Reklama

Kluci v akci - kuchařský pořad, který ukazuje, že i v našich podmínkách se dá vytvořit kvalitní pořad o vaření. Někdo "klukům" vyčítá ne příliš výstižný název, který prý spíše připomíná druhořadý nepřístupný film. Dalším se zase nelíbí, že kuchaři se snaží napodobovat televizní vaření Jamie Olivera. Kousek pravdy mají ti první, i ti druzí, nic to ovšem nemění na faktu, že s Ondřejem a Filipem se určitě nebudete nudit a obohatíte si díky nim své kulinářské znalosti a dovednosti.

Každý díl se soustředí na jedno konkrétní téma a svůj vlastní příběh. Kluci vám představí, pro koho budou vařit a co, ukáží vám, jaké suroviny nakoupit. Při tom hlavním, přípravě jednotlivých jídel, se určitě nebudete nudit. Naučíte se spoustu praktických triků, které vám usnadní práci v kuchyni.

Co už máme za sebou?
Čtyři po sobě následující díly jsou vždycky rozděleny do tematických okruhů, které se periodicky opakují. Jeden díl se věnuje sezónní kuchyni, ten další zahraniční kuchyni, třetí pro změnu kuchyni domácí a čtvrtý je malým zpestřením - kluci vyjíždí do terénu, za krajovými specialitami.

Od září, kdy se pořad začal vysílat, jste mohli vidět například italskou, thajskou, mexickou či srbskou kuchyni, zaměřit se na švestky, houby, ryby či těstoviny. Každý si našel své oblíbené jídlo.
Mě letos zaujal "gulášový" díl, a to především rychlý segedínský guláš, který jsem hned druhý den zkusila uvařit. A stálo to za to!!!

Segedín z uzeného kuřete - 4 porce
Suroviny: 4 uzená kuřecí stehna, 2 cibule, 1 lžíce kmínu, 3 lžíce sladké papriky, 400 ml vody, 400 g kysaného zelí, 200 ml smetany ke šlehání, olej, sůl, pepř.
Postup: Z kuřecích stehen obereme maso a nakrájíme ho na hrubé kousky. Najemno nakrájenou cibuli orestujeme na oleji dozlatova společně s kmínem, přidáme sladkou papriku, krátce zpěníme a zalijeme vodou, přidáme maso a kysané zelí, osolíme, opepříme, přivedeme k varu a povaříme cca 15-20 minut. Na závěr zjemníme smetanou a krátce provaříme. Podáváme nejlépe s chlebem.

A co nás ještě čeká?
Z dalších dílů si určitě nenechejte ujít středomořskou kuchyni (23. 1.) nebo valentinskou inspiraci (13. 2.). Krakonošova kuchyně určitě bude taky hodně zajímavá, stejně jako inspirace ze Španělska, Brazílie či Toskánska.

Nestihli jste některý z dílů tohoto pořadu? Nevadí! Na internetu si můžete všechny díly zopakovat, klidně i několikrát za sebou. A jestliže chcete rozšířit vaši kuchařskou knihovničku, doporučuji vám novinku - knížku Kluci v akci, která vyšla před Vánocemi a obsahuje více než 50 receptů, fotografií i praktických tipů do kuchyně.

Kdo jsou "Kluci v akci"?
Filip Sajler (*1979)
Má za sebou řadu pracovních zkušeností z prestižních restaurací v USA, Německu i v České republice. Tři roky byl kapitánem Pražského regionálního týmu a nyní je členem Českého národního kulinářského týmu. Je držitelem řady ocenění z kuchařských soutěží (Gastro Praha, IGEHO Stuttgart, ScotHot, bronzová medaile z kuchařské olympiády v Erfurthu...). V současnosti pracuje jako brand manager u potravinářské společnosti.

Ondřej Slanina (*1984)
Přes své mládí má praxi z mnoha velkých pražských restaurací a byl také členem Pražského kulinářského týmu, se kterým mimo jiné získal například bronzovou medaili z kuchařské olympiády v Erfurthu. V současnosti je šéfkuchařem v pražské restauraci Dahab.

Další recept, který stojí za vyzkoušení:

Staročeské lívance s teplým ovocem
- 4 porce
Suroviny: lívancové těsto - 250 g hladké mouky, 25 g droždí, 1 vejce, 300 ml mléka, 20 g vanilkového cukru, 50 g plátkovaných madlí, špetka soli, olej na smažení.
Ovocná směs -  400 g čerstvého nebo mraženého lesního ovoce, 50 g cukr krupice, 2 dl šlehačky ke šlehání, 1 kávová lžička mleté skořice.
Postup: Droždí pokojové teploty dáme do mísy a protřeme s cukrem, jakmile zřídne, přidáme teplé mléko (max 70 °C!), mouku, vejce, sůl, vanilkový cukr, plátky mandlí a vypracujeme těsto, které necháme v nádobě přikryté utěrkou asi půl hodiny kynout. Na lívanečníku pečeme na oleji lívance dozlatova z obou stran. Šlehačku ušleháme spolu se skořicí. Lesní ovoce prohřejeme v rendlíku s cukrem a prokládáme jím hotové lívance, zdobíme skořicovou šlehačkou, můžeme ozdobit meduňkou či mátou.

Všechny pořady na internetu, recepty, objednávky knižních kuchařek a podrobnosti o dalších dílech najdete na www.klucivakci.cz