V momentě, kdy rtuť na teploměru klesne hluboko pod nulu, je nejvyšší čas začít pracovat na „vnitřním zahřívání“. To znamená poohlédnout se po nových zajímavých recepturách na horké nápoje, které nám rozproudí krev žilách.

 

První horké nápoje s obsahem alkoholu spatřily světlo světa už v dobách, kdy procesem kvašení poprvé vznikl sám alkohol. Nejdelší tradici mají svařené víno a punč. Punč pochází původně z Indie a připravoval se z pěti ingrediencí – z destilátu, čaje, cukru, ovocné šťávy a vody. A protože v Indii se pět řekne „panč", Angličané si ho půjčili. Pozměnili jej na punch a jméno pro nový horký nápoj bylo na světě. Horké víno se zase zrodilo na válečném poli. Zahřívali se jím prokřehlí vojáci v zákopech a nejspíš si jeho prostřednictvím také dodávali odvahu.

 

Dnes je nabídka horkých alkoholických nápojů nesmírně široká. Budete-li se potřebovat během letošní zimy zahřát, můžete vyzkoušet některý z našich receptů. V těch, které jsme pro vás připravili, hraje hlavní úlohu Becherovka a whiskey Jameson.

 

Becherovka nabízí pro chladné počasí dva horké drinky - Lavinu a Becherovka grog.

 

Lavinu připravíte smícháním 1 dílu Becherovky, 2 dílů červeného vína, 1 dílu vody, ½ dílu citronové šťávy a ½ dílu medu nebo cukru. Vše zahřejte na 50-60°C, ozdobte tyčinkou skořice a plátkem citronu a nechte působit.

 

Becherovka grog připravíte ze 4 cl Becherovky, 12 cl horké vody, cukru dle chuti a limetové sťávy. Skleničku ozdobte plátkem limety nebo citronu.

 

Jameson vás zahřeje v podobě Irské kávy nebo drinku s názvem Hot Irish.


Pravé Irish Coffee připravíte, když do kávy přidáte 4 cl whisky Jameson, napěněné mléko a třtinový cukr. Lákavě na oko pak působí dozdobení zrnky kávy.

 

Na Hot Irish vám postačí 4 cl Jamesona, horká voda, limetová šťáva a třtinový cukr. Samozřejmostí je plátek citronu na ozdobu.

 

 

Příjemné zahřátí Vám přeje Becherovka

Reklama