čokoládové košíčky

Každoročně bývá toto cukroví nejoblíbenější na všech vánočních stolech. Košíčky z lineckého nebo podobně úžasného těsta, plněné krémem a něčím navíc. Třeba troškou vaječného likéru, džemu nebo kouskem ovoce. Recept od nás je velice čokoládový, s jemnou chutí pomerančů. Protože tyhle chutě se k sobě krásně hodí.

Recept pochází od mé kamarádky Ivany, která dělá to nekrásnější a nejchutnější vánoční cukroví. Malinké kousky, které jsou jeden jako druhý a skvěle chutnají. Se skvěle vyladěnou chutí, s láskou pečené a zdobené. Nikdy nemá na talíři jen několik málo druhů. Myslím (a to jen odhaduji), že jich nenapočítáte méně než dvacet.

Proto jsem podle jejího receptu zkusila upéct tyto skvělé košíčky. Ivana do nich plní většinou domácí vaječný likér. Já jsem doplnila džemem z pomerančů, lehce nahořklým, i s kůrou. Povedly se báječně a určitě se podle našeho receptu povedou i vám.

Suroviny

Těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g vychlazeného másla
  • 100 g cukru moučka
  • 3 žloutky
  • Kůra z 1 pomeranče

Krém

  • 30 g cukru
  • 40 g vody
  • 2 g kakaa
  • 1 lžíce pomerančové šťávy
  • 100 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 250 g másla

Čokoládová poleva

  • 250 g Omegy
  • 100 g holandského kakaa
  • 100 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa

Dovnitř – pomerančový džem

Na ozdobu – kousky kandované pomerančové kůry

Postup

Všechny suroviny na těsto musíte mít hodně dobře vychlazené.

V jedné míse smíchejte sypké suroviny – mouku, cukr a kůru z velice dobře omytého pomeranče.

Až po promíchání sypkých surovin přidejte máslo – vychlazené a nakrájenou na malé kostičky. Teď musíte pracovat rychle, protože těsto musí zůstat co nejvíce studené. Ideální je nejdříve rychlým mačkáním vypracovat sypkou drobenku, do které přidáte žloutky. Opět pracujte rychle a vypracujte hladké, měkké těsto.

Z těsta připravte hroudu, kterou zabalíte do potravinářské folie a necháte v lednici minimálně 1 hodinu, ideálně do druhého dne.

Vychlazené těsto naplňte do kovových nebo silikonových forem na košíčky. Není potřeba ničím vymazávat ani vysypávat. Půjdou krásně vyklopit. Z těsta si vždy odloupněte kousek, který namáčkněte do celé formičky tak, aby ve vzniklém košíčku zůstal po upečení prostor na krém.

Pečte v troubě vyhřáté na 150 °C (horkovzduch), 30 minut.

Po upečení košíčky vyklopte a nechejte úplně vychladnout.

Připravte si krém. Cukr, vodu a kakao svařte společně v malém hrnci. Přidejte nalámanou čokoládu. Uvaříte hladkou a hustou čokoládovou hmotu, kterou nechejte vychladnout. Do vychladlé hmoty zašlehejte změklé máslo. Krém nechejte hodinku vychladit v lednici. Potom jej naplňte do cukrářského zdobícího sáčku.

Připravte si upečené a vychlazené základy z těsta. Cukrářským sáčkem udělejte na každý kousek pouze jednu řadu krému – uzavřené kolečko. Do něj dejte pomerančovou marmeládu. Nyní můžete košíček dokončit a krémem skrýt marmeládu, dodělat na košíčku špičku.

Hotové košíčky dejte pořádně vychladit do lednice. Ideálně do druhého dne, aby se s nimi dobře pracovalo.

Rozpusťte si v hrnci Omegu, čokoládu a přidejte kakao. Umíchejte hladkou čokoládovou polevu. Do ní rychle a lehce namáčejte připravené košíčky s krémem. Ozdobte kouskem kandované pomerančové kůry.

Opět dejte vychladit.

čokoládové košíčky

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

Košíčky s čokoládovým krémem a malinami
Čokoládové makronky
Vánoční cukroví, kterému neodoláte

 

Reklama