Reklama

koprová omáčka

Koprovka je oblíbené jídlo mého manžela. Zároveň znám hodně lidí, kteří by ji nesnědli ani za zlaté prase. Připravit si tuhle klasiku, milovanou i nenáviděnou, vám zabere půl hodiny.

Používám vždycky čerstvý kopr, ale pokud máte mražený, určitě může být. Z dětství mám vzpomínku na přípravu koprovky, kterou maminka vařila z kopru nakládaného ve sladkokyselém nálevu. Povedla se většinou až tak napotřetí, protože předtím se vždycky omáčka srazila smícháním mléka a kopru v nálevu. :-) Proto se nakládanému kopru vyhýbám.

Potřebujete

svazeček čerstvého kopru (čím více, tím koprovější chuť)
kysaná smetana (velký kelímek)
10 % smetana (asi tak 400 ml)
400 ml zeleninového vývaru
sůl podle chuti
trochu hladké mouky
máslo

Postup

Kopr si připravíme tak, že obereme jemné části ze silnějších stonků. Nasekáme nadrobno. V hrnci rozehřejme kousek másla, na kterém kopr lehce zpěníme. Zasypeme trochou hladké mouky, důkladně promícháme a zalijeme vývarem a oběma smetanami.
Vaříme asi 15 až 20 minut. Poté dochutíme solí.
Na závěr vaření můžeme ještě přidat kousek vychlazeného másla pro zjemnění chuti.

Podáváme s knedlíkem nebo brambory, s vařeným vejcem či hovězím masem.

Dobrou chuť přeje elly.