Vaření

Košíčky s čokoládovým krémem a malinami

Chystáte letní party a přemýšlíte nad hezkým a chutným dezertem? Tak to jsou tartaletky to pravé. Jednoduché křupavé máslové těsto můžete naplnit různými krémy, ovocem, želatinou. Základ je podobný pro rozmanité druhy tartaletek.

tartaletka

Co je to vlastně tartaletka? Malý košíček upečený z křehkého těsta, který naplníte, ozdobíte. Jsou to malé dezerty, téměř jednohubky, podle toho jakou zvolíte velikost formy.

Ty dnešní peču už dlouho, podle receptu své oblíbené cukrářky Ivety Fabešové.

Suroviny

košíčky

  • 150 g hladké mouky
  • 75 g cukru krupice
  • špetka soli
  • 75 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce vody

krém

  • 200 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 50 g másla
  • maliny

Postup

Těsto na košíčky se mi osvědčilo míchat rukou. Jinak všechno, co jde, cpu do robota. Tohle ne. Do větší misky dáme mouku, cukr a špetku soli. Pořádně je promícháme a přidáme máslo nasekané na menší kousky. Promačkáváme tak dlouho, až vznikne pěkně sypká drobenka.

Teď je čas přidat žloutek a vodu. Znova promačkáváme, až vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové folie a necháme hodinku odpočinout v lednici.

Odpočinuté těsto rozdělíme na kousky. Pokud použijete kovové košíčky na vánoční cukroví, které jsem použila i já, vytvořte si asi 24 kousků - kuliček. Formičky vymažeme olejem nebo máslem a do každé dáme kuličku těsta, kterou pomocí prstů roztáhneme do formičky, po celé dně a kolem okrajů až nahoru. Dno propíchneme několikrát vidličkou.

Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C, asi 10 minut.

Košíčky se pečou a my si můžeme připravit náplň - z čokolády a smetany. Mňam!!!

Smetanu v hrnci přivedeme k varu a odstavíme z plotny. Ihned do ní nalámeme čokoládu a necháme chvíli stát. Potom malou metličkou vymícháme do hladkého krému, do kterého vmícháme i máslo.

Hotové košíčky vyklepneme z formiček, naskládáme na talíř a plníme lehce prochladlým krémem. Až ještě více vychladne, tak do něj položíme malinu. Tartaletky dáme do lednice, vychladit alespoň dvě, tři hodinky.

Dobrou chuť přeje Elly.

   
18.06.2014 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. [7] Stendy [*]

    Mňam, mňam............................

    superkarma: 0 23.06.2014, 09:39:10
  2. [6] Roland [*]

    Vypadá to lákavě.

    superkarma: 0 18.06.2014, 21:46:28
  3. [5] jithule [*]

    bože mňam dala bych si

    superkarma: 0 18.06.2014, 16:43:07
  4. [4] Nikar [*]

    Dala bych si, hned Sml16

    superkarma: 0 18.06.2014, 13:43:43
  5. avatar
    [3] enka1 [*]

    LákavéSml22

    superkarma: 0 18.06.2014, 09:28:29
  6. [2] Klára Křížová [*]

    Krásné, hned bych si dala

    superkarma: 0 18.06.2014, 08:25:55
  7. avatar
    [1] gerda [*]

    Huš, pokušitelko!Sml30 Naštěstí mám zákaz sladkého i pevnou vůli. Ale stačí vidět fotku a Sml26 - nu což, však jsem si sladkostí užila v životě ažaž. Tohle vidím jako klasické vánoční nebo svatební cukroví, až na tu malinu. Já milovala babiččiny jahodové košíčky. Byli (asi) z lineckého těsta, uvnitř pudinková náplň, ozdobené malými měsíčními jahůdkami a kolem dokola byl ušlehaný bílkový sníh, jako obruba. Ten sníh je takový, co se dává do kremrolí, šlehaný nad párou. Děsně pracné, ale symfonie chutí!!Sml20

    superkarma: 0 18.06.2014, 06:05:22

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme