Vánoce jsou jedním z nejkrásnějších období roku. Těší se na ně děti i dospělí. Jsou to svátky pohody a míru. Tradičním vánočním jídlem v českých domácnostech je vánočka. Svým tvarem má připomínat malého Ježíška zabaleného v peřince, a proto je symbolem nového života a plodnosti. Správně se plete z devíti copů. Spodní čtyři symbolizují čtyři živly, tedy oheň (Slunce), vodu, zemi a vzduch. Prostřední tři copy představují rozum, cit a vůli člověka. Vrchní dva copánky se upínají k tomu, co vede člověka nejvýše, tedy k vědění a lásce.

A nejen vánočka patří k tradičním pokrmům Štědrého dne. Na většině stolů také nesmí chybět vánoční cukroví, bramborový salát, štědrovečerní ryba a řada dalších pochoutek typických pro české domácnosti. Tradice a tradiční receptury ctí i Mlékárna Valašské Meziříčí, a proto připravila pro své zákazníky recept na štědrovečerní vánočku za použití Kysané smetany z Valašska. Ta se vyznačuje jemnou, lahodnou chutí s obsahem tuku 15 %. Je proto také vhodná pro zjemnění různých pokrmů ať už salátů, dortů či omáček. V  gastronomii lze tuto surovinu využít pro přípravu pokrmů teplé i studené kuchyně.

Mlékárna Valašské Meziříčí

Vánočka s Kysanou smetanou z Valašska

Potřebné přísady:

  • 400 g hladké mouky
  • 400 g polohrubé mouky
  • 150 ml mléka
  • 125 g másla
  • 125 g sádla
  • 1 Kysaná smetana z Mlékárny Valašské Meziříčí
  • 150 g cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • kůra z jednoho citronu,
  • 3 vejce
  • 42 g droždí
  • 80 g rozinek
  • 50 g brusinek
  • 100 ml rumu
  • sůl
  • 100 g mandlových špalíků
  • mandlové lupínky na posypání
  • 1 vejce na potření 

Postup:

Mlékárna Valašské MeziříčíNejprve rozinky a brusinky namočíme do rumu a necháme přes noc uležet. Směs pro přípravu vánočky (polohrubá a hladká mouka, Kysaná smetana z Valašska a vejce) by měla mít stejnou teplotu, proto si je připravíme večer, abychom s nimi ráno mohli pracovat. Do mísy dáme sypké suroviny a promícháme. Z cukru, vlažného mléka a droždí si připravíme kvásek. Vanilkový lusk rozkrojíme, vyškrabeme semínka a dáme do mísy. Přidáme vejce, rozpuštěné máslo, sádlo, Kysanou smetanu z Valašska, nastrouhanou citronovou kůru, kvásek a zaděláme těsto. Těsto se nesmí lepit. Nakonec přidáme rozinky, brusinky a špalíky mandlí. Těsto dáme do větší mísy poprášíme moukou a necháme na teplém místě kynout. Vykynuté těsto ještě jednou propracujeme a necháme opět kynout.

Jakmile máme těsto vykynuté tak jej rozdělíme na 9 stejných dílů. Z dílů si vyválíme delší prameny ze kterých pak zapleteme vánočku. Nejprve zapleteme 4 prameny, poté 3 a nakonec 2. Hotovou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a necháme ještě asi 15-20 min. kynout.

Troubu rozehřejeme na 200°C vložíme vánočku, necháme 7 min. péct, pak troubu stáhneme na 160°C pečeme 45-50 min. Tip: Vánočku přikryjte na začátku alobalem, dopékáme pak bez alobalu.

Více na http://www.mlekarna-valmez.cz/.

Mlékárna Valašské Meziříčí

Reklama