • 120 g másla
  • 70 ml vlažného mléka
  • 60 ml piva Kozel Světlý

Na náplň:

  • 2 cibule
  • 70 g plátky pršut
  • 2 lžíce oleje
  • 50 ml piva Kozel Světlý
  • 2 větší špetky cukru
  • 50 g ovčího tvrdého sýra
  • sůl, pepř a petrželka
  • 1 vejce na potření

Droždí rozpustíme ve vlažném mléce s Kozlem a cukrem a necháme na teplém místě vzejít. Mouku a sůl dáme do mísy. Přidáme vejce a nastrouhané máslo. Přidáme vzešlé droždí a vypracujeme tužší těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Pršut nakrájíme na nudličky, cibuli na plátky. Na oleji orestujeme, osolíme, opepříme, přidáme cukr a necháme za stálého míchání lehce zkaramelizovat. Přidáme trochu Kozla a vydusíme dosucha. Přidáme sekanou petrželku a strouhaný ovčí sýr.
Vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném stole do tvaru kola. Nožem nebo radélkem rozdělíme na osm trojúhelníků. Do středu každého trojúhelníku dáme lžíci náplně a trojúhelník zarolujeme od špičky směrem k základně.
Rohlíčky přendáme na plech s pečícím papírem a každý potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme uzenou mořskou solí. Pečeme při 180°C asi 20 minut.

Pivní koláčky s tymiánem

kozel

Na koláčky:

  • 200 g /10-12 ks / toastových chlebů
  • 50 ml 33% smetany
  • 50 ml piva Kozel Černý
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 vejce
  • 80 g piniových oříšků
  • sůl, pepř, tymián
  • olivový olej na opečení

Na náplň:

  • 100 g měkkého tvarohu
  • 50 g pomazánkového másla
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl a drcený pepř

Do mísy dáme toastový chléb, smetanu, Kozla, žloutek, hořčici, pinie, sůl, pepř a lístky tymiánu. Rozmačkáme na vláčné, ale ne tekuté těsto.
Na horké pánvi s olivovým olejem utvoříme lžící malé koláčky a pomalu po obou stranách opečeme.
A dále plníme čímkoliv. Např. uzeným lososem, modrým sýrem anebo švarcvaldskou šunkou a rajčátky.

Vánoční jablečný štrúdl paní z Popovic

kozel

  • 0,25 l piva Kozel Černý
  • nakrouhaná oloupaná jablka zbavená jader
  • 500 g mouky
  • 1 ztužený tuk
  • posekané vlašské ořechy
  • rozinky (nejlépe nakládané v rumu)
  • mletá skořice
  • pískový cukr

Tuk nastrouháme a necháme změknout, přidáme mouku a ¼ l piva. Z těchto surovin zpracujeme těsto, které necháme asi ½ hodiny odpočinout v lednici. Pak jej rozdělíme na dva stejné díly a z každého rozválíme na pomoučeném válu tenkou placku. Tu posypeme vrstvou jablek a dochutíme cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy. Opatrně zavineme, aby se těsto nepotrhalo, a přendáme na plech. Poté potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme dozlatova při teplotě 170°C (horkovzdušná trouba 150°C). Upečený štrúdl sypeme moučkovým cukrem.

Pivní sýr z Kozlovny

  • 400 g pivního sýra
  • 100 g hořčice
  • 10 g papriky mleté sladké (podle chuti i pálivou)
  • 50 g česnek
  • jedna větší cibule
  • 100 g másla
  • 200 ml piva Kozel Premium

Příprava je v tomto případě velice jednouchá. Buď dáme před každého stolovníka větší talíř se sýrem překrojeným napříč a obloženým surovinami nebo smícháme všechny suroviny dohromady a ze vzniklé směsi vykrajujeme lžící šištičky. Pokud by se někdo kromě chuti chtěl předvést i tvarem, může použít cukrářský sáček se špičkou. Musí se, ale smířit s tím, že na cukroví už ho nepoužije. Směs se v tomto případě musí namíchat řidší, aby prošla špičkou, a před podáváním řádně vychladit.

   
30.06.2010 - Sezona - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [4] hubajda [*]

    FAXÍK — #3 ja taky

    superkarma: 0 15.11.2012, 01:24:10
  2. [3] FAXÍK [*]

    ty tvarůžky bych si dala Sml67

    1. na komentář reaguje hubajda — #4
    superkarma: 0 25.11.2010, 16:18:23
  3. [2] murat [*]

    Sml20 mňam ten gulášek bych si dala Sml21

    superkarma: 0 30.06.2010, 14:06:52
  4. avatar
    [1] delfi.na [*]

    Některé recepty znějí zajímavě Sml58

    superkarma: 0 30.06.2010, 13:52:47

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme