hrachová kaše

Když vaříte pro děti i dospělé každý den, hodí se recepty na oblíbené tradiční recepty. Třeba hrachová kaše. Jídlo, které je moc dobré a přitom není příliš náročné na přípravu. Doplňte kaši výborným dokřupava opečeným párkem, klobásou, čerstvým chlebem a naloženou okurkou.

Skvělé je, když kaši ještě posypete dokřupava opečenou cibulkou. Pro zjemnění můžete přidat půl kelímku smetany. Ale pozor, potom už recept nebude bez laktózy. Při vaření dávejte pozor, aby se kaše nepřipalovala a abyste nedali k hrachu zbytečně moc vody. Raději vodu postupně přilévejte při vaření, aby kaše nebyla řídká.

Suroviny

  • 1 balení žlutého půleného hrachu (cca 400 - 500 g)
  • voda
  • 2 lžičky soli
  • 3 stroužky česneku
  • majoránka
  • černý pepř
  • klobása, okurek a chleba

Postup

Hrách vsypejte do cedníku a pod tekoucí vodou důkladně propláchněte. Dejte do hrnce, zalijte vodou, aby byl hrách ponořený a voda byla ještě asi tři centimetry nad něj. Nechejte přes noc namočené.

Na druhý den opět vlijte hrách do cedníku, propláchněte a vraťte do hrnce. Zalijte vodou, znova asi tři centimetry nad hrách.

Dejte vařit. Bude to trvat asi hodinu a půl, až dvě hodiny. Hrách hlídejte, průběžně promíchávejte a v případě že je v hrnci málo vody, přidejte vodu. Až je hrách měkký, ochuťte majoránkou, pepřem, solí a rozetřeným česnekem. Promíchejte a ještě 15 minut povařte.

Hotový hrách rozmixujte a kdo chce, může ještě zjemnit smetanou.

Podávejte s křupavou cibulkou, čerstvým chlebem, opečenou klobásou, párkem nebo salámem a čerstvým chlebem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Hráškové pochoutky na našem magazínu

pučálka

hrachová polévka

bonduelle vapeur

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama