Vaření

Koláč z brambor?

Máte nečekanou návštěvu? Je neděle večer a vy nemáte nic pro rodinu k snídaní? Máme pro vás dobrý tip.

 

Jestliže potřebujete rychle a snadno upéct nějaký moučník, máme pro vás další osvědčené recepty a rady k pečení.

Pokud budete ke kávě či čaji podávat voňavou bábovku, ocení vás i tento tradiční moučník každý host i člen rodiny. A ještě k tomu vás bábovka z třeného těsta, v našem případě tvarohová,  představí jako dobrou a šikovnou hospodyni.

Stačí se jen řídit našimi radami a použít osvědčený recept. 

 

 

Hera radí, jak připravit třené těsto:

 

  • Na třené těsto necháme Heru změknout při pokojové teplotě a poté utřeme s moučkovým cukrem. Kdybychom ji nahřívali, těsto by mohlo být příliš řídké.
     
  • Heru s cukrem nešleháme při vysoké rychlosti elektrickým šlehačem, ale raději třeme v ruce. Tuk by se tak příliš vyšlehal a zůstal zpěněný, což je pro tento druh těsta nevhodné. Příliš našlehané nebo řídké třené těsto by bylo po upečení  drobivé. 
     
  • Bílky šleháme s cukrem, abychom měli hustou bílkovou hmotu, která je stejně hustá jako hmota žloutková. Pokud se nám bílky nechtějí vyšlehat, přidáme do nich pár kapek citronové šťávy.  
     
  • Pro lepší kyprost korpusu můžeme použít malé množství kypřicího prášku, který vždy proséváme najednou s moukou, aby se rovnoměrně rozmísil.
     
  • Těsto s použitím kypřicího prášku ihned pečeme, nenecháváme odpočinout, aby je vznikající oxid uhličitý neznehodnotil. 
     
  • Mouku přidáváme až jako poslední. Měli bychom ji pečlivě prosévat, aby se provzdušnila a při vmíchání do těsta netvořila hrudky. 

 

TVAROHOVÁ BÁBOVKA

1 hrneček = 250 ml

 

Třené těsto:

250 g Hery

250 g  měkkého tvarohu

1a 1/2 hrnečku polohrubé mouky  

1 hrneček cukru moučka           

2 vejce

1 prášek do pečiva

citronové kůra z 1 citronu

špetka soli

50 g hrozinek

 

Příprava:

Tvaroh propasírujeme přes síto. Mouku smícháme s práškem do pečiva. Měkkou Heru utřeme s cukrem a přidáme celá vejce, při vmíchávání osolíme špetkou soli. Po lžících přidáváme tvaroh, mouku a nakonec oprané a v mouce obalené hrozinky. Těsto dobře propracujeme a vylijeme do Herou vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Formu naplníme těstem jen do 3/4, aby z ní při pečení nevyběhlo.

Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Nebudeme-li si jist, zda je bábovka uvnitř propečena, můžeme do ní píchnout párátkem. Jestliže se těsto lepí, pokračujeme v pečení. Upečenou bábovku po vychladnutí opatrně vyklopíme a posypeme práškovým cukrem, nebo ozdobíme bílou citrónovou polevou.

 

Příprava polevy:

4 polévkové lžíce práškového cukru dáme do misky a za stálého míchání přidáváme po kapkách citrónovou šťávu, dokud nezískáme mazlavou polevu. 

 

Dále vám nabízíme moučník z třeného, bramborového těsta.
Následující recept pro vás může být výzvou vyzkoušet něco nového!

 

 

MERUŇKOVÝ KOLÁČ Z BRAMBOR 

1 hrneček = 250 ml

 

Třené těsto:

50 g Hera (jeden dílek na obalu)

2 hrnečky cukru  moučka

1,5 hrnečku polohrubé mouky

5 středně velkých brambor vařených ve slupce

4 vejce

½ balíčku kypřícího prášku

  

Náplň :

400 g   meruňkového kompotu

 

Brambory uvaříme ve slupce nejlépe den předem. Oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle. Žloutky oddělíme od bílků a utřeme s moučkovým cukrem a Herou do pěny. Přidáme nastrouhané brambory a prosetou  polohrubou mouku s kypřícím práškem. Vše dobře promícháme a nakonec přidáme ušlehaný tuhy sníh z bílků. Těsto rozetřeme na plech s vyšším okrajem, který jsme předem vymazali a vysypali hrubou moukou. Na povrch poklademe půlky meruněk tak, aby měly mezi sebou mezery. V elektrické troubě pečeme při 180 °C asi 40 minut. Po vychladnutí krájíme na porce.

 

Tip od  mistra cukráře:

Brambory si uvaříme den předem, abychom je měli dobře vychlazené a odleželé.  Škrob obsažený v bramborách je pak lépe zpracovatelný a těsto je vláčnější a kypřejší. Odleželé brambory se i lépe nastrouhají a nejsou mazlavé. 

 

 

Pokud jste poněkud konzervativnější a máte raději klasické pečení, vyzkoušejte náš broskvový dort.

 

 

BROSKVOVÝ DORT

1 hrneček = 250 ml

 

Třené těsto (korpus):

200 g Hera (4 dílky na obalu)

1 hrníček cukru krupice

1 ½ hrníčku polohrubé mouky

4 vejce

1 balíček vanilkového cukru

 

Náplň :

250 ml Rama Cremefine ke šlehání

2 polévkové lžíce cukru moučka

2 polévkové lžíce instantního kakao   (Granko) 

2 polévkové lžíce meruňkové marmelády                       

300 g čerstvých broskví 

1 balíček dortového želé

 

Změklou Heru utřeme s 1/2 cukru a s vanilkovým cukrem. Přidáme 4 žloutky a třeme do husté pěny. Z bílků  a zbylého cukru vyšleháme tuhý sníh. Obě hmoty spojíme a lehce zamícháme polohrubou mouku.  Naplníme do dortové formy o průměru 26 cm, kterou jsme vymazali Herou a vysypali hrubou moukou. Pečeme v elektrické troubě při 160 °C asi 40 minut.

Po upečení necháme korpus ve formě vychladnout. Poté ho vyklopíme a vodorovně rozkrojíme na tři díly.  Ramu Cremefine smícháme s kakaem, cukrem a vyšleháme na tuhou šlehačku. Rozdělíme na dvě části a naplníme připravený korpus. Povrch potřeme marmeládou. Broskve spaříme asi 5 minut v horké vodě a oloupeme. Vyjmeme pecku a nakrájíme na dílky, které rozložíme na povrch dortu. Zalijeme dortovým želé připraveným podle návodu výrobce. Necháme asi hodinu zatuhnout v chladničce a poté podáváme.

 

 

Hera - váš rádce při pečení, vám přeje mnoho zdaru a dobrou chuť!

Více receptů na www.hera-peceni.cz

 

 

   
10.12.2004 - Sezona - autor: Jindřiška Kleknerová

Komentáře:

  1. [6] jithule [*]

    zkusím

    superkarma: 0 24.12.2012, 22:26:38
  2. avatar
    [5] ivory [*]

    Sml67

    superkarma: 0 14.11.2012, 12:56:46
  3. avatar
    [4] hubajda [*]

    Lojen — #1 me jeste ani jednou

    superkarma: 0 07.11.2012, 23:40:07
  4. avatar
    [3] femme [*]

    Lojen: jsem na to stejně jako ty, už jsem ji pekla několikrát, ale nikdy se mi nepovedla

    superkarma: 0 10.12.2004, 15:42:38
  5. [1] Lojen [*]

    recepty to jsou skvělé, mě ale vždy tvarohová buchta, bábovka klesne

    1. na komentář reaguje hubajda — #4
    superkarma: 0 10.12.2004, 14:39:44

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme