Domácnost

Klikatá cesta čokolády

Čokoláda je prý stará jako lidstvo samo, ale její přesný věk si netroufne odhadnout ani ten největší odborník. A jak klikatá byla její cesta lidskou společností?

Nejprve nápojem bohů
Zdá se, že první čokoládová slast nebyla nic moc. Šlo o mletý pražený prášek z kakaových bobů, který se mísil  s vodou, nijak se nesladil a ochucoval se maximálně vínem či bylinami a vonnými květy. Tento nápoj byl v civilizaci starých Mayů určen jen výsadním osobám či bohům, však podle pověstí je právě darem od mayského boha Quetzalcoatla. Snad právě podle něj se nápoj jmenoval xocolatl  a jeho variace nám zůstaly dodnes. Měl prokazatelné povzbuzující a zdánlivě omlazující účinky, proto nebyl určen všem, ale jen vyvoleným. O ceně čokolády svědčí i fakt, že kakaové boby nahrazovaly platidla. Po Mayské kultuře se pěstování kakaovníku ujali Toltékové a Aztékové.

Do Evropy s Kryštofem Kolumbem
Na evropský kontinent jako první přivezl čokoládu ze své výpravy do Karibiku Kryštof Kolumbus roku 1502, ovšem s velkým ohlasem se nesetkal. Snad proto, že v té době neměl Kolumbus příliš velkou podporu španělského dvora. Ovšem v roce 1527 přivezl kakaové boby cestovatel Cortés, který sklidil úspěch. Lidé z vyšší společnosti začali popíjet čokoládu a Marie Terezie si přes čokoládový nápoj získala lásku svého muže Ludvíka XIV. Čokoládové nápoje se začínají šířit po Evropě a vytlačí je pouze za delší dobu tabulkové formy čokolády a káva a čaj.

Čokoláda zvedá životní úroveň chudých lidí
V 17. století existuje náboženská společnost s názvem kvakeři a její členové jsou pronásledováni a diskriminováni. A také propouštěni, a tak v Anglii i Americe zůstalo bez práce několik nadmíru podnikavých a odvážných lidí. Mezi nimi například Hersheyové, Fryové či Cadburyové. Založili výrobny čokolády, pražili a mleli kakaové boby a svůj nápoj prezentovali jako zdraví prospěšný a výtečný. Chudé obyvatelstvo bylo zdecimované levným alkoholem a kdo chtěl, měl možnost zvednout svoji životní úroveň. Nová pracovní místa, slušné výplaty a vesnice budované jen pro zaměstnance, to vše v souladu s morálkou kvakerů.
I tady lze vystopovat jeden z milníků dnešní dostupnosti čokolády.

Mléko?
První spojení kakaového prášku s mlékem patrně vyzkoušel anglický lékař sir Hans Sloane v první polovině 18. století, kdy takto připravoval nápoj pro nemocné jamajské děti. Velmi je posiloval, a tak ho v Anglii doporučoval jako lék a recept na něj si pečlivě střežil. Celkem slušně ho tento malý fígl finančně zabezpečil, a tak roku 1849 recept prodal společnosti Cadbury Brother. V té době již bylo kakao dostupnější a čokoládu si mohli koupit i prostí lidé na trzích či v obchůdcích.

Spojení s cukrem do tabulky
Kde se v Evropě vyrobila první tabulka čokolády, je velmi těžké určit, protože se tak stalo na více místech současně. V roce 1825 si nechal holandský chemik Coenraad Van Houten patentovat lis na oddělení kakaové hmoty a kakaového másla, a tak vznikla první kakaová placka. O dvacet let později se do tabulek přidává cukr, začíná s tím Francis Fry a Velká Británie se stává kolébkou sladké čokolády. Receptury si výrobci tají i předávají, ovšem v roce 1875 ve Švýcarsku Daniel Peter a Henri Nestlé provádějí další převratnou změnu – přidají do směsi sušené mléko a na světě je první mléčná čokoláda. Mají na to právo, vždyť pan Nestlé sám vyvinul metodu sušení mléka.

A to jsou jen některé z čokoládových milníků… Jak vidno, čokoláda má bohatou a zajímavou historii.

Zdroj: Čokoláda (Ottovo nakladatelství, s. r. o., 2006)

Jaká je ta vaše čokoládová historie? Vzpomenete si, kdy jste čokoládu ochutnala poprvé? Kolikaprocentní máte ráda? Měla jste už 90procentní? A znáte nějaké další střípky z historie čokolády?

   
05.10.2007 - Dům a byt - autor: Renata Petříčková

Komentáře:

  1. avatar
    [31] Lulli [*]

    Vtipná: Taky miluji čokoládu a nejvíc obyčejnou na vaření

    superkarma: 0 29.12.2007, 13:23:00
  2. avatar
    [28] babytka [*]

    Já miluji jakoukoliv čokoládu,vítězí mléčná

    superkarma: 0 08.10.2007, 12:05:05
  3. [27] Marie Hýblová [*]

    mám ráda studentskou pečeť,ale je drahá

    superkarma: 0 07.10.2007, 15:41:52
  4. avatar
    [26] Vivian [*]

    ellinor: bílá čokoláda je taky čokoláda ;) Akorát se nedělá z kakaové sušiny, ale jen z kakaového másla.

    superkarma: 0 06.10.2007, 16:50:08
  5. avatar
    [25] átéčko [*]

    Nemám ráda čokoládu

    superkarma: 0 06.10.2007, 12:35:20
  6. avatar
    [24] wich [*]

    Právě jsem šla z práce kolem potravin a koupila si tabulku bílé

    superkarma: 0 05.10.2007, 18:07:23
  7. avatar
    [23] RenataP [*]

    ta s chilli je opravdu překvapivě dobroučká

    superkarma: 0 05.10.2007, 18:06:50
  8. avatar
    [22] vininka [*]

    Jdu si rozbalit MILKU...nic jiného zrovna doma nemám...

    superkarma: 0 05.10.2007, 14:53:33
  9. avatar
    [19] marcellina* [*]

    ellinor: a kdo dělá tyhle ochucený cokolády

    superkarma: 0 05.10.2007, 14:00:48
  10. avatar
    [18] arjev [*]

    Teď právě čokoládu na vaření. Je po

    superkarma: 0 05.10.2007, 13:58:12
  11. avatar
    [17] wich [*]

    ellinor:

    superkarma: 0 05.10.2007, 13:14:56
  12. avatar
    [16] ellinor [*]

    wich: bílá čokoláda není čokoláda! Pro mě je ideálních těch 60-75%, ty černý jsou jak carbo medicinale.
    Miluju ji s pomerančem, chilli, malinama a mátou. A od doby, co ji jím fakt denně, nemám v noci křeče do lýtek - hořčík, holky!

    superkarma: 0 05.10.2007, 12:29:06
  13. avatar
    [15] wich [*]

    Čokoláda . Miluju všechny druhy. Týdně s drahou polovičkou spořádáme tak tři nebo čtyři tabulky. Nejraději mám bílou, ale nepohrdnu žádnou

    superkarma: 0 05.10.2007, 11:35:33
  14. avatar
    [12] závislá na čokoládě [*]

    Super článek, děkuji. Čokošku mám ráda hořkou od 60-95% kakaa. Den bez čokolády je promarněný

    superkarma: 0 05.10.2007, 10:46:32
  15. [11] tornado-lou [*]

    dejte pokoj. snazim se omezit sladky a vy tohle. sakra. dostala sem na cokoladu desnou chut. potvory.

    superkarma: 0 05.10.2007, 10:05:49
  16. [10] Lindaa [*]

    Dám zivot za mlécnou Studentskou pecet . Jeste stestí, ze me od ní delí tech 1000km, jinak bych si musela porád kupovat vetsí oblecení. Takhle mám aspon sanci v mezicase vzdycky zhubnout.

    superkarma: 0 05.10.2007, 09:26:53
  17. avatar
    [7] Deta [*]

    Já když jsem ochutnala 90%, tak jsem ji pak musela zajíst "normální" čokoládou , ale třeba 60% se jíst dá

    superkarma: 0 05.10.2007, 08:33:27
  18. avatar
    [6] Evikus [*]

    Miluju bílou a pak mléčnou s celými lískovými ořechy

    superkarma: 0 05.10.2007, 07:52:01
  19. avatar
    [5] fialinka [*]

    zkoušela jsem těch vysokoprocentních víc a od počátečního zklamání musím říct, že si docela zvykám :-), ale některé z nich jsou trošku do kysela a to mi nechutná. Teď jsem ale koupila 90% ze zdravé výživy a je dobrá, a nesype se... :-), no, a navíc je zdravá, když je z toho obchodu.. Výhoda těchto čokolád je v tom, že jich nesním tolik...

    superkarma: 0 05.10.2007, 07:36:11
  20. avatar
    [4] gerda [*]

    Hezkou čokoládu z Lidlu včera ukazovali v televizních novinách

    superkarma: 0 05.10.2007, 07:14:33
  21. avatar
    [3] micinka.juli [*]

    ňam, tak tohle můžu
    mám Encyklopedii čokolády, podle ktere peču, ale čte se to jak super román
    miluju bílou, z "normálních" aspoň 40%, aby tam něco vůbec bylo, i polevy používám minimálně takové, nesnáším to, co se nazývá tuková poleva...blee
    90% čoko? hmm, prášilo se mi od pusy,takže už nemusím

    superkarma: 0 05.10.2007, 06:36:06
  22. avatar
    [2] trdlo [*]

    Spravne Hershey, Cadbury.

    superkarma: 0 05.10.2007, 01:31:09

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme