Reklama

crème brûlée

Miluji crème brûlée. Když jsme byli ve Francii, vychutnávala jsem si tuto pochoutku, kde se dalo. Když jsem na internetu objevila recept na koláč crème brûlée, okamžitě jsem se zamilovala i do něj.

Suroviny

těsto
180 g polohrubé mouky
1 lžíce cukru
1/2 lžičky soli
10 lžic másla
3 lžíce studené vody

náplň
1 vejce
7 žloutků
3/4 hrnku cukru krupice
1 vanilkový lusk
150 ml smetany ke šlehání
150 ml mléka

trochu cukru na karamelovou krustu

Postup

Cukr, 2/3 mouky a sůl dáme do misky kuchyňského robota, ve kterém máme nože a několikrát promícháme. Přidáme máslo a opět několika pulsy promícháme, aby nám vzniklo těsto. Potom postupně přidáváme zbytek mouky a vodu. Hotové těsto zabalíme do mikrotenového sáčku a dáme na dvě hodiny do lednice.

Připravíme si náplň.
Troubu si předehřejeme na 220 °C, mřížku umístíme do středu. Rozválíme si vychlazené těsto a rozprostřeme ho do kulaté dortové formy, aby bylo i kolem okrajů. Formu předtím vymažeme máslem a vysypeme moukou. Na povrch nasypeme velké suché fazole, aby se nám dno nezvedlo, a propícháme ho vidličkou.
Korpus dáme zapéct do trouby, asi na 15 minut.

Vyndáme koláč z trouby a necháme vychladnout. Snížíme teplotu na 150 °C.

Vejce a žloutky dáme do misky, kde je asi půl minuty šleháme. Vanilkový lusk rozřízneme a vyškrábneme z něj semínka, která smícháme s cukrem. Za stálého pomalého šlehání přidáváme do vaječné směsi cukr a šleháme než má směs v misce světle žlutou barvu. Postupně přidáme také smetanu a mléko.

Krémovou směs nalijeme přes cedník na připravený, předpečený korpus a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 45 minut. Krém by se měl při zatřepání s formou trochu chvět. Upečený koláč necháme vychladnout na pokojovou teplotu a potom dvě hodiny vychladíme v lednici.

Po vytažení z lednice posypeme povrch cukrem, který necháme zkaramelizovat za pomoci horkovzdušné pistole. Kdo ji nemá, může koláč na malou chviličku dát pod rozpálený gril a poté opět vychladit.

Dobrou chuť přeje elly.