Vaření

Koprová omáčka

koprová omáčka

Koprovka je oblíbené jídlo mého manžela. Zároveň znám hodně lidí, kteří by ji nesnědli ani za zlaté prase. Připravit si tuhle klasiku, milovanou i nenáviděnou, vám zabere půl hodiny.

Používám vždycky čerstvý kopr, ale pokud máte mražený, určitě může být. Z dětství mám vzpomínku na přípravu koprovky, kterou maminka vařila z kopru nakládaného ve sladkokyselém nálevu. Povedla se většinou až tak napotřetí, protože předtím se vždycky omáčka srazila smícháním mléka a kopru v nálevu. :-) Proto se nakládanému kopru vyhýbám.

Potřebujete

svazeček čerstvého kopru (čím více, tím koprovější chuť)
kysaná smetana (velký kelímek)
10 % smetana (asi tak 400 ml)
400 ml zeleninového vývaru
sůl podle chuti
trochu hladké mouky
máslo

Postup

Kopr si připravíme tak, že obereme jemné části ze silnějších stonků. Nasekáme nadrobno. V hrnci rozehřejme kousek másla, na kterém kopr lehce zpěníme. Zasypeme trochou hladké mouky, důkladně promícháme a zalijeme vývarem a oběma smetanami.
Vaříme asi 15 až 20 minut. Poté dochutíme solí.
Na závěr vaření můžeme ještě přidat kousek vychlazeného másla pro zjemnění chuti.

Podáváme s knedlíkem nebo brambory, s vařeným vejcem či hovězím masem.

Dobrou chuť přeje elly.

   
27.06.2011 - Zelenina - autor: elly

Komentáře:

  1. [25] brnky [*]

    Koprovka je další z omáček, které můžu, dělám ji stejně.

    superkarma: 0 21.03.2013, 03:39:13
  2. avatar
    [24] tajnostii [*]

    Tak to bohužel nic pro měSml23

    superkarma: 0 30.12.2012, 23:08:50
  3. avatar
    [23] Jindriska8 [*]

    Manžel na koprovku není,ale já bych vyzkoušela!Sml22

    superkarma: 0 30.12.2012, 22:58:20
  4. [22] jithule [*]

    magic11 — #21 taky dávám až nakonec a navíc dělám s hovězím masem

    superkarma: 0 30.12.2012, 22:51:01
  5. [21] magic11 [*]

    koprovku miluju, ale kopr až na konec, aby aoma zůstalo Sml22

    1. na komentář reaguje jithule — #22
    superkarma: 0 01.12.2012, 14:09:58
  6. avatar
    [20] saruz [*]

    kopr z vlastní zahrádky je na koprovku nejlepší

    superkarma: 0 16.11.2012, 09:25:25
  7. avatar
    [19] Ferdulka [*]

    Koprovku mám moc ráda-s brambory a vajíčkem,mňam!Sml59

    superkarma: 0 15.04.2012, 20:15:13
  8. avatar
    [18] arminka [*]

    Koprovku miluji,mimo jiné kopr dávám až na konec a už nevařímSml16

    superkarma: 0 26.02.2012, 22:13:11
  9. avatar
    [17] daska59 [*]

    Bylinky mám ráda, ale z koprovky mám husí kůži.Sml15

    superkarma: 0 12.02.2012, 18:55:45
  10. [16] Saritka [*]

    Koprovku dělám dost často.Sml59

    superkarma: 0 19.12.2011, 20:27:09
  11. avatar
    [15] Milala [*]

    Dnes byla koprovka na oběd.Dělám ze sladké smetany a kopr samozřejmě až nakonec a ihned vypínám tepelný  zdroj.

    superkarma: 0 20.09.2011, 13:30:12
  12. avatar
    [14] hubajda [*]

    Koprovku mám ráda jen já a dcera ,já dávám ještě do mléka sýr a kopr dávám zamražený nebo čerstvý ten zavařený nám moc nechutná .

    superkarma: 0 22.08.2011, 11:31:05
  13. [13] ova9 [*]

    Mame radi koprovku,delam celou z mleka, kopr -na drobno,jen sparim

    superkarma: 0 28.06.2011, 23:00:21
  14. avatar
    [12] gerta [*]

    Koprovou polévku nebo omáčku miluji.Dávám i čerstvý kopr a nechám přejít varem.Ve sladkokyselém nálevu mi pomůže dochutit lépe polévku i omáčku.Má zkušenost.

    superkarma: 0 28.06.2011, 13:25:16
  15. avatar
    [11] bonda [*]

    Koprovku miluju, můj syn nesnáší omáčky, ale koprovka je výjimkou, čerstvý kopr je senzační a přidáváme ho nakonec, kysaná smetana to trochu ochutí do kysela.

    superkarma: 0 27.06.2011, 20:50:07
  16. avatar
    [10] femme [*]

    nemám ráda koprovku Sml24

    superkarma: 0 27.06.2011, 19:36:27
  17. [9] pinokio [*]

    Nedávám kysanou smetanu,ale jen normální.Kopr taky dávám na konec.Nedávám vodu ani vývar,ale mléko.100lidí,100 chutí.

    superkarma: 0 27.06.2011, 16:36:35
  18. avatar
    [8] Odemětobě [*]

    Na másle zásmažku,pak vývar, provařím 20 minut.Až se ztratí "zásmažková" chuť,dám smetanu na šlehání-jen ohřeji.Přidám cukr,sůl,citron a nakonec nasekaný kopr.Nevařím, v horkém základu pustí chuť tak jako tak.Miluji varianty s vajíčkem i masem,nebráním se bramborám ani knedlíkům.Já jsem omáčková,i když si to nechci připustit.Sml30

    superkarma: 0 27.06.2011, 13:46:50
  19. avatar
    [7] *modrá [*]

    také dávám nasekaný kopr až úplně na konec .. po dvacety minutách vaření bude ze zdravého kopru převařená hadrovina

    superkarma: 0 27.06.2011, 09:28:38
  20. avatar
    [6] L_B [*]

    taky davam kopr rozhodne az nakonec - docela by me zajimalo, co z neho po tom 20min vareni z/bude...

    ...a zalivam zasadne domacim hovezim vyvarem...Sml22

    superkarma: 0 27.06.2011, 08:45:00
  21. avatar
    [5] catcat [*]

    jsem druhý tábor a koprovku nemůžu ani cítit. Ale asi je to způsobeno traumatem ze školní jídelny, protože tzatziky bez kopru si ani neumím představitSml80

    superkarma: 0 27.06.2011, 07:41:21
  22. [4] dwolfova [*]

    Kopr se nikdy nevaří, dává se nakonec, aby neztratil barvu, aroma - kuchaři se musí "obracet v hrobě" .. takhle vařit koprovou omáčku!!

    superkarma: 0 27.06.2011, 07:22:14
  23. avatar
    [3] Eva_CZ [*]

    Myškomedvídek — #2 Sml22 nasekanej kopr tam jde az naposled.

    superkarma: 0 27.06.2011, 02:56:26
  24. avatar
    [2] Myškomedvídek [*]

    dělám jí trochu jinak a má rodina je na ní zvyklá a chutná jím.Hlavně kopr dávám naposled do omáčky a už nevařím,ztrácí tak aromaSml80

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #3
    superkarma: 0 27.06.2011, 00:46:41
  25. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    Delam ji jinak, se slehackou, citronem atd. a i lidi, kteri koprovou neji, tu moji ji. Napr. muj bracha. Pro VONa i Amiky je to nej nej omacka.

    superkarma: 0 27.06.2011, 00:04:57

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme