Novinky

Kluci pohodili na zahradě pecky od špendlíků

Čtenářka Marde zavařuje i 80 kilo od jednoho druhu ročně! Jde o velkou rodinnou tradici – zavařovací hrnec dostala od maminky, které jako malá se zavařováním pomáhala.

Velké zavařování se koná každoročně v rodině čtenářky Marde...


Hezký letní den,

zavařuji pravidelně každý rok a vše, co se dá. Už v dětství jsem pomáhala zavařovat mamince. To jsme zpracovávali většinou jen ovoce na kompoty a okurky. Obojí rychle mizelo, protože jsem si ke každému obědu dávala jedno nebo druhé. Zavařování nebylo až tak bez problémů. Používali jsme sklenice s gumou a přeskou. Stávalo se, že se některá sklenice nechytla. Tu jsme pak otevřeli a hned zkonzumovali. Odjakživa jsme na zavařování používali plecháč s teploměrem.

Když jsem se vdala, maminka mi ten hrnec věnovala a já pokračovala v rodinné tradici. Pokud mám na zavaření jen pár sklenic, používám vysoký hrnec s pařákem na knedlíky. V manželově rodině se zavařovaly pouze okurky a ještě možná čalamáda. Já jsem zavařovala všechno možné, od kompotů, přes marmeládu, okurky, čalamádu, houby až po džusy, kečupy a různé zeleninové pasty. Nejvíce jsem zavařovala meruňky a okurky. To bylo někdy i 80 kg od druhu. Jak přibývaly děti, zvyšovala jsem dávky. Kompoty a okurky u nás mizely kosmickou rychlostí. Když byli kluci větší, běhali po okolí a nosili mi svoje úlovky v podobě různého ovoce.

Posledních pár let dělám třešňovou klevelu, která je výborná do tvarohu nebo jogurtu. Bohužel nemám odpeckovač, tak je to náročnější na čas. Letos je to všechno trochu opožděné. Zatím jsem zavařila pár sklenic třešní, udělala jsem několik skleniček klevely a z rybízu, angreštu a josty mám udělaný džem.

Kdysi kluci pohodili na zahradě pecky od špendlíků a z nich vyrostl strom, který je každý rok obsypaný červenými plody. Kromě míchaných kompotů z nich dělám výbornou marmeládu nebo džem.

Zavařuji ráda a vše, co se mi dostane pod ruku.

Přeji všem, kdo zavařují, bohatou úrodu.
Marde

Pozn. red.: Text neprošel jazykovou korekturou.

Téma dne 29.7.2013: Zavařování

Příspěvky k tomuto tématu již neposílejte. Později odpoledne se dozvíte, který z příspěvků (respektive jeho autor/ka) dostane slíbený dárek: balíček s knihou Francouzky netloustnou - kuchařka a k ní fruit dessert Extra Jam od Hamé.

francozkye-jam

   
29.07.2013 - Čtenářské příspěvky - autor: Jakub D. Kočí

Komentáře:

  1. avatar
    [2] black.bird.third [*]

    Moje babička prý zavařovala vše, co vyrostlo Sml30 A to se moc nelíbilo mamce, která jí musela pomáhat. Ale zase v zimě bylo co jíst. A bylo toho dost.

    superkarma: 0 29.07.2013, 21:41:24
  2. avatar
    [1] lenig [*]

    klevelu jsme dělávali švestkovou, když ještě naši mívali metrák švestek na stromě...a byla to dobrůtka do všeho...na koláče, do rýž. nákypu, na palačinky a všude možně Sml59Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 29.07.2013, 15:45:25

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme