Bulvár

Knedlíky, které se nesnědly, dostal někdo jiný


Prajem krásny, slnečný deň,

Dnešnou témou som sa vrátila do čias, keď som chodila pracovať teda na brigády len za účelom toho, že som si chcela niečo privyrobiť, aby som mala na vlastné útraty a užívala si léto v tom čase ako študentka.

Jedna takáto brigáda mi utkvela v pamäti a ostali mi isté následky :)

Brigádu som si zohnala ako výpomocná sila v závodnej jedálni, kde som čistila zeleninu, umývala riad..atď
Moja predstava o umývaní riadu bola taká ako sa to robilo doma, ale keď mi bolo ukázané, že použitý príbor sa len vezme a potom ponorí do húrej vody a umytie ja za mnou, tak som normálne nechápala. Ďalší návšteník kuchyne totiž podľa mňa musel mať na tom príbore ešte sliny a zvyšky jedla predchádzajúceho stravníka.

Ďalší šok pre mňa prišiel, ak som zistila, že ak nám došli knedlíky a kopec ľudí malo o knedlíky stále záujem, tak sa vzali tie, ktoré sa dali na tanier predhcádzajúcim stravníkom a oni to nezjedli. Normále sa to vytiahlo z vedra na odpad, opláchlo studenou vodou a dali to na tanier, zaliali omáčkou, pridali mäso a šupli do cez okienku človeku, ktorý chudák nemal ani tušenie kde tie knedlíky pre pár minútami ešte ležali.

O tom, že sa zmrazovali napr. nepoužité, ale už nahnité zemiaky a použila potom napríklad do polievok radšej ani nehovorím. To isté platilo o zelenine, či všetkých zvyškoch z dňa keď sa na ten deň varilo.
Na moje veľké prekvapenie to čo sa zmrazilo za účelom toho, že sa to použije niekde inde sa skutočne aj použilo a po 14-tich dňoch som radšej ani neprejavovala záujem o to, kde sa to použilo.

Ako brigádnik som tam mala nárok na teplý obed zadarmo...no určite som to "jedla". To, čo mi bolo dané na tanier som vyhodila, ale nie do vedra na odpad, ale spláchla do záchoda, aby to už nikto nikdy nevybral a nepoužil pre niekoho iného.

Bolo mi trapne, keď som cez okienko vydávala jedlá tým, čo chodili na obed a nemali ani tušenie, čo si berú, takže dohodu o tom, že moja brigáda bude na plné dva mesiace som po troch týždňoch zrušila a ostala tak ako kopec mojich známich doma bez brigády.

Radšej som oželela plat, čo mi bol sľúbený. Moja ľudskosť bola totiž silnejšia než vidina peňazí a dodnes neľutujem.

No a jak som písala táto brigáda mi priniesla určité následky, čo trvajú dodnes a to je to, že sa nestravujem a nikdy si nedávam žiadne jedlo zo závodných kuchýň a nedovoľujem to ani svojmu priateľovi :)

Radšej sebe aj jemu stále niečo pripravím doma a v práci si to len ohrejeme v mikrovlnke.

Evik8

Evik8, asi už nikdy do žádné závodní kuchyně nevstoupím. Rozhodně na knedlíky už vůbec nemám chuť. Ani se Vám nedivím, že jste se raději pustila do vaření :-)!
   
13.07.2006 - Společnost - autor: Iveta Šafránková

Komentáře:

  1. [18] Luminar001 [*]

    Sem brigádničila jedno léto v kuchyni na dětském táboře, vařili sme pro asi 220 lidí a vše bylo OK kuchyň čistá, zbytky se likvidovly dle předpisů a jídla fakt dobrá mňam když nenaskočil moučník tak jak měl, tak se asi 10 obrovských plechů muselo vyhodit a péct znovu - my brigádnice sme moc nadšené nebyly, víc práce že......no a pak sem byla jednou v samošce, zelené salámy se omívaly jakýmsi roztokem, nejhnusnější bylo, když se ovčí sýry v takovém tom slaném roztoku začaly plesnivetm tak se plíseň vybrala a prodávalo se dál.....ale jinak se hygiena docela dodržovala......žádný

    superkarma: 0 14.07.2006, 10:25:47
  2. avatar
    [17] LBU [*]

    damanka: Souhlasím . Kdysi mi můj děda vyprávěl, že měli pekárničku a jednomu pomocníkovi, když zadělával na houstičky, se udělalo nevolno. Bál se, že ho propustí (bylo to za 1. republiky) a tak se v klidu houstičky upekly a prodaly. Lidi druhý den chodili a chtěli zase ty skvělý včerejší houstičky s cibulovou příchutí..........

    superkarma: 0 14.07.2006, 07:44:28
  3. avatar
    [16] Evik8 [*]

    Ten príbeh o gyrose by ma zaujímal tiež...

    superkarma: 0 13.07.2006, 20:27:22
  4. [15] hermiona [*]

    Prosím, co ja kauza "gyros na Národní třídě"? Jsem venkovan.....

    superkarma: 0 13.07.2006, 18:42:36
  5. avatar
    [14] jaku [*]

    Ťapina: to si nemyslím, ale taky si říkám " vocamcaď pocamcaď "

    superkarma: 0 13.07.2006, 16:26:52
  6. [13] Tobbi [*]

    Žížala: Jo, ta koluje. Znám pár lidí, kterým se to "stalo". Dokonce i složení omáček odpovídá.

    superkarma: 0 13.07.2006, 16:09:06
  7. [12] Tobbi [*]

    damanka: Jinak by člověk ani nemohl jít do restaurací, čajoven, kaváren... Vlastně by měl nejlepší, kdyby si všechno vypěstoval doma na zahrádce
    Ale čeho je moc, toho je příliš. Ty jsi z Prahy, tak určitě znáš kauzu "gyros na Národní třídě..."

    superkarma: 0 13.07.2006, 16:08:13
  8. avatar
    [10] Ťapina [*]

    jaku: To já je mám pořád ráda, nevím proč bych si měla myslet, že podlaha v uzavřeném provozu je jedovatá

    superkarma: 0 13.07.2006, 15:19:15
  9. avatar
    [9] jaku [*]

    gloxinie: a já je mám tak ráda - už teda asi ne

    superkarma: 0 13.07.2006, 15:16:23
  10. avatar
    [7] jaku [*]

    chuanita: Fuj, to je fakt šílený.

    superkarma: 0 13.07.2006, 15:04:57
  11. avatar
    [5] LuciBary [*]

    Podobně hnusný historky kolovaly i o jedný sámošce u nás. Prodavačky prý šlapaly po starým chlebu, aby byl zase měkkej. Už jsem v tom obchodě nikdy nebyla ani pro balený věci.

    superkarma: 0 13.07.2006, 14:35:25
  12. avatar
    [3] Žížala [*]

    No já myslím že zvěrstva se někdy dějí i v normálních restauracích... a koluje profláklá historka o tom jak někdo otočil knedlíky co měl ke svíčkové a ony byly zespodu od rajské.

    superkarma: 0 13.07.2006, 14:21:15
  13. avatar
    [2] jaku [*]

    No to je strašná představa !
    Začínám vidět jako plus, že nemáme závodní jídelnu, ač jsem na to dosud nadávala.
    Hnus.

    superkarma: 0 13.07.2006, 14:09:54
  14. avatar
    [1] evita_ij [*]

    superkarma: 0 13.07.2006, 14:04:30

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme