V poslední době trochu zanedbávám rodinu. A tak když můžu děti a manžela potěšit dobrým moučníkem, tak neváhám. Děti mají rády šťavnaté moučníky „na plech“ a manžel ty tvarohové. Prohrábla jsem svůj archiv receptů a po letech znova zkusila skvělý třípatrový koláč.
Suroviny
spodní - tmavé těsto
300 g hladké mouky
130 g másla
100 g cukru krupice
3 - 4 lžíce kvalitního holandského kakaa
1 vejce
1 lžička prášku do pečiva
prostřední - šťavnatá náplň
1 vanilkový pudingový prášek
450 ml mléka
500 g tvarohu
1 vejce
cukr podle chuti
horní - světlé těsto
200 g hladké mouky
150 g cukru moučka
100 ml oleje
100 ml mléka
3 vejce
1 lžička prášku do pečiva
Postup
Změklé máslo vyšleháme s cukrem a přidáme vejce. Smícháme mouku, prášek do pečiva a kakao a všechny tyto sypké suroviny přidáme do máslového základu. Podle potřeby můžeme zředit trochou mléka. Toto těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech.
Připravíme si druhou vrstvu. 400 ml mléka dáme v hrnci vařit, s trochou cukru. Ve zbytku mléka rozšleháme vanilkový pudink a přilijeme do horkého mléka v hrnci. Za stálého míchání přivedeme k varu a necháme zhoustnout. Necháme vychladnout a vyšleháme s vejcem a tvarohem. Podle chuti můžeme osladit.
Pudinkovou směs nalijeme na světlé těsto a nakonec poslední - světlou vrstvu. Tu připravíme stejně jako první těsto, smícháním surovin.
Koláč dáme do trouby, vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 45 až 55 minut, do zrůžovění povrchu. Podáváme po vychladnutí.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
Tento koláč děláme a je moc dobrý
Doporučuji, je to opravdu dobrota, u nás se po něm hned zapráší.
to musí být dobrota, jdu do něj
Škoda, že zde chybí foto
znám ho a určitě doporučuji vyzkoušet všem, kdo ho ještě nevyzkoušel
Tenhle koláč peču léta a má úspěch
.
Vypadá chutně, vyzkoušíme.
je opravdu výborný. Přestože je sytý tak je u nás hned pryč. Můžu doporučit
ráda ho vyzkouším teď o víkendu
Určitě tento recept vyzkouším, tvarohové máme rádi.
vypadá pěkně,ale pečení není moc moje hobby
hmm vypadá moc dobře:)
Tento koláč znám já ho ještě vylepšuji rozinkami a nasekanýmy ořecy.Jinak moc dobré
Také jsempřidala celkem dost mléka. Bez něj by to totiž přípomíbalo konzistencí nikoliv těsto linecké, ale křehké a to by bylo lepší předpéct než na něj přijde další náplň. Takže jsem ho udělala tekuté, ale přitom dost hutné, aby dobře udrželo pudinkovou náplň. Podle výsledku si myslím, že jsem udělala moc dobře. Křehká těsta jsou totiž dost sytá a příliš je nevyhledávám. V kombinaci s náplní a dalším těstem by to mohla být nestravitelná cihla. jsem pro mléko.
Přilila jsem do tmavého těsta mléko, určitě to bylo přes deci, až bylo téměř tekuté. Vše bylo OK. U vrchního těsta postupovat takto: Vyšlehat bílka s cukrem, vložit žloutka, přilét olej s mlékem za stálého šlehání a naposled vsypat sypké suroviny.
dadma — #45 Tvarohová je snad ještě chutnější,alespoň pro mne ano
Díky za upřesnění v komentářích. Taky si myslím, že to spodní těsto je vlastně těsto linecké, i když kakaové. S tím mlékem už by to bylo úplně něco jiného.
dadma — #44 bezva - tak jsem si to prave myslela...
...ja to rozvaluju takovym tim rucnim valeckem, ale prave me zarazilo, ze to testo nevypada tekute ani trochu...
...a pokud by tam patrilo mleko, tak by bylo zase uvedene v receptu treba aspon deci-dve...
dadma — #44 Když se mě nechce dělat s pudinkem,tak někdy dávám doprostřed pouze tvarohovou náplň a je to také dobré.