Vaření

Kluci v akci

Kluci v akci - kuchařský pořad, který ukazuje, že i v našich podmínkách se dá vytvořit kvalitní pořad o vaření. Někdo "klukům" vyčítá ne příliš výstižný název, který prý spíše připomíná druhořadý nepřístupný film. Dalším se zase nelíbí, že kuchaři se snaží napodobovat televizní vaření Jamie Olivera. Kousek pravdy mají ti první, i ti druzí, nic to ovšem nemění na faktu, že s Ondřejem a Filipem se určitě nebudete nudit a obohatíte si díky nim své kulinářské znalosti a dovednosti.

Každý díl se soustředí na jedno konkrétní téma a svůj vlastní příběh. Kluci vám představí, pro koho budou vařit a co, ukáží vám, jaké suroviny nakoupit. Při tom hlavním, přípravě jednotlivých jídel, se určitě nebudete nudit. Naučíte se spoustu praktických triků, které vám usnadní práci v kuchyni.

Co už máme za sebou?
Čtyři po sobě následující díly jsou vždycky rozděleny do tematických okruhů, které se periodicky opakují. Jeden díl se věnuje sezónní kuchyni, ten další zahraniční kuchyni, třetí pro změnu kuchyni domácí a čtvrtý je malým zpestřením - kluci vyjíždí do terénu, za krajovými specialitami.

Od září, kdy se pořad začal vysílat, jste mohli vidět například italskou, thajskou, mexickou či srbskou kuchyni, zaměřit se na švestky, houby, ryby či těstoviny. Každý si našel své oblíbené jídlo.
Mě letos zaujal "gulášový" díl, a to především rychlý segedínský guláš, který jsem hned druhý den zkusila uvařit. A stálo to za to!!!

Segedín z uzeného kuřete - 4 porce
Suroviny: 4 uzená kuřecí stehna, 2 cibule, 1 lžíce kmínu, 3 lžíce sladké papriky, 400 ml vody, 400 g kysaného zelí, 200 ml smetany ke šlehání, olej, sůl, pepř.
Postup: Z kuřecích stehen obereme maso a nakrájíme ho na hrubé kousky. Najemno nakrájenou cibuli orestujeme na oleji dozlatova společně s kmínem, přidáme sladkou papriku, krátce zpěníme a zalijeme vodou, přidáme maso a kysané zelí, osolíme, opepříme, přivedeme k varu a povaříme cca 15-20 minut. Na závěr zjemníme smetanou a krátce provaříme. Podáváme nejlépe s chlebem.

A co nás ještě čeká?
Z dalších dílů si určitě nenechejte ujít středomořskou kuchyni (23. 1.) nebo valentinskou inspiraci (13. 2.). Krakonošova kuchyně určitě bude taky hodně zajímavá, stejně jako inspirace ze Španělska, Brazílie či Toskánska.

Nestihli jste některý z dílů tohoto pořadu? Nevadí! Na internetu si můžete všechny díly zopakovat, klidně i několikrát za sebou. A jestliže chcete rozšířit vaši kuchařskou knihovničku, doporučuji vám novinku - knížku Kluci v akci, která vyšla před Vánocemi a obsahuje více než 50 receptů, fotografií i praktických tipů do kuchyně.

Kdo jsou "Kluci v akci"?
Filip Sajler (*1979)
Má za sebou řadu pracovních zkušeností z prestižních restaurací v USA, Německu i v České republice. Tři roky byl kapitánem Pražského regionálního týmu a nyní je členem Českého národního kulinářského týmu. Je držitelem řady ocenění z kuchařských soutěží (Gastro Praha, IGEHO Stuttgart, ScotHot, bronzová medaile z kuchařské olympiády v Erfurthu...). V současnosti pracuje jako brand manager u potravinářské společnosti.

Ondřej Slanina (*1984)
Přes své mládí má praxi z mnoha velkých pražských restaurací a byl také členem Pražského kulinářského týmu, se kterým mimo jiné získal například bronzovou medaili z kuchařské olympiády v Erfurthu. V současnosti je šéfkuchařem v pražské restauraci Dahab.

Další recept, který stojí za vyzkoušení:

Staročeské lívance s teplým ovocem
- 4 porce
Suroviny: lívancové těsto - 250 g hladké mouky, 25 g droždí, 1 vejce, 300 ml mléka, 20 g vanilkového cukru, 50 g plátkovaných madlí, špetka soli, olej na smažení.
Ovocná směs -  400 g čerstvého nebo mraženého lesního ovoce, 50 g cukr krupice, 2 dl šlehačky ke šlehání, 1 kávová lžička mleté skořice.
Postup: Droždí pokojové teploty dáme do mísy a protřeme s cukrem, jakmile zřídne, přidáme teplé mléko (max 70 °C!), mouku, vejce, sůl, vanilkový cukr, plátky mandlí a vypracujeme těsto, které necháme v nádobě přikryté utěrkou asi půl hodiny kynout. Na lívanečníku pečeme na oleji lívance dozlatova z obou stran. Šlehačku ušleháme spolu se skořicí. Lesní ovoce prohřejeme v rendlíku s cukrem a prokládáme jím hotové lívance, zdobíme skořicovou šlehačkou, můžeme ozdobit meduňkou či mátou.

Všechny pořady na internetu, recepty, objednávky knižních kuchařek a podrobnosti o dalších dílech najdete na www.klucivakci.cz

   
20.01.2006 - Sezona - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [60] jithule [*]

    nekoukám

    superkarma: 0 25.12.2012, 18:29:41
  2. avatar
    [59] ivory [*]

    ty moc nemusím...

    superkarma: 0 14.11.2012, 14:07:17
  3. avatar
    [58] hubajda [*]

    livanecky budou dobre Sml22Sml22

    superkarma: 0 08.11.2012, 23:05:21
  4. [55] chmýří [*]

    Kluci v akci-výborný pořad

    superkarma: 0 22.11.2007, 10:01:25
  5. avatar
    [53] Věrulinka [*]

    TV Paprika moc ráda sleduji

    superkarma: 0 25.10.2007, 14:43:53

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [45] narciska [*]

    Kdyz rozumne argumenty dosly ci nikdy nebyly, pouziva se urazek a sprostaren.. Skoda, cekala bych trochu inteligentnejsi diskuzi

    superkarma: 0 23.01.2006, 13:52:32
  2. avatar
    [44] Meander [*]

    Jak miluju TV Paprika, tak nenávidím tyhle dva nemrcouchy.

    superkarma: 0 23.01.2006, 12:35:56
  3. avatar
    [41] Lubar [*]

    Kluky v akci taky můžu ... a Stupku si zase oblíbil můj manžel Vyhovuje mi, že používají v obou pořadech běžně dostupné suroviny, nemusím, jako u převzatých pořadů, přemýšlet, čím tu kterou ingredienci asi tak nahradit ... a to nemluvím leckdy o kvalitě překladu

    superkarma: 0 22.01.2006, 23:39:53
  4. avatar
    [39] breberka [*]

    superkarma: 0 22.01.2006, 15:44:57
  5. avatar
    [38] femme [*]

    lilithheta: souhlasím s tebou, je to přímo příšerný

    superkarma: 0 21.01.2006, 20:57:54
  6. avatar
    [37] breberka [*]

    KLuci jsou šikulky a na Primě se mi to teď taky více líbí.Akorád jsem zvědavá na Vladka, určitě bude lepší, jak ta čarodějnice Regina

    superkarma: 0 20.01.2006, 19:43:06
  7. avatar
    [36] lilithheta [*]

    Teď zpětně koukám na vaše reakce, já vážně myslela, že na to nikdo nekouká. To jsem docela překvapená kolika lidem se to líbí. Mně to připadá příšerný, kopírují zahraniční typ těchto pořadů, přitom na to nemají a jsou děsně strojení. Nejlepší jak se vždycky snaží být akční a vtipní (maj to ve scénáři) a přitom sami vědí, že to vůbec vtipný není.

    superkarma: 0 20.01.2006, 17:52:06
  8. avatar
    [35] lilithheta [*]

    Tý jo :"...kuchařský pořad, který ukazuje, že i v našich podmínkách se dá vytvořit kvalitní pořad o vaření..." Který čtverák tohle napsal? Něco tak ubohého, jako Kluci v akci, jsem hodně dlouho neviděla. Snad naposledy v Hrnečku vař, když tam vařil ten angličan s kohoutkem na palici a hlasem teplouše.

    superkarma: 0 20.01.2006, 17:48:22
  9. avatar
    [34] Ladia [*]

    kareta: jojo, ten název není úplně šťastně zvolen

    superkarma: 0 20.01.2006, 14:52:00
  10. avatar
    [33] kareta [*]

    Já mylsela, že to není o vaření , proto jsem na nějakou AKCI nebyla zvědavá, až mi kolega vysvětlil, že vaří...

    superkarma: 0 20.01.2006, 14:05:28
  11. avatar
    [31] monuška [*]

    Jenže Stupka je profík, on by nadával každýmu, to mě na něm docela štve.

    superkarma: 0 20.01.2006, 12:58:02
  12. avatar
    [30] monuška [*]

    Díl s Reginou jsem radši neviděla, je to nána. Ale viděla jsem díl s Rosťou a Stupka tam z něj byl na nervy jak krájel.

    superkarma: 0 20.01.2006, 12:55:52
  13. avatar
    [29] sunnynka [*]

    OlaSm: mě se líbí, když vaří s tou svou "učenkou" Janou....dělali jsme podle nich ten zelný salát s mrkví a křenem a byl skvělý!!!

    superkarma: 0 20.01.2006, 12:55:00
  14. avatar
    [28] sunnynka [*]

    Bridgetj: OlaSm: Regina byla trapná ještě více než "až hrůza"

    superkarma: 0 20.01.2006, 12:54:14
  15. avatar
    [24] Clerenc [*]

    sunnynka, vtipne bylo, kdyz tenhle tyden varil s Barou Stepanovou a ani jeden poradne nedosahl ne mikrovlnku, natoz aby do ni videli:-)))) to jsem opravdu rvala smichy

    superkarma: 0 20.01.2006, 11:53:54
  16. [22] Violeta [*]

    Mám je ráda, konečně je tu pořad, kterému rozumím a jejich recepty jsou pro normální kuchyň.

    superkarma: 0 20.01.2006, 11:14:26
  17. avatar
    [21] sunnynka [*]

    karamelka: mě se teď hodně líbí na Primě vaření, když ty dva cipísky vyměnili za Stupku

    superkarma: 0 20.01.2006, 10:56:10
  18. avatar
    [20] Clerenc [*]

    Jejich kachna na medu a vine s cervenym zelim, je naprosto neprekonatelna!!! Jen kdyz na ni pomylsim, tak mi tecou sliny:-) A ten segedyn z kurete je take vybornej

    superkarma: 0 20.01.2006, 10:55:02
  19. avatar
    [19] tlustoprdka [*]

    Taky se na ten segedýn chystám. Jak jsem viděla, že je to za chvilku a oba segedýn milujem.

    superkarma: 0 20.01.2006, 10:47:05
  20. avatar
    [17] Kelly [*]

    Ten segedín vypadá mooooc lákavě ... určitě vyzkouším ... a na pořad se také mrknu

    superkarma: 0 20.01.2006, 10:07:04
  21. [16] Hanule [*]

    Já je taky nestíhám. Ale moje mamka mi vždy referuje a já si potom vytisknu recept. Jídlo je celkem jednoduché a dobré.

    superkarma: 0 20.01.2006, 10:01:49
  22. avatar
    [12] karlik [*]

    A hlavně je ukázkou toho, že mezi českými mladými jsou i tací co se ve světě nestratí a nemusí být ani vysokoškolsky vzdělaní a ani špičkový sportovci.

    superkarma: 0 20.01.2006, 09:25:07
  23. avatar
    [10] Lilinka [*]

    Ty lívance....

    superkarma: 0 20.01.2006, 08:51:34
  24. avatar
    [9] Žluťásek [*]

    já podle nich v sobotu vařila krkovičku v gulášové omáčce, byla jen maso bych dala příště libovější

    superkarma: 0 20.01.2006, 08:46:39
  25. avatar
    [6] sunnynka [*]

    Já jsem zase uspěla s tímhle segidínem

    superkarma: 0 20.01.2006, 08:07:46
  26. avatar
    [5] Gita [*]

    Je to bezva pořad a jejich recepty úžasné:-)

    superkarma: 0 20.01.2006, 07:53:37
  27. avatar
    [4] janato [*]

    Kluci v akci se mi moc líbí, jsou super.Pořad dokonce zaujal i moji osmiletou dceru, díváme se spolu.

    superkarma: 0 20.01.2006, 07:46:09
  28. avatar
    [3] Muška [*]

    Kluci v akci jsou šikovní.Ty jejich recepty se mi zmlouvají.

    superkarma: 0 20.01.2006, 07:38:09
  29. avatar
    [2] Májík [*]

    Kluci jsou super, moc ráda se na ten jejich pořad koukám a mají recepty, o kterých si myslím,že je zvládne skoro každý.

    superkarma: 0 20.01.2006, 07:27:03
  30. avatar
    [1] P.Martina [*]

    Já jsem podle jejich receptu uvařila v sobotu a poprvé v životě si to můj přítel nedosoloval, nepeřil a olizoval se až za ušima. Hned se mrknu jestli maj zas nějakou dobrůtku

    superkarma: 0 20.01.2006, 07:11:40

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme