Klárka Wimmerová, korektorka a zástupkyně šéfredaktora našeho magazínu, je také člověk z masa a kostí. Již měsíc nespí, neb stále myslí na vánočku. Poraďte jí, jak na to a kam zajít za lékařem...
Do Štědrého dne zbývají pouhé čtyři dny, naštěstí dva z toho jsou víkendové, takže ačkoli dnes ještě sedím v klidu v práci, jsem už duchem lehce nepřítomná a procházím od stolu obsah ledničky, špajzky a přilehlých kuchyňských prostor, jestli mám všechno, co budu o víkendu potřebovat… chystám se totiž k obtížnému kulinářskému výkonu, k pečení dvou velkých vánoček.
Většinou kvůli vánočkám měsíc před Vánocemi nervozitou nespím, protože jsem jediná v rodině, kdo je peče, takže vím, že na mých bedrech leží obrovská zodpovědnost, a když vánočky nebudou dobré, budou mít můj bratr i moji rodiče zkažená vánoční rána. :)
Recept je po babičce a opatruji ho jako oko v hlavě. Vánočka, když se povede, nemá chybu, bohužel moje úspěšnost je tak padesát na padesát. Často se stane, že se vánočka podivně „zgrcne“, jak se nás v rodině říká. Těsto je příliš tuhé. Druhá strašná možnost je, že se „rozjede“ při pečení v troubě, takže je sice dobrá, ale estetická stránka pokulhává.
Tak mi, prosím, držte letos palce, aby to dobře dopadlo a já se mohla dmout pýchou nad dvěma krásnými, zapletenými a zlatistými královnami stolu, jak jim s láskou říkám, když se povedou!
Klára
Nový komentář
Komentáře
Eliana — #6 presne nic to neni
Klára Wimmerová — #8 i bez pekárny. Prostě smíchat ingredience, bacit to na pomoučenou linku a rukama za stálého podsypávání propracovávat, až je to hladké. Tak se taky nejlíp pozná správná hustota. Nesmí být jak na nudle
, ale má držet tvar a neroztékat se, nelepit na stůl. Pekárnu nepotřebuju dokud mám vlastní ruce dobré, i vyhlášení kuchaři potvrdí, že lidská ruka je nejlepší nástroj.
Děkuji vám všem za rady.
Vyzkouším to, co půjde. Pekárnu doma mám, ale ještě jsem si ji netroufla zprovoznit... to jsem celá já, myčka mi takhle stála v kuchyni měsíc, až se manžel naštval a první várku naskládal do myčky on a spustil ji. :) Já mám totiž takový iracionální "technostres"...
Zkusím smíchat ty mouky, vykynutí taky zkusím prodloužit... a potřu mezipatra bílky. Děkuji za vaše skvělé tipy ještě jednou a dám samozřejmě vědět v pondělí během editace Lucky Paličkové, jak se dílo povedlo. :)
Klárko, nechte těsto pořádně vykynout. Potom ještě i vánočku před pečením nechat, aby vykynula. Já do těsta přidávám vařenou barmboru. A smíchám všechny mouky, co mám ve spíži. Všechny možné značky, polohrubou i hladkou. Z různých mlýnů.
Podaří se.
hodit ingredience do domácí pekárny a nechat udělat těsto, pak už jen složit a upéci a je to
Dopadnou dobře,nebo ještě lépe


My upečeme v pondělí štoly a je to. A přijede návštěva. Takže veškeré přípravy padly na 24.,kromě salátu, ten udělám veřer
nikdy nejsou upečené stejně, ale zásady: nespěchat na těsto a přes dobu kynutí ho aspoň dvakrát znovu propracovat. Po upletení jednotlivých pater každé patro potřít šlehaným bílkem, na to dát další. Bílek lepí. Hotovou vánočku propíchat špejlemi, aby se nesesouvala. Nechat vcelku znovu kynout. No, a pak vstrčit do vyhřáté trouby, kontrolovat a když je seshora brzo hnědá, zakrýt alobalem. Bude určitě dobrá, i když ne dokonalá - domácí je domácí
Budeme si držať palce navzájom
vianočku sa chystám piecť po prvý krát
Nezapomeňte výtvory vyfotit a ukázat nám je!
Mně se vánočka povedla poprvé v 53ech letech,když mi těsto udělala pečka - je to stroj, nepřemýšlí o tom jestli se těsto povede nebo neaproto ho udělá bez chyby