Reklama
 

Jaro už je v plném proudu a zahrádkáři už dávno vylovili ze svých kůlen a sklepů nářadí a vrhli se na záhonky. Pokud jste ti málo šťastní, kteří zahrádku nevlastní, pak nevěste hlavu. Můžete si spoustu rostlinek pěstovat doma na balkoně nebo v květináči za oknem.

 

Pojďte se s námi podívat, co vše potřebujete mít a vědět o pěstování bylinek doma.

Bylinky jsou součástí domácností celá staletí. Tajemství jejich léčivých účinků si lidé předávají z generace na generaci. Používají se v kosmetice, proti hmyzu i jako koření do nejrůznějších pokrmů.

 

Pokud se rozhodnete pro pěstování v květináči, zvolte vhodný květináč z terakoty nebo pálené hlíny. Skvěle vypadají také nejrůznější druhy „petrželáků“.  Zvolte dostatečnou velikost, aby se kořenový systém rostlinek mohl rozrůstat. Základem je také kvalitní substrát. Který se na jakou bylinku hodí, vám poradí v každé specializované prodejně či zahradnictví.

 

Bylinky nepřelévejte, zalévejte je odstátou vodou, nejlépe ráno. A hnojení můžete vynechat úplně.

A které, že bylinky mohou zdobit vaše okno?

 

Bazalka

-          jednoletka, která má dnes řadu kultivarů - kadeřavé, drobno i velkolisté

-         můžete ji pěstovat za oknem i na balkoně, avšak pamatujte, že při 0 stupních Celsia zamrzá.

-          Používá se čerstvá i sušená, může se zamrazit nebo uchovávat v oleji s česnekem.

-          Výborná je v zeleninových salátech, hodí se ke studeným obloženým chlebů či rohlíkům,  je skvělá na pizzu i do mletých mas.

 

Máta peprná

-          bylinka, která vyžaduje polostín

-          vyvarujte se jejího příliš častého používaní, či podávání ve velkých dávkách

-          nejznámější je asi čaj, který má blahodárné účinky na podrážděný žaludek a zažívání

-          používá se do bylinkových omáček, majonéz, do salátů.

 

Majoránka

-          rostlinka, která je charakteristická svou intenzivní vůní a mající ráda slunné místo

-          v naší kuchyni je všeobecně známá a uznávaná. Přidává se do bramborových i drštkových polévek, do gulášů, uzenin. Nesmí chybět v zabijačkových pochoutkách ani v bramborácích.

 

Oregáno

 

-          bylinka s krásným českým názvem – dobromysl, který vypovídá vše o jejích účincích. Působí výborně na nervovou soustavu.

-          nejčastěji se využívá sušené na ryby, telecí, jehněčí a nesmí chybět ani v pizze.

 

Rozmarýna

-          pěstuje se jako pokojová rostlina, protože nesnáší mráz

-          v malých dávkách se užívá třeba na skopové i vepřové maso, do mletých mas a těstovin, na zvěřinu. Přidává se také do domácích olejů a octů.

-          rostlinka, která má ráda sluníčko.

 

 

 

 

 

Tak co říkáte, není to prima představa utrhnout si vždy rovnou čerstvou bylinku do právě připravovaného jídla?