Vaření

Klasika našich kuchyní - rajská omáčka

rajská omáčka

Rajskou omáčku považuji za jednu z vrcholných pochoutek české kuchyně. Miluji tu vůni při vaření, miluji její nasládlou chuť. Oblíbená je i u ostatních členů rodiny, takže ji vařím poměrně často. Ředím ji většinou hovězím vývarem a podávám k ní uvařené hovězí maso, sekanou nebo plněné papriky. Nedávno jsem však od kamarádky dostala maso z divočáka, a tak jsem se rozhodla pro maličký experiment.

Připravila jsem si vývar z masa z divočáka, úplně stejně jako klasický hovězí. A uvařené maso se k lahodné rajské omáčce opravdu skvěle hodilo.

Kromě vývaru potřebujete

1 velkou cibuli
kousek másla
1 lžíci slunečnicového oleje
koření: jalovec, nové koření, černý pepř (asi po 5 - 6 kuličkách)
trochu krupicového cukru
trochu hladké mouky
masový vývar
2 plechovky loupaných krájených rajčat
sůl
špetka skořice

Postup

Cibuli si nakrájíme nadrobno. V hrnci rozpustíme kousek másla a přidáme k němu lžíci slunečnicového oleje, aby se máslo nepřepalovalo. Vhodíme připravenou cibuli a smažíme do zezlátnutí. Ke konci smažení přidáme kuličky koření a ještě chvíli mícháme. Vsypeme trochu cukru a opět chvíli mícháme. Cukr nám krásně zkaramelizuje a dodá omáčce výbornou chuť.
Lehce zasypeme moukou, promícháme a zalijeme asi 3/4 litrem vývaru. Důkladně promícháme, můžeme také prošlehat kovovou metličkou, aby se opravdu všechny kousky jíšky rozpustily.
Plechovky s rajčaty otevřeme, dáme do misky a rozmixujeme ručním mixérem. Přidáme do zahuštěného vývaru a důkladně promícháme. Dosolíme podle chuti a přidáme špetku skořice (tenhle trik jsem našla u Šárky Škachové a nikdy by mě nenapadlo, že zrovna skořice dodá rajské omáčce špetku výborné vůně i chuti).
Provaříme asi 15 až 20 minut.
Na závěr omáčku prolijeme přes hustý cedník.

Takto připravenou rajskou omáčku můžeme podávat s těstovinami, rýži či knedlíkem. Jako maso podáváme hovězí z vývaru, případně uvařené jazyky, sekanou či masové kuličky. Konečná úprava už jednoduše závisí na vaší chuti.

Dobrou chuť přeje elly.

   
18.07.2011 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. [20] brnky [*]

    Rajskou miluji, přidávám do ní ještě skořici a občas perník

    superkarma: 0 21.03.2013, 03:36:50
  2. avatar
    [19] JankaAnna [*]

    I my milujeme rajskou, jen ji děláme naprosto jinak, než "klasicky", prostě "zdravě". Orestovanou cibulku na ghí, propasírovaná rajčata (bez slupek), promíchat a lehoučce povařit s kořením (římský kmín, jalovec a bobkový list v plátěném váčku), ke konci přidat ovesnou "smetanu" s troškou třtinového cukru nebo agáve (ale už nevařit). Dokonalá chuť k těstovinám, rýži i bramborům nebo polentovému knedlíku. Mým milovaným klukům s králičím, kachním nebo hovězím (málo kdy) masem, většinou však jen s vařeným vejcem. Takto to milujeme všichni (i manžel, který rajčata jinak vůbec nejí).

    superkarma: 0 19.07.2011, 10:27:45
  3. avatar
    [18] Eva_CZ [*]

    A ja jsem ji teda dnes uvarila, nahazim do ni masove kulicky po italsku ( koupila jsem mrazene a bajecne ). K tomu knedlik, polevka fazolova - jo kluci budou mit na co vzpominat, az prdnu do hliny!

    superkarma: 0 18.07.2011, 20:56:00
  4. avatar
    [17] kobližka [*]

    femme — #15 ještě lepší jsou s čokoládovou polevou Sml22

    superkarma: 0 18.07.2011, 20:00:02
  5. avatar
    [16] sanvean [*]

    Já ji dělám s kořenovou zeleninou, kouskem másla, divokým kořením, skořicí...pak propasíruji...anebo jen tak rozšťouchám. Slinty slint.

    superkarma: 0 18.07.2011, 19:40:14
  6. avatar
    [15] femme [*]

    já do rajské přidávám rumové perníčky a pak ji propasíruju Sml67

    1. na komentář reaguje kobližka — #17
    superkarma: 0 18.07.2011, 18:59:23
  7. [14] macamala [*]

    Hanďule — #13 Dávám do ní také špetku skořice.

    Rajská - "rajda" patří ke stálicím u nás doma. Libové hovězí a k tomu kolínka. Teď nastává sezona plněných paprik, ty můžeme k tomu také.

    superkarma: 0 18.07.2011, 13:47:20
  8. avatar
    [13] Hanďule [*]

    Rajskou bez skořice si nedovedu představit.

    Přidávám ještě špetku tymiánu

    1. na komentář reaguje macamala — #14
    superkarma: 0 18.07.2011, 13:02:52
  9. avatar
    [12] wich [*]

    Žábi, já hovězí nejím (nedělá mi dobře na trávení a ani chuťově mě neoslovuje) a přítel nejí vepřové. Někde na dovolené jsem jedla i rybu s rajčatovou omáčkou. Je to jen o zvyku. Češi jsou zvyklí na kombinaci rajská+hovězí a vše ostatní se může zdát divné. Jinde to může být jinak.

    superkarma: 0 18.07.2011, 11:36:40
  10. avatar
    [11] Věrulinka [*]

    Sml23 rajskou jedině s hovězím a nebo plněnými paprikami Sml67, já tedy.Sml30

    superkarma: 1 18.07.2011, 10:59:07
  11. avatar
    [10] wich [*]

    Žábina — #9 Sml80

    superkarma: 0 18.07.2011, 10:53:16
  12. avatar
    [9] Žábina [*]

    wich — #4 kuře k rajské? tak to mi vůbec nejde dohromady Sml30

    1. na komentář reaguje wich — #10
    superkarma: 0 18.07.2011, 10:21:56
  13. avatar
    [8] Žábina [*]

    rajskou dělám buď s hovězím masem a knedlíkem, nebo s mletým /kuličky/ a těstovinami

    druhá verze se u nás dělá častěji

    nedávám jalovec ale bobkový list ano Sml22

    a příště zkusím zkaramelizovat ten cukr, díky za tip Sml67

    superkarma: 0 18.07.2011, 10:20:43
  14. avatar
    [7] luneta [*]

    já k rajské maso nedávám.Přijde mi to zbytečný.Manželova babička dává hodně skořice.Sice to chutná jako skořicová máčka,ale je to moc dobrý

    superkarma: 0 18.07.2011, 10:03:40
  15. avatar
    [6] Knopper [*]

    Do rajske davam bobkovy list a nedavam cibuliSml23

    superkarma: 0 18.07.2011, 09:21:51
  16. avatar
    [5] Radek Kříž [*]

    Já ji dělám tak, že do cibule dám bobkový list, kus skořice v celku a hřebíček - samozřejmě pepř a nové koření. To nejlépe v nějakým hadříku.. aby se to dalo najednou vytáhnout...  Ten cukr je fakt dobrej nechat zkaramelizovat. Ještě před vývarem přidám přezrálá oloupaná rajčata - "plechovky" jen když nejsou rajčata. Povařit vyndat koření, ponorným mixérem vše rozmixovat do hladka a není potřeba ani zahušťovat moukou...

    mňam - skoro jsem ji vařil včera. místo toho jsem uvařil znojemskou :)

    superkarma: 0 18.07.2011, 09:17:53
  17. avatar
    [4] wich [*]

    Rajská Sml29 Mám hodně ráda omáčku s těstovinami, ale ještě více rajskou polévku s nudličkami a sýrem Sml67 Klasiku rajskou + hovězí nemám ráda, spíš k ní dělám kuře, nebo jen tak s kolínky. Dělám z rajčat.

    1. na komentář reaguje Žábina — #9
    superkarma: 0 18.07.2011, 08:29:24
  18. avatar
    [3] elly [*]

    Eva_Fl — #2 protože u nás jsou protlaky hnusný :-))) Možná tak Valfrutta je jedlá, ale to co koupíš u nás na vesnici v obchodě, tak rajčata nevidělo ani z rychlíku :-)

    superkarma: 0 18.07.2011, 07:05:30
  19. avatar
    [2] Eva_CZ [*]

    Jo - a proc mixujes konzervy rajcat, kdyz muzes pridat rovnou protlak?

    1. na komentář reaguje elly — #3
    superkarma: 0 18.07.2011, 01:08:59
  20. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    Davam bobkovy list, delam ji jinak a divocaka nezeru.Sml23

    superkarma: 0 18.07.2011, 01:08:25

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme