Vaření

Kolik jídel ochutnáš, tolikrát jsi člověkem?!

Čtenářka Klemsik popsala, jak to má s exotickými jídly doma, a dala k dobru recept na kuřecí paellu. Ale fotky poslala svých nejoblíbenějších jídel české kuchyně. Škoda.


Nejvíce exotické jídlo, které jsem kdy viděla se jmenuje Odori-don - do té doby, jsem nevěděla, co to znamená, co si vlastně pod tímto pojmem představit?! Byla to pro mě španělská vesnice, stejně jako ostatní exotická jídla a nejvíce exotická pro mně byla svíčková na smetaně, jelikož jí babička vařila tak 1x za půl roku, tudíž velká vzácnost, kterou jsem také náležitě ocenila pokaždé, když voněla po celém domě! A teď jste určitě napnutí, co to Odori-don je... je to mrtvá chobotnice, v Číně se většinou podává na vařené rýži a kouzlo spočívá v tom, že se polije sójovou omáčkou, tím dojde k narušení nervových vláken a chobotnička začne na rýži tancova, pohybovat se a máte pocit, že vám uteče z talíře! Musím říct, že po shlédnutí tohoto představení jsem neměla chuť ani na chobotnici, ani na tu rýži! Dělalo se mi trošku nevolno a od té doby jaksi nepozřu nic mořského s vyjímkou krevet - to je prostě mňamka! A pak kapitola sama o sobě je sushi!

Doma běžně konzumujeme exotické ovoce, třeba jako liči, maracuyu, mango nebo granátové jablko. To je celkem běžné a finančně dostupné ovoce. Stejně tak milujeme wasabi a vše s příchutí této pálivé pochutiny. Spotřeba arašídů obalených ve wasabi je u nás doma nadprůměrná, tak 300g na osobu za měsíc! Ale musím říct, že když si chcete hezky poplakat a posmrkat, není nic lepšího na protažení dutin jako dobrý a kvalitní wasabi křen!  Stejně jako doma pracně a poctivě na balkonu vypěstované chilli papričky - mají ten správný říz! A dají se použít téměř do všeho - používáme hlavně do guláše, který dělám na tisíc způsobů!

Jednou mi bylo nabídnuto i exotické pití a to vodka se škorpionem, vodka vzala za své - byla výborná, ale škorpiona jsem nezdolala, raději jsem si ho uschovala na památku. Jsem asi srab, co se týká různých pavouků, červíků a všeho, co se hýbe. Kdyby přišel hlad, zřejmě bych neměla na vybranou, ale nyní se držím, řekla bych české klasické kuchyně. Ikdyž občas exotika ve formě „jedlých“ poživatin také není špatná. Řekla bych: Kolik chutí znáš, tolikrát jsi člověkem a proto: Nikdy neříkej nikdy!

A na závěr posílám exotický recept na kuřecí paellu- je opravdu výborná a myslím, že každý si v tomto jídle najde to své...

Potřebujete: 1 středně velkou cibuli, 2 stroužky česneku, 1 červenou a 1 oranžovou papriku, 200 g naťových cibulek, 2 lžíce olivového oleje, 4 kuřecí spodní stehna nebo prsa, sůl, bílý pepř, 250 g dlouhozrnné rýže, špetku šafránu, 1,5 l zeleninového vývaru (i z kostky), 100 g hrášku, lžíci limetkové šťávy, petrželku a plátky limetky na ozdobu.

Postup: V hrnci rozehřejeme olej a prudce v něm opečeme kuřecí maso. Pak je osolíme, opepříme a vyjmeme. Mezitím nakrájíme cibuli, česnek, papriky a mladou cibulku, vhodíme do rozpáleného oleje a vše necháme zesklovatět. Přidáme rýži, přisypeme šafrán, podlijeme vývarem a přivedeme k varu Kuře přidáme k rýži a zhruba půl hodiny zvolna dusíme. Nakonec přidáme sterilovaný či mražený hrášek. Když jsou maso i rýže měkké, naaranžujeme na talíř, pokapeme limetkovou šťávou a ozdobíme petrželkou a plátky limetky.

Všem přeji dobrou chuť a hooodně kulinářských zážitků!!! 

kndele

knedle

P.s Posílám fotky mých výtvorů - taková naše domácí klasika! :) Není to sice žádná exotika, ale chutná to výborně!!!
text nebyl redakčně upraven


Děkuji Klemsik, zaujal mne průnik exotických surovin do vaší kuchyně. A jste mi tím nesmírně sympatická. Snažím se o to také a občas exotické suroviny míchám do tradičních českých jídel. Vznikají zajímavé kombinace…

Dnes máme téma: Já a exotická jídla!

  • Co jste jedla neobvyklého?
  • Co jste vařila neobvyklého?
  • Máte ráda exotickou kuchyni?
  • Pošlete recepty, fotky, úvahy, příběhy, prostě co vás k tomuto tématu napadne

Čekám a těším se na mailu

redakce@zena-in.cz

A jednu z vás odměním. Napište mi do e-mailu, kterou exotickou pochutinu sháníte, a pokud to bude v mých silách, zkusím ji sehnat a doručit k vám domů. Mám poměrně slušný přehled, kde se dá co koupit…

   
19.01.2012 - Příběhy - autor: Radek Kříž

Komentáře:

  1. avatar
    [2] Věrulinka [*]

    Druhé foto, jj to můžu papat Sml67Sml30

    superkarma: 0 19.01.2012, 12:40:46
  2. [1] bobi2 [*]

    ostrá jídla mám moc ráda, křen wasabi a čili papričky, pěstujeme si čili papričky habanero, ty ale jsou...a exotické ovoce, už jste někdo měli možnost aspoň cítit krále ovoce v asii a to durian, to je smrad...

    superkarma: 0 19.01.2012, 10:16:11

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme