Reklama

Mohla by nesnášenlivost hořkých látek nebo vysoce vyvinutý chuťový smysl ochránit některé lidi od závislosti na nikotinu? Možná ano. Přesně to totiž naznačuje studie vědců z Univerzity of Virginia. Ti za pomoci nových metod analyzovali vztah mezi genetickými faktory a vlivem prostředí u kuřáků. Podobné závěry se jednoho dne patrně stanou klíčovými v identifikaci osob, které mají vysoké riziko vzniku závislosti na nikotinu.

Smysl pro hořkou chuť nás chrání před jedovatými látkami

Neobvyklá studie nedávno vyšla v odborném časopise The American Journal of Human Genetics. Její autoři uvádějí, že dva geny spojené s vnímáním hořké chuti hrají důležitou roli ve vzniku nikotinové závislosti a kuřáckého návyku. Vědci zjistili, že lidé s více vyvinutým chuťovým smyslem mají menší riziko vzniku závislosti než osoby s méně vytříbenou chutí.

Například citlivost jednotlivce na hořkou chuť je klíčová pro schopnost odhalit a zamítnout potenciálně toxickou látku. Již dřívější studie také naznačovaly spojitost mezi „chuťovými schopnostmi“ a nikotinovou závislostí, nicméně genetický důkaz podporující tuto spojitost stále chyběl.

„Až doposud byly možnosti analyzovat jednotlivé interakce mezi geny poměrně omezené a neumožňovaly vzít v úvahu další proměnné, jako například pohlaví nebo věk. To samé platilo i pro analýzy vztahu genu a prostředí. Teprve nedávno jsme vytvořili nový algoritmus a počítačový program, který tyto složitější operace umožňuje,“ objasnil vedoucí autorského týmu, proč bylo nutné na genetický důkaz tak dlouho čekat. Se svým týmem nasbíral a analyzoval údaje od více než dvou tisíc účastníků z více než 600 různých rodin.

Léčba šitá na míru

Odhalení prvních dvou genů ovlivňujících kuřácké chování je základem mozaiky, která zmapuje vzájemnou interakci dalších vrozených dispozic a vlivů okolního prostředí. Na základě těchto znalostí bude později možné zacílit přesnou prevenci a léčbu právě tam, kde budou nejefektivněji působit.

Zdroj: medicalnewstoday.com

Připravil server www.stop-koureni.cz