Vaření

Kouzelné Vánoce se smetanovým cukrovím

Vánoce jsou nejen svátky klidu a pohody, ale také doba, kdy každému milovníkovi lahodného křehkého cukroví srdce přímo zaplesá. Domovem se line typická vůně pečení a trouba se nezastaví pod náporem plechů s vanilkovými rohlíčky, lineckým či kakaovými pracnami. Nezůstávejte pouze u klasiky a zpestřete si letošní svátky cukrovím, které pro vás připravila Mlékárna Kunín. Receptury jsou originální, přitom jednoduché a chuťově vytříbené. Tak si napečte pořádné zásoby, protože po těchto dobrotách se u vás jen zapráší.

 

Polštářky plněné citrónovým krémem

Ingredience:kunín

  • 20 ml teplé vody
  • 20 g droždí
  • ½ kávové lžičky krupicového cukru na zaktivování droždí
  • 230 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 20 g moučkového cukru
  • 100 g Zakysané smetany Selská od Mlékárny Kunín
  • 130 g másla od Mlékárny Kunín

Ingredience na krém:

  • 100 g čerstvého sýra (např. ricotta, mascarpone)
  • 30 g másla od Mlékárny Kunín
  • 1 žloutek
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 kávová lžička citrónové kůry
  • 1 polévková lžíce citrónové šťávy
  • vejce na potření
  • moučkový cukr na obalení

Postup:

V šálku rozmícháme vodu s droždím a polovinou kávové lžičky krupicového cukru a necháme 5 minut stát. Mezitím do mísy prosejeme mouku, přimícháme sůl, moučkový cukr, zakysanou smetanu a rozpuštěné máslo. Promícháme a nakonec zapracujeme rozmíchanou směs s droždím. Zakryjeme fólií a necháme asi 30 minut v chladu odpočinout. Těsto není klasické kynuté, polštářky lehce nabydou až během pečení.

V misce smícháme čerstvý sýr se změklým máslem, citrónovou šťávou, kůrou a žloutkem. Přisypeme moučkový cukr a promícháme dohladka. Krém naplníme do zdobícího cukrářského sáčku s hladkým otvorem a necháme zchladnout.

Tip: Pokud nemáte cukrářský zdobící sáček, jednoduše si jej uděláte z obyčejného mikrotenového nebo plastového pytlíku. Stačí pouze odstřihnout jeden z růžků, dát krém do sáčku a můžete plnit. 

Odpočaté těsto rozdělíme na poloviny. Jednu ihned rozválíme na pomoučněném vále na tenký plát. Naznačíme si čtverečky o velikosti 2 x 2 cm a do středu každého si stříkneme malou pusinku krému. Okraje všech čtverečků potřeme rozšlehaným vejcem. Poté si rozválíme druhou polovinu těsta na stejnou tloušťku a zakryjeme jím plát s kopečky krému. Po zakrytí se nám pod vrchním plátem vyboulí kopečky s krémem, lehce tedy poznáme, kde jsou. Plát přimáčkneme a podle vyboulenin si jednotlivé čtverečky nařežeme, opět o velikosti 2 x 2 cm. Okraje jednotlivých vyřezaných polštářků důkladně přimáčkneme a polštářky rozložíme na plech s pečícím papírem. Pečeme při 180 °C asi 10 minut. Ještě horké obalíme v cukru a necháme zchladnout.

Tip: Polštářky obalujte teplé, jakmile vychladnou, cukr se na ně nepřilepí.

Náročnost: střední

Doba přípravy: asi 60 minut plus 10 minut pečení

Datlové měsíčky se zakysanou smetanou a kávovou polevou

Ingredience:

  • Kunín250 g sušených vypeckovaných datlí
  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g krupicového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 1 vejce (oddělený žloutek od bílku)
  • 100 g hořké čokolády
  • 190 g Zakysané smetany Selská od Mlékárny Kunín

Ingredience na polevu:

  • 100 g moučkového cukru
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 2 polévkové lžíce horké vody
  • 1 polévková lžíce rozpustné kávy

Postup:

Datle umeleme nebo po částech rozsekáme společně s ořechy v sekacím strojku. Případně můžeme použít tyčový mixér, ale je třeba hmotu pořádně rozmělnit. Směs dáme do mísy, přidáme polovinu krupicového cukru, mouku a promícháme. Troubu nahřejeme na 160 °C.

Rozklepneme vejce a oddělíme žloutek od bílku. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, poté do ní přidáme rozšlehaný žloutek a zakysanou smetanu a dobře rozmícháme. Vyšleháme bílek se špetkou soli do tuhé pěny, přidáme zbylý krupicový cukr a šleháme dotuha. Opět se vrátíme k míse s datlovou směsí. Do té postupně vmícháme připravenou čokoládu se smetanou a nakonec sníh z bílku. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem nebo vytřený tukem a rozetřeme asi na 2 cm vysokou vrstvu. Pečeme cca 30 minut. Upečený plát po částečném zchladnutí přemístíme i s papírem na vál a ještě za tepla z něj vykrájíme vykrajovátkem měsíčky. Pokud nechceme mít žádný odpad, krájíme nožem na pravidelné tvary.

Tip na vykrajování: Pro vykrajování můžete použít vánoční vykrajovátko ve tvaru měsíčků. Kdo jej nemá, tvar měsíčků vytvoří i z klasického kulatého vykrajovátka. Nevykrajují se celá kolečka, ale jen jeho poloviny. Je nutné postupovat v řadě za sebou, vždy je tak od předchozího měsíčku spodní část již kulatě vykrojená.

Poleva:

V kovové misce rozmícháme kávu s horkou vodou. Když se rozpustí, přilijeme rum a přisypeme prosátý cukr. Mícháme zastudena nemastnou vařečkou tak dlouho, aby v polevě nebyly hrudky.  Hotovou polevou potíráme pomocí mašlovačky nakrájené cukroví a necháme odpočívat, dokud poleva neztuhne.

Tip: Pokud použijete mastnou vařečku, poleva nebude tuhnout.

Náročnost: střední

Celková doba přípravy vč. zdobení: asi 80 minut plus 30 minut pečení

Slepované šlehačkové cukroví s čokoládovým krémem

Ingredience:

  • Kunín310 g hladké mouky 
  • ½ kávové lžičky kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 60 g moučkového cukru
  • 200 g Smetany ke šlehání 31 % od Mlékárny Kunín
  • 150 g tuku - Hery  nebo másla

Ingredience na krém:

  • 75 g mléčné čokolády
  • 75 g Smetany ke šlehání 31 % od Mlékárny Kunín
  • 2 polévkové lžíce kakaa

Postup:

V hluboké míse smícháme mouku s kypřícím práškem, solí a moučkovým cukrem. Smetanu nahřejeme tak, aby byla teplá, přidáme pokrájený tuk a zvolna rozpustíme. Potom smetanu s tukem nalijeme na sypkou směs a zpracujeme do hladkého těsta. Zabalíme ho do fólie a necháme 30 minut odpočinout. Poté jej rozválíme na plát silný asi 2 mm a vykrajujeme z něj jednodušší tvary, které jdou dobře slepovat. Klademe je na plech vyložený pečícím papírem a dáme do trouby nahřáté na 160 °C.  Pečeme asi 8 minut, po vytažení z trouby necháme krátce zchladnout a poté přendáme na rovný tácek.

Tip: Vždy je lepší rozpouštět tuk ve smetaně. Těsto nejen rychleji a snadněji zpracujete, ale má to i dobrý vliv na texturu upečeného cukroví.

Postup krém:

Smetanu v rendlíku rozmícháme s kakaem a za stálého míchání přivedeme téměř k varu. Přisypeme pokrájenou mléčnou čokoládu, odstavíme a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Necháme zchladnout. Vzniklým krémem slepujeme cukroví. Poté necháme v chladu ztuhnout.

Náročnost: střední

Celková doba přípravy vč. slepování: asi 60 minut plus 8 minut pečení

Domácí čokoládové pralinky s likérem

KunínIngredience:

  • 150 g tmavé čokolády
  • 30 g mléčné čokolády

Ingredience na náplň:

  • 20 ml likéru dle chuti (např. mandlový, vaječný apod.)
  • 70 ml Smetany ke šlehání 31 % od Mlékárny Kunín
  • 120 g mléčné čokolády
  • 10 g másla od Mlékárny Kunín pokojové teploty
  • 30 g mléčné čokolády na dekoraci

Postup na pralinkové skořápky/kapsle:

Tmavou čokoládu nalámeme do kovové misky. Odebereme z ní 1/5. Zbylé 4/5  opatrně rozpustíme ve vodní lázni. Je potřeba ohlídat správnou teplotu čokolády. Ideální je taková, kdy do čokolády namočíme lžičku a přiložíme na spodní ret – čokoláda musí být teplá, ale nesmí pálit. Bez dalšího nahřívání mícháme, dokud se dokonale nerozpustí. Nachystáme si jakoukoliv plastovou formu na ledové kostky, do které vlijeme čokoládu až po její okraj. S formou potom několikrát klepneme o stůl, abychom odstranili případné vzduchové bublinky. Během tohoto procesu nám už začíná tuhnout čokoláda. Připravíme si mísu, nad kterou otočíme formu dnem vzhůru a nalijeme do ní zpět neztuhlou čokoládu. Takto nám na stěnách otvorů formy zůstala tenká vrstva čokolády, která po ztuhnutí vytvoří skořápku pralinek. Formu položíme na prkénko nebo kovovou mřížku z trouby dnem vzhůru a necháme asi 5 minut, aby čokoláda ještě tuhla. Mezitím si připravíme náplň pralinek.

Postup pro náplň:

Svaříme šlehačku s likérem, přimícháme rozlámanou čokoládu a za stálého míchání, nejlépe na vodní lázni, necháme rozpustit. Směs přelijeme do kovové misky, posadíme do vody s ledem a za stálého míchání zchladíme na pokojovou teplotu. Přimícháme změklé máslo. Náplň poté dáme do cukrářského zdobícího sáčku. Opatrně jím naplníme jednotlivé otvory ve formě s připravenou čokoládou asi 3 mm pod jejich okraj a dáme do lednice. Než náplň ztuhne, rozehřejeme si na pokojovou teplotu zbylou 1/5 čokolády. Tou pak zalijeme každou pralinku, jejich povrch setřeme cukrářskou stěrkou do rovné plochy a cca na hodinu vložíme do lednice, aby ztuhly. Poté formu vyjmeme z lednice a opatrně s ní klepneme o prkénko. Pokud pralinky nevypadnou, jsou ještě málo vychlazené a musíme je vrátit do lednice. Vyklepnuté pralinky přestříkáme pomocí malého sáčku mléčnou čokoládou.

Tip: Hotové pralinky již neskladujte v lednici, čokoláda by totiž začala šednout.

Tip: Pralinky nemusí být jen součástí vánočního cukroví, skvěle se hodí i jako vlastnoručně připravený vánoční dárek.

Náročnost: složité

Celková doba přípravy vč. zdobení: asi 60 minut plus 60 chlazení

   
30.11.2015 - Mlsání - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [6] bábovka [*]

    Sml67

    superkarma: 0 30.11.2015, 19:33:39
  2. avatar
    [5] vladka321 [*]

    Super Sml67

    superkarma: 0 30.11.2015, 12:44:23
  3. [4] iřka [*]

    určitě některé vyzkouším-Sml59Sml67

    superkarma: 0 30.11.2015, 12:02:31
  4. [3] bobani [*]

    to může být dobrůtka

    superkarma: 0 30.11.2015, 10:10:53
  5. [2] ZdenaZ [*]

    čokoládové pralinky vypadají moc dobřeSml67

    superkarma: 0 30.11.2015, 08:37:47
  6. [1] assaly [*]

    ten první a poslední vypadají luxusně Sml67

    superkarma: 0 30.11.2015, 04:04:07

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme