kokotky s kozím sýrem

O kokotkách a připravování jídla v nich jste si mohli přečíst v článku o zapečeném vejci. Receptů na „kokotění“ je nespočet a výhodou je, že často stačí jen vybrakovat lednici a zapojit fantazii.

Ale chcete-li se řídit podle receptu, určitě nějaký najdete u Dagmar Derré, která na zapékání v kokotkách pořádá dokonce kurzy!

Suroviny na 4 kokotky

200 g kozího sýra (kulatý nebo váleček)
8 plátků toustového chleba
350 ml smetany
několik snítek tymiánu
sůl
pepř
kompotované brusinky

Postup

Předehřejeme si troubu na 220 °C. Kokotky vymažeme máslem. Do smetany vmícháme tymián, osolíme a opepříme.
Z toastového chleba si vykrojíme osm koleček o velikosti kokotek. Do každé kokotky dáme jedno kolečko, které zalijeme dvěma lžícemi ochucené smetany. Sýr nakrájíme na plátky a těmi pokryjeme připravený toastový chleba v kokotkách.
kokotky s kozím sýrem

Přikryjeme druhým kolečkem chleba a opět zalijeme dvěma lžícemi smetany.
Navrch dáme zbytek nakrájeného sýra a zalijeme zbývající smetanou.

kokotky s kozím sýrem

Ve vyhřáté troubě pečeme dozlatova, asi 15 minut.
Poté, co vyndáme kokotky z trouby, nařízneme povrch a mezeru naplníme lžičkou brusinek a ozdobíme tymiánem.
Ihned podáváme.

Dobrou chuť přeje Dagmar Derré.

Reklama