Domácnost

Klady a zápory keramických nožů

knife

Vždycky mi přišlo vtipné přirovnání „na ostří nože“. Zvlášť s přihlédnutím ke stavu ostří nožů v mé kuchyni. Nové nože jsou fajn, ale… Nevím, jak to dělám, ale ostré mi vydrží vážně jen chvilku. A ruční brousek už nenabrousí tak dobře.

Asi před rokem se mi dostal do ruky nůž keramický, toho času oslavovaný jako převratná novinka. S milionem výhod. Například chemicky nereaguje s potravinami, nepřejímá jejich chuť, nereziví, krájené potraviny se na něj nelepí a hlavně je mnohem ostřejší než ostatní nože a není třeba ho brousit. Vydrží prý až několik let.

Myslím, že rok už je docela dlouhá doba na to, abych mohla zhodnotit svoje zkušenosti s touhle „revoluční novinkou“, její výhody i nevýhody.

Předem bych se ráda pozastavila nad těmi nevýhodami, které podle prodejců zřejmě neexistují, neboť se o nich zpravidla zapomínají zmínit. Jenže praktického člověka i vady na kráse budou zajímat, že?

Jako jednu velkou nevýhodu vidím cenu, která cenu ocelových nožů občas docela výrazně převyšuje.

A jsou křehké. To je další nevýhoda. Stačí nešikovný pohyb, při kterém vám vypadne nůž z ruky, a máte z něj hromádku střepů a rukojeť. Chce to opravdu citlivé zacházení. Já jsem mu dopřála zacházení „běžné“. Po roce se mi nožík přeměnil na pilku. Odlomit kousek ostří jde docela snadno.

A jak je to s těmi výhodami? Nejsem chemický inženýr, takže o reakcích vám nepovím. Zatím mi nebouchlo pod rukou žádné maso ani při používání jiných nožů. O přejímání chuti by se taky dalo diskutovat. Nevím, jestli kovové nože chuť potravin přejímají. Nikdy jsem si toho nevšimla. Skutečně nereziví, nemá totiž kde rezivět. O nelepení krájených potravin na čepel je též možno diskutovat. Ale takový špek se asi nalepí úplně na všechno.

A konečný bod – ostří. A to, musím uznat, je docela excelentní. I po ruce docela častého používání je nůž (ač už mírně zubatý) pořád velmi ostrý. Nejspíš trochu míň než první den, ale pořád o dost víc než všechny ocelové nože.

Podtrženo, sečteno: Pokud chcete něco opravdu ostrého, co ostré vydrží, můžete si ho pořídit. Jestli ale máte nešikovné ruce a často vám něco padá, mohla by vás tahle investice zamrzet.

   
16.09.2010 - Dům a byt - autor: Eva Soukupová

Komentáře:

  1. [22] sdrawa [*]

    Já mám keramické nože ráda, když se vybere kvalitní značka, tak vydrží na pořád

    superkarma: 0 14.06.2013, 11:31:41
  2. [21] monikaa [*]

    Titanové nádobí je jednou z věcí které mám ráda.

    superkarma: 0 30.10.2010, 01:35:51
  3. [20] katkaP [*]

    keramické nože jsou super věc, bez nich si už vaření nedovedu představit, stejně tak je vynikající i titanové nádobí, vařím bez tuku a konečně i zdravě

    superkarma: 0 20.09.2010, 18:41:32
  4. [19] Tamtam [*]

    O keramickém uvažuji, ale jsem nešika-už jsem si rozflákala několik skleněných pilníků, co pak nože, které hlavně při umývání a uklízení občas vyletí z ruky. Na nože klasické mám elektrický brousek a jsem spokojená. To zubaté ostří mě tedy také odrazuje.

    superkarma: 0 20.09.2010, 17:14:56
  5. avatar
    [18] Altamora [*]

    Když se ovoce nebo zelenina řeže nožem bez nerezové úpravy, tak má opravdu kovovou příchuť. Ale kdo dneska takový nůž má? Možná nějakou stařičkou rybičku či jinou kudličku.

    Mám keramický nůž, ale moc ho nepoužívám. Musí se s ním zacházet opatrně, a to není nic pro mě. Moje letité nože KDS ještě fungují a jsou pořád ostré, protože mi je manžel brousí dříve, než je ztupím. Uvažuji o koupi nožů Fiskars, protože mám od nich už třicet let krejčovské nůžky, vůbec s nimi nezacházím šetrně, přesto jsou pořád krásně ostré. Jenže – co by pak manžel brousil? Tak si asi nechám ty z KDS, dokud se jim střenky nerozpadnou. ../../../images/smiles/sml16.gif

    superkarma: 0 16.09.2010, 23:09:46
  6. avatar
    [17] peetrax [*]

    Už x let máme no name nože a dobrý.

    superkarma: 0 16.09.2010, 11:52:02
  7. [16] Hanule [*]

    Je opravdu ostrý - ještě teď mám jizvu, když mi sjel po prstu. Sml15

    superkarma: 0 16.09.2010, 11:30:28
  8. avatar
    [15] Eva Soukupová [*]

    Odemětobě — #9 to bysme ani nemohli vařit v kovových hrncích Sml80

    Anime Otaku — #11 Já mám taky skleněný, ale slouží jako podložka na stole. Při krájený a klepání masa používám plastový. Když krájim na skle, tak to dělá hroznej kravál Sml30

    superkarma: 0 16.09.2010, 11:26:17
  9. avatar
    [14] Dante Alighieri [*]

    Pořád mi něco padá z těch mých děravých pracek, takže keramickej nůž pro mě není! Sml23

    superkarma: 0 16.09.2010, 11:05:48
  10. [13] stara blazkova [*]

    Taky ho mám už skoro rok (keramický nůž). Ovšem viditelně ztupnul. Otřepy a defekty jsou také vidět. Pro mě je jedinou výhodou, že snad tedy nereaguje s tím ovocem, jak se všude píše, ale kdoví...!

    superkarma: 0 16.09.2010, 10:49:53
  11. avatar
    [12] Petulinda [*]

    Keramický nůž by asi nebyl nic pro mě, myslím, že by zakrátko skončil jako hromádka střepů. Nedám dopustit na řadu Azza od Tescomy. Nejdříve jsme měli řadu cosmo - nebyla špatná, ale s azzou se to nedá srovnat ani náhodou.

    superkarma: 0 16.09.2010, 10:09:39
  12. [11] Anime Otaku [*]

    Heather — #8 To je sice pravda, ale ničí se tím nože a je to i nebezpečné, protože na skle mohou krájené potraviny klouzat a pak je jen otázka času, kdy sjede i nůž a člověk se ošklivě pořeže.

    1. na komentář reaguje Eva Soukupová — #15
    superkarma: 1 16.09.2010, 10:07:40
  13. avatar
    [10] Petulinda [*]

    Anime Otaku — #5 Bambusové prkénko máme už několik let a jsme spokojení - mezi dřevěným a tímto neshledávám žádný zásadní rozdíl. Pouze ze začátku se z něj otřepilo pár vláken, ale od té doby je prkýnko hladké a vypadá pořád jako nové. I když pravda - zrovna toto prkénko nepoužíváme na maso, to by možná pak vypadalo jinak.

    superkarma: 0 16.09.2010, 10:03:59
  14. avatar
    [9] Odemětobě [*]

    já jsem začínala za socíku s noži české firmy KDS a některé mám dodnes. Pak jsem dostala nože zepter a jsem s nini velmi spokojená. Brousíme ocilkou. Dobré na nich je,že jsou dobře vyvážené do ruky. O pachuti taky nevím,styk potraviny s nožem je jen na krátkou dobu.Pak bychom nemohli ani používat struhadla z nerezi nebo odšťavňovač.

    Tchýni jsme na jedny Vánoce darovali nůž fiskars.Stál taky někde kolem 2000, slouží asi dobře,tchýně moc nevaří.Sml16

    1. na komentář reaguje Eva Soukupová — #15
    superkarma: 0 16.09.2010, 09:12:11
  15. avatar
    [8] Heather [*]

    Anime Otaku — #5 Mně skleněná prkénka jako hovadina nepřijdou - podle mě jsou hodně praktická zejména co se umývání týče - velice dobře se umývají, takže není možné, že někde zůstane zalezlý pidikousek rajčete nebo masa, což se může stát u dřevěných, i když je sebevíc drhnete...

    1. na komentář reaguje Anime Otaku — #11
    superkarma: 0 16.09.2010, 09:10:05
  16. avatar
    [7] Odemětobě [*]

    Anime Otaku — #5 nevím,jak je to s údržbou bambusových prkének.Bambus je sice velmi tvrdý,ale není to dřevo,je to tráva,která snadno přijímá vodu. Mně připadá lepší prkénko ze dřeva hevea /znáte možná jako zátky u skleněných dóz od tescomy/. Sama ho nemám,ale dcera ano a jí přijde lepší než moje bukové.

    superkarma: 0 16.09.2010, 09:07:01
  17. [6] Lyoness [*]

    No a ja jsem si koupila kvalitni ocelove noze. A k nim brousek od Fiskars.

    Noze mi nerezavi, jsou ostre. Nekousala jsem do nich, takze nevim, jestli maji nejakou pachut. Kazdopadne u jidla jsem si zadne pachute nevsimla Sml58

    superkarma: 0 16.09.2010, 09:03:04
  18. [5] Anime Otaku [*]

    Já to vyřešila tak, že mám opravdu kvalitní nůž ze speciálního nerezu a je pořád tak ostrý jako když jsem ho koupila. Jo dala jsem za něj sice 2000, ale stojí to za to, když si pak lidi kupují nože za pár korun, tak se diví, že jim to jídla chutná po oceli a nože se časem tupí. Je pravda, že kvalitní nůž se dá brousit jen kamenným brouskem, ale není problém ho odnést k profesionálům, kde ho nabrousí tak jako v nožířské dílně.

    Ale je pravda, že taková cena je dost vysoká, tak jsem to vyřešila kompromisem, většinu nožů mám od tescomy (takové ty s modrou rukojetí) vydrží poměrně dlouho a stojí pár korun. Samozřejmě že se nesmí používat na takových hovadinách jako je skleněné krájecí prkénku. To nevydrží ani nůž z damašku natož nějaká strojově kutá ocel. Jak jsem se přesvědčila opravdu nejlepší krájecí prkýnko je to po babičce z dubového dřeva. Ale chci vyzkoušet i ta bambusová, třeba příjemně překvapí.

    1. na komentář reaguje Odemětobě — #7
    2. na komentář reaguje Heather — #8
    3. na komentář reaguje Petulinda — #10
    superkarma: 0 16.09.2010, 08:50:44
  19. avatar
    [4] femme [*]

    já jsem si na krájení ovoce a zeleniny koupila tenhle:

    http://www.etescoma.cz/presto/nuz-na-salat-presto-p-204476.html?cPath=205790

    krájí suprově Sml67

    superkarma: 0 16.09.2010, 08:15:29
  20. [3] jastura [*]

    O přejímání chuti by se taky dalo diskutovat. Nevím, jestli kovové nože chuť potravin přejímají. Nikdy jsem si toho nevšimla. - Ono jde spíše o to, že by ty potraviny měly přejímat pachuť z toho ocelového nože, ne? Aspoň tak mi to bylo před nějakou delší dobou vysvětleno...Sml80

    superkarma: 0 16.09.2010, 08:11:41
  21. avatar
    [2] Heather [*]

    Pachuti jsem si při styku potravin s obyčejnými noži nikdy nevšimla, ale říká se, že při kontaktu s kovem ztrácí ovoce a zelenina vitamíny atd. - to jsou ty možné "chemické" reakce...

    Keramický nůž krájí dobře, jen mně osobně vadí, že s ním nemůžu na skleněné prkénko, které používám velice ráda... Sml80

    superkarma: 0 16.09.2010, 08:00:55
  22. avatar
    [1] kareta [*]

    není lacinější koupit si brousek a ocelové nožíky ostřit?Sml24

    superkarma: 0 16.09.2010, 07:41:58

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme