Reklama

Kozí mléko je odjakživa velmi ceněným živočišným produktem. Účinky kozího mléka znali už staří Římané, kteří je považovali za „elixír krásy a dlouhověkosti“. Dodnes se u mnoha přírodních národů kozí máslo s výtažky z bylin používá jako součást řady léčebných mastí. Starými osvědčenými recepturami se inspiruje i současná alternativní medicína.

Kozí mléko je narozdíl od tradičního kravského lépe stravitelné a víc prospívá našemu organizmu. Obsahuje o 13 % více vápníku. Dlouhodobě známé léčebné účinky kozího mléka jsou podloženy i vědeckými studiemi. S pozitivními výsledky se setkáváme při léčbě těchto onemocnění:

 onemocnění trávicího traktu a přidružených orgánů (játra, slinivka břišní). Zde se kladně projevuje zásaditější charakter a vyšší neutralizační kapacita kozího mléka
• stres a migrény se vyléčí, nebo se jejich stav výrazně zlepší, když ze svého jídelníčku vyloučíte kravské mléko a výrobky z něj a nahradíte výrobky z mléka kozího
• alergie a jejich vznik se přičítá obsahu kaseinu ve stravě, což je bílkovinná frakce obsažená v kravském mléce. Uvádí se, že lidská populace je v 60–70 % případů alergická na tyto bílkoviny. Vzhledem k tomu, že kozí mléko má odlišné složení a odlišný podíl bílkovinných frakcí, snáší ho bez problémů nejen děti, ale i dospělí
• revmatické bolesti ovlivňuje kladně konzumace kozího mléka, protože látky v něm obsažené posilují imunitní systém
• kožní alergie (ekzémy) pomáhají léčit koupele v syrovátce doplněné o stravování s vyloučením kravského mléka a výrobků z něj
• prevence nádorových onemocnění spočívá v pravidelné konzumaci kozího mléka, jelikož organismus kozy vytváří účinné protilátky proti rakovině. Léčivé účinky se projevují i u již odoperovaných pacientů, u kterých prokazatelně snížilo riziko opětovného propuknutí nemoci