Ochutnat u nás wasabi není jen tak. Je totiž možné, že i když si ho dopřáváte k pokrmům v restauracích velmi často, ve skutečnosti jíte křen selský, tedy ten náš. Bývá dochucen hořčičným semínkem a obarvený na zeleno. Jen když budete mít štěstí, bude obsahovat alespoň pár procent wasabi prášku. Ano, to je běžná praktika, protože pravý japonský křen (hon-wasabi) je podstatně dražší a vzácnější. Přesto není nemožné jej sehnat i u nás.

Podle fajnšmekrů chutná pravé wasabi mnohem lépe – je sice velmi aromatické, ale zároveň také na chuť jemnější a jeho štiplavost vám nezůstane na jazyku příliš dlouho. Rádi byste také ochutnali? Zkuste si ho vypěstovat.

Jak na pěstování wasabi?

Japonský křen pěstovaný mimo zemi svého původu nikdy nebude tak dokonalý, to si přiznejme na začátku. Nicméně do jeho pěstování se ve „velkém“ pouští také Evropané. Na trh jej dodává například pěstitel z Velké Británie. Úrodu ale musí chránit před mrazy vyššími než – 12 stupňů Celsia. Proto se ani nepokoušejte vysadit wasabi do záhonku, pokud ho nechce na podzim zase dobývat ze země, ale rovnou mu přichystejte větší a vyšší květináč. Myslete na to, že ho pěstujete hlavně pro jeho kořen, i když Japonci zpracovávají do pokrmů také listy.

Japonský křen dorůstá až 30 cm nad zemí – ze silného oddenku vyrůstají větší srdčité listy, mezi nimiž se objevují drobné bílé květy.

Dopřejte rostlině výživnou zeminu, kterou je třeba udržovat stále vlhkou. Nic nezkazíte ani tím, když bude v misce stát neustále voda. Wasabi totiž vodu miluje, a tak není divu, že je ve své domovině pěstován na březích potoků, nebo alespoň na zaplavených pozemcích.

Ideální teplota pro wasabi se přes léto pohybuje kolem 20 stupňů Celsia, takže rostlinku můžete letnit. Nedávejte ji však na přímé slunce, má ráda polostín. Na podzim ji přeneste ideálně do světlé místnosti s teplotou kolem 10 až 15 stupňů Celsia. Ani tehdy ale nezapomeňte na pravidelnou závlahu. V zimě, kdy se kořen sklízí, totiž stále roste.

Jak si na něm pochutnat?

Sklizeň přichází po zhruba dvou letech. Odeberte ale jen takové množství kořene, které jste schopni v danou chvíli sníst. Kořen nastrouhejte hodně najemno (na kaši) a ihned zkonzumujte. Rychle z něj totiž vyprchá velká část cenné chuti i aroma. Jíst můžete také lístky, ty mladší mají jemnější chuť.

Věděli jste?
Vědci použili prášek z wasabi jako požární hlásič pro neslyšící? V případě nebezpečí rozpráší hlásič silné aroma, které člověka vzbudí tím, že podráždí jeho sliznici.

Nejen chutné, ale i zdravé

Japonský křen obsahuje spoustu vlákniny, vitaminu C, B6, hořčíku, vápníku a draslíku. Izothiokyanáty, které jsou zodpovědné za ostrou chuť, mají protirakovinné a antibakteriální účinky. Působí jako antioxidant a posiluje imunitní systém. Dokáže také ředit krev – je mnohonásobně účinnější než Aspirin.

Čtěte také:

Uložit

Uložit

Reklama