Vaření

Kopřivy na talíři

 

Máte občas chuť na něco opravdu zdravého? Pak se pojďte s námi podělit o recepty pro odlehčený jarní jídelníček! Pochutnejte si na kopřivách! Víte, jak jsou dobré???

 

Kopřivový „špenát“
mladé kopřivové lístky, cibulka, česnek, rostlinný tuk, sůl, mléko

Lístky kopřiv důkladně omyjeme, posekáme nadrobno a přidáme na zpěněnou cibuli s česnekem, podlijeme mlékem a dusíme do měkka, dochutíme solí.

 

Kopřivová polévka s celestýnskými nudlemi
Použijeme stejný základ jako na „špenát“, pouze místo mléka podlijeme zeleninovým vývarem, přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel). Po dokončení vložíme do polévky celestýnské nudle (na široké proužky pokrájené palačinky).

Jarní nákyp s kopřivami
mladé kopřivové lístky, kuřecí prsa, cibule, česnek, žemle, mléko, vejce, sůl, rostlinný tuk.

Kuřecí prsa pomeleme na masovém strojku, podusíme na zpěněné cibulce, přidáme pomleté kopřivy, dochutíme česnekem. Do prochladlé směsi přidáme v mléce namočenou žemli, žloutek a opatrně vmícháme sníh z bílků. Rovnoměrně rozvrstvíme do vymazané a vysypané nákypové formy a pečeme ve vyhřáté troubě.

 

Kopřivový salát
mladé lístky kopřiv, rajčata, žlutá paprika, cibule, česnek, olivový olej, sůl, ocet

Kopřivu spaříme vroucí vodou, necháme vychladnout, pokrájíme spolu s paprikou na proužky, rajčata na měsíčky a promícháme s cibulí a česnekem. Z oleje, octa a soli připravíme italskou zálivku, kterou salát dochutíme.

 

A něco zdravého, navíc bez kopřiv J

 

Pomazánka a la humr
mrkev, celer, petržel, kyselé okurky, cibule, bílý jogurt, sůl, bílý pepř, citronová šťáva

Veškerou zeleninu nastrouháme na velmi jemném struhadle, spojíme jogurtem a dochutíme dle potřeby citronovou šťávou, solí a pepřem. Podáváme s celozrnným pečivem.

 

Zdroj: Spřátelené stránky www.flora.cz – zde najdete spoustu zajímavých informací o zdravém jídelníčku. Také zajímavé jsou stránky www.vyzivadeti.cz 

   
21.04.2006 - Sezona - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [17] jithule [*]

    kopřivy používám

    superkarma: 0 25.12.2012, 18:52:48
  2. avatar
    [16] ivory [*]

    Sml67

    superkarma: 0 14.11.2012, 14:37:49
  3. avatar
    [15] hubajda [*]

    Sml16Sml16Sml16Sml16

    superkarma: 0 08.11.2012, 23:53:23
  4. avatar
    [11] gerda [*]

    Ryta: tady máš odkaz, ať to vidíš na vlastní oči - http://www.kvetenacr.cz/detail.asp?IDdetail=13

    superkarma: 0 21.04.2006, 13:04:17
  5. avatar
    [10] gerda [*]

    Ryta: ten česnek v lese poznáš se zavřenýma očima, voní to tam široko daleko, právě tím česnekem. Česnekové listy rostou ve velkých plochách, listy jsou skoro takové, jako konvalinkové, ale protože rostou dřív, nespeteš se. No, a ta nezaměnitelná česneková chuť ručí za to, že se nemůžeš přiotrávit:) Podívej se do nejbližšího listnatého lesa, nevím odkud jsi, ale např. Litovelské pomoraví je česnekem porostlé. V květnu česnek vykvete, jíst se dá pořád, ale už to není ono.

    superkarma: 0 21.04.2006, 13:02:56
  6. avatar
    [9] Ryta [*]

    Monina: no já jsem na to zvědavá, ale je to zadarmo - tak neber to, takovou vitaminovou bombu

    superkarma: 0 21.04.2006, 13:00:14
  7. avatar
    [8] Ryta [*]

    gerda: a jak ten česnek vypadá jsme to v životě neviděla a zrovna přemýšlím kam půjdu na ty kopřivy pááč za panelákem máme sice travnatý plac a kopřivy by se taky našly až na to, že jsou dost ochcané od

    superkarma: 0 21.04.2006, 12:58:44
  8. avatar
    [7] gerda [*]

    esunad: roste v každém lužním lese!

    superkarma: 0 21.04.2006, 12:20:56
  9. [6] esunad [*]

    gerda: kam chodíš na medvědí česnek,v mém okolí nikde neroste,ale mám zamluvený semínka

    superkarma: 0 21.04.2006, 12:15:23
  10. avatar
    [5] gerda [*]

    Monina: děláš si škodu, nevíš, jaká je to dobrota. Nejlepší je špenát z kopřiv říznutý napůl česnekem medvědím. Neznám lepší lahůdku na jaře! Všecko teď právě roste, je to zásobárná energie, elixír zdraví a navíc je to v lese zadarmo

    superkarma: 0 21.04.2006, 11:36:32
  11. [3] izak [*]

    Jak špenát, tak polévku vařím, těšíme se na to po zimě všichni. Na špenát je třeba opravdu hodně kopřiv (buď mladé nebo jen špičky, a to jen do června), tak dělám špenát klasický a přidám kopřivy.A protože hodně pálí, tak je místo krájení rozmixuji s trochou mléka nebo vývaru v mixéru nebo robotu). Do hotové polévky přímo do talíře přidám pro ozdobu květy sedmikrásek. A je jaro i na talíři :-)

    superkarma: 0 21.04.2006, 11:24:30
  12. avatar
    [2] gerda [*]

    Ryta: ale musí se trhat zavčas, ještě když je mladinká a křehká. Velká dospělá kopřiva hodně pálí a má tuhé listy. Z kopřiv se ostatně za války dělaly tkaniny, má vlákna - tak v tom stadiu už si zkrátka člověk nepošmákne

    superkarma: 0 21.04.2006, 11:11:36
  13. avatar
    [1] Ryta [*]

    Kopřivu jsem nikdy nejedla, ale letos se na to chystám tak jsem zvědavá :o))

    superkarma: 0 21.04.2006, 10:43:41

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme