V poslední době trochu zanedbávám rodinu. A tak když můžu děti a manžela potěšit dobrým moučníkem, tak neváhám. Děti mají rády šťavnaté moučníky „na plech“ a manžel ty tvarohové. Prohrábla jsem svůj archiv receptů a po letech znova zkusila skvělý třípatrový koláč.

Suroviny

spodní - tmavé těsto
300 g hladké mouky
130 g másla
100 g cukru krupice
3 - 4 lžíce kvalitního holandského kakaa
1 vejce
1 lžička prášku do pečiva

prostřední - šťavnatá náplň
1 vanilkový pudingový prášek
450 ml mléka
500 g tvarohu
1 vejce
cukr podle chuti

horní - světlé těsto
200 g hladké mouky
150 g cukru moučka
100 ml oleje
100 ml mléka
3 vejce
1 lžička prášku do pečiva

Postup

Změklé máslo vyšleháme s cukrem a přidáme vejce. Smícháme mouku, prášek do pečiva a kakao a všechny tyto sypké suroviny přidáme do máslového základu. Podle potřeby můžeme zředit trochou mléka. Toto těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech.

Připravíme si druhou vrstvu. 400 ml mléka dáme v hrnci vařit, s trochou cukru. Ve zbytku mléka rozšleháme vanilkový pudink a přilijeme do horkého mléka v hrnci. Za stálého míchání přivedeme k varu a necháme zhoustnout. Necháme vychladnout a vyšleháme s vejcem a tvarohem. Podle chuti můžeme osladit.

Pudinkovou směs nalijeme na světlé těsto a nakonec poslední - světlou vrstvu. Tu připravíme stejně jako první těsto, smícháním surovin.

Koláč dáme do trouby, vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 45 až 55 minut, do zrůžovění povrchu. Podáváme po vychladnutí.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama