Vaření

Klára Křížová a opilé vokurky

Se svou troškou do mlýna přispěla i naše šéfová Klárka. Tedy spíše s opilými „vokurkami“. Ale vězte, že ty v tom byly chudinky úplně nevinně. Stejně jako Klárka se svojí sestrou.

Opilé vokurky

Moje maminka vždycky ráda zavařovala. S tátou nakoupili hafo okurek, ingredience jako cibuli, kopr, feferonky, mrkev a nálev DEKO.

Dělali jsme si zásobu na celou zimu. Pamatuji, jak jsem vždycky musela mýt zavařovačky a víčka.

Později, když jsem byla náctiletá a matka měla víc kamarádek, se kterými nadávaly na život a probíraly všechno možné, se zavařovalo taky. Většinou tak, že se zase nakoupilo hafo okurek, ingredience a všechno ostatní. Jako vždycky. Jenže si k práci máma pozvala své kamarádky, aby jí pomohly, a zdrbly při tom všechno, co se dalo. K práci si většinou otevřely několik flašek vína. Výsledný produkt tedy nebýval už tak dokonalý jako v předešlých letech. Jak se při tom zavařování a pěchování okurek do sklenic chechtaly a myslely na něco jiného, bylo to pak poznat na chuti. Jednou byly moc kyselé, další várka byla přesolená… prostě byly překvapivě hnusné. Překvapivě proto, že jsme nikdy nevěděli, co bude na chuti blbý. A jelikož jsme jiný neměli, často jsme se museli přemoci a přes zimu je zkonzumovat… Tak jsme jim se ségrou říkaly „opilé vokurky“.

Dneska sama nezavařuji. Pamatuji si na ty rozplizlé meruňky, divné třešně, kašovitá jablka - to máma nezavařovala, ale dostávali jsme pravidelné zásoby od příbuzných, a ty opilé vokurky. Dodnes mám ke kompotům docela odpor. I když si koupím zavařené broskve, které mi docela chutnají, většinou plechovku nedojím, někde se zatoulá v lednici a pak ji vyhodím, protože díky nazelenalému povlaku není vidět, kolik broskví ještě zbylo.

Máme ale na zahradě višeň a moje kamarádka z nich teď udělala skvělý džem. A ten mi chutnal moc. :)

Klára Křížová

___________

Klárko, tak když nezavařuješ, zkus ty okurky. Ale sama, bez kamarádek. :)

Díky za příspěvek a přines ochutnant višnový džem...

Saša

Téma dnešního dne 18. července zní: Až se zima zeptá aneb nakládáme a zavařujeme.

Košíčky už jsou vyprázdněny, copak jste natrhaly a zavařily?

  • Jaké ovoce máte nejraději?
  • Zavařujete ráda a často?
  • Co nejčastěji?
  • Děláte i marmeládu?
  • Nakládáte i zeleninu?
  • Máte nějaký zajímavý recept na zavaření či naložení?

U tohoto bodu bych měla malou prosbičku, jestli nemá některá z vás nějaký dobrý recept na nakládání „kozích rožků“. My je s manželem milujeme, ale ne vždy se nám podaří (předem děkuji).

  • A těch bodů by bylo samozřejmě víc.
  • Nechávám vám v tomto tématu úplně volnou jednu ruku (tou druhou zavařujte – a nebo foťte vaše zavařené pochutiny).

A také pište na redakční e.mail: redakce@zena-in.cz

Nejlepší příspěvek odměním krásnou, voňavou kosmetickou sadou FA – sprchový gel a deodorant, v létě se bude určitě hodit, a po takovém nakládání kyselých okurků obzvlášť.:) 

darek

 

   
18.07.2011 - Příběhy - autor: Alexandra Stušková

Komentáře:

  1. avatar
    [14] átéčko [*]

    kobližka — #13 obojeSml22

    superkarma: 0 18.07.2011, 19:06:57
  2. avatar
    [13] kobližka [*]

    átéčko — #12 Jíst,nebo přikládat?Sml57Sml80

    1. na komentář reaguje átéčko — #14
    superkarma: 0 18.07.2011, 18:54:01
  3. avatar
    [12] átéčko [*]

    Višeň je balzám na naši pleť!

    1. na komentář reaguje kobližka — #13
    superkarma: 0 18.07.2011, 17:48:55
  4. avatar
    [11] átéčko [*]

    aninas — #8 Na Moravě je ten okurek a spisovně okurka

    superkarma: 0 18.07.2011, 17:47:54
  5. avatar
    [10] átéčko [*]

    kobližka — #9 Sml22Sml67

    superkarma: 0 18.07.2011, 17:47:06
  6. avatar
    [9] kobližka [*]

    Tak o tom,že višňový džem je jeden z nejlepších,není třeba diskutovat,to je FAKT.

    Taky na okurky dělám svůj nálev,podobný tomu co tu píše Átečko,rovnou do každé sklenice po patřičné ingredienci,dám podle potřeby ocet a vše zaliju STUDENOU VODOU.Žádné vaření láku,žádné zbytky nebo potřebu zase trochu přidělat.Jednoduché,rychlé a hlavně vynikající!

    1. na komentář reaguje átéčko — #10
    superkarma: 0 18.07.2011, 17:44:08
  7. avatar
    [8] aninas [*]

    Zavaruju okurky, ale nepouzivam zadne Deko. Nalev si delam sama[presny pomer vody, octu, soli a cukru] a do kazde sklenice pridavam kulicky cerneho pepre, nove koreni, hrebicek, cibuli, horcicne seminko, mrkev, bobkovy list, kopr, cesnek, a do nekterych i chilli papricku, pak se napechuji okurky, zaleji nalevem a zavari. Taky jsou siroko daleko vyhlasene Sml66

    Jak tak procitam ten clanek, tak me napadlo je

    TEN okurek nebo

    TA okurka? Sml80

    1. na komentář reaguje átéčko — #11
    superkarma: 0 18.07.2011, 15:09:09
  8. avatar
    [7] átéčko [*]

    Klára Křížová — #5 ti něco pošlu vzkazem

    superkarma: 0 18.07.2011, 14:22:22
  9. avatar
    [6] átéčko [*]

    Klára Křížová — #2 Jo, já tam dávám křen, kopr, nové koření, pepř, ocet a bobkový list. A cukr a sůl. Jsou to široko daleko nejlepší okurkySml67 jo a myslím, že i hřebíček. A mrkev.

    superkarma: 0 18.07.2011, 14:21:56
  10. [5] Klára Křížová [*]

    átéčko — #3 To si dovedu představit...

    Fuj ble, ja nemusím nic zavařenýho.... právě, že dřív jak nic nebylo, tak všichni zavařovali úplně všechno a pak se muselo úplně všechno sníst

    1. na komentář reaguje átéčko — #7
    superkarma: 0 18.07.2011, 14:21:10
  11. avatar
    [4] Věrulinka [*]

    Klára Křížová — #2 Sml22, tak to ano, já dávám jenom cibuli, mrkev, stroužek česneku, kopr, víc nic, mimo sáčku DekaSml23, jo a trošku cukru a ten mám na lžíce už vychytaný.

    superkarma: 0 18.07.2011, 14:12:18
  12. avatar
    [3] átéčko [*]

    Klára Křížová — #2 Jasně, to se dělalo od oka!!!Sml30 Já ti řeknu příběh o broskvovém kompotu.

    Kdysi za socíku, v roce 78 jsme se byli podívat s manželem a malým synem na nějaké výstavě v Ostravě na Černé louce. Byla to nějaká výstava nábytku. měli jsme s sebou malého Vládíčka, mohl mít 3/4 roku(?)

    A protože jsme nečekali, že se tam zdržíme, nevzala jsem z domu ani piškoty ani přesnídávku. Ty v obchodech nebyly vždycky. Neměli tam pro tak malé dítě nic, jen mimořádně prodávali zavařené broskve. nádherné, oranžové, sladké. Byly v plechovce. Tu jsem otevřeli  a synka krmili kompotem. Ale po chvíli už nechtěl. Manžel sladké nejí, tak řekl, sněz to, nebudeme se s tím tahat. Ty brďo, byly dobré, ale jám jsem se jich přejedla, i když zbytek letěl do koše.

    Já je od té doby nemůžu ani vidět. Připomenu si tu sladkou lepivou chuť v puse...Sml43

    1. na komentář reaguje Klára Křížová — #5
    superkarma: 0 18.07.2011, 14:06:02
  13. [2] Klára Křížová [*]

    Věrulinka — #1 To není pravda, vždy se může dát do skleničky více či méně feferonek, kopru, kupiček s novým kořením, myslím, že tam někdy dávala i stroužky křenu (to si ale nejsem jistá)... jednou byl celý nálev přesolený, to pak postihlo asi 20 sklenic. Mám ho vždycky ještě dochucovala, aby byl pikantnější.

    1. na komentář reaguje átéčko — #3
    2. na komentář reaguje Věrulinka — #4
    3. na komentář reaguje átéčko — #6
    superkarma: 0 18.07.2011, 13:37:07
  14. avatar
    [1] Věrulinka [*]

    Sml52Sml52Sml52 opilé okurky, to nemá chybu.Sml52Sml52Sml52

    Ale vždyť se na tom nedá co kazit, na sáčku je přesně kolik čeho se má přidat Sml80Sml52, jedině že by toho vína bylo moc Sml52

    1. na komentář reaguje Klára Křížová — #2
    superkarma: 0 18.07.2011, 13:29:32

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme