Vaření

Když se jahody zamilují do smetany

Milují je malí i velcí! Ptáte se proč? Snoubí se v nich slaďoučká chuť doplněná jemným štípnutím kyselosti. A o čem že se mluví? Řeč je o jednom z nejoblíbenějších druhů letního ovoce – o jahodách.

Jahody a léto k sobě prostě patří. Oproti ostatnímu sezónnímu ovoci dozrávají velmi brzy a my tak máme čas si je do sytosti vychutnat. Možností, jak si tyto slaďoučké plody připravit, je opravdu mnoho. Nejzažitější kombinací jsou jahody se smetanou. Spojení nasládlých jahod a čerstvé smetany uchvátí všechny mlsné jazýčky. Je jedno, jestli si jahody dáte s tekutou nebo zakysanou smetanou, vychutnáte si totiž obě varianty.

Možností, jak si smlsnout na jahodách se smetanou, je hned několik. Můžete si je dopřát v oblíbené klasice, jako jsou mačkané jahody se smetanou, palačinky s jahodovým přelivem nebo jahodové knedlíky se smetanou, ale také můžete vyzkoušet i něco nového.  Načerpejte inspiraci a objevte kouzlo nepoznaného – připravte si třeba jahodovou polévku nebo jahodové carpaccio.

Obrácené jahody se šlehačkou  - smetanové želé s jahodovou šlehačkou

Jahody

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 200 g Šlehačky De Luxe od Mlékárny Kunín
  • 300 ml Čerstvého mléka od Mlékárny Kunín
  • 3 plátky želatiny
  • 2 větvičky máty
  • 60 g sirupu z aloe vera (možno nahradit medem)
  • špetku soli
  • ½ vanilkového lusku

Na jahodovou šlehačku:

  • 500 g jahod (300 ml čisté šťávy z jahod)
  • 80 g moučkového cukru
  • 100 g Šlehačky De Luxe od Mlékárny Kunín
  • 3 plátky želatiny

Postup:

Želatinu namočíme do studené vody a necháme nabobtnat. V rendlíku přivedeme k varu 200 g šlehačky s mlékem, přidáme špetku soli, větvičky máty, podélně rozkrojenou vanilku a vaříme zvolna asi 15 minut. Odstraníme mátu s vanilkou, přimícháme sirup, vymačkanou želatinu a mícháme, než se rozpustí. Necháme zchladnout na pokojovou teplotu a rozlijeme do formiček (např. formičky na mini bábovky, případně mohou být silikonové formičky na větší muffiny) a necháme ztuhnout.

Jahody opláchneme, zbavíme nejedlých částí, lehce pokrájíme, zasypeme cukrem a necháme hodinu stát. Poté jahody rozmixujeme, propasírujeme přes jemné sítko a lehce nahřejeme cca na 30 °C.

Ve studené vodě necháme nabobtnat želatinu. 100 ml šlehačky zahřejeme, rozpustíme v ní želatinu a vmícháme po částech jahodový protlak. Směs nalijeme do šlehačkové lahve, uzavřeme, vpustíme do ní 2 bombičky s N2O, protřepeme a necháme v lednici asi 2 hodiny ztuhnout.  Před podáváním želé vyklopíme a navrch nastříkáme jahodovou šlehačku. Doplníme pokrájenými jahodami.

Tip: Šlehačková láhev se vrací opět do módy. Vybírat můžete z různých velikostí, ale i barevných provedení tak, aby se hodila do vaší kuchyně. Díky koncovým dekoračním tryskám vykouzlíte krásné tvary.

Obtížnost: střední
Doba přípravy: asi 90 minut

Smetanové kostky s marinovanými jahodami

Jahody

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 200 g Smetany ke šlehání 31 % od Mlékárny Kunín
  • 250 g Zakysané smetany Krémovitá od Mlékárny Kunín
  • 500 g jahod
  • 150 g krystalového cukru
  • 40 ml portského nebo jiného sladkého vína
  • 2 plátky citrónové kůry
  • 5 ks hřebíčků
  • 200 ml vody
  • 10 plátků želatiny

Postup:

Želatinu rozdělíme na polovinu a necháme ve studené vodě nabobtnat.  V rendlíku necháme přijít k varu vodu s polovinou cukru, přidáme citrónovou kůru, hřebíček a necháme zvolna 15 minut vařit. Odstavíme a necháme zchladnout. Jahody opláchneme, zbavíme nejedlých částí, nakrájíme na dílky, zalijeme cukrovým sirupem smíchaným s portským vínem a necháme alespoň 2 hodiny marinovat.

Polovinu i s marinádou rozmixujeme a propasírujeme přes jemné síto. Želatinu vyndáme z vody, necháme okapat a vložíme do kovové misky, posadíme na rendlík se zvolna se vařící vodou a za stálého míchání rozpustíme nad párou.  Pyré lehce nahřejeme a vmícháme do něj rozpuštěnou želatinu. Směs nalijeme do malé kovové nádoby s rovným dnem a dáme ztuhnout do lednice.

Tip: Aby želé co nejrychleji ztuhlo, použijte kovovou nádobu.

Druhou polovinu želatiny zpracujeme stejným způsobem. V kovové misce smícháme zakysanou smetanu se zbylým cukrem a nad párou lehce nahřejeme. Přimícháme rozpuštěnou želatinu a směs s miskou posadíme do ledové vody. Když začne hmota houstnout, vmícháme do ní opatrně ušlehanou smetanu.

Třetinu hmoty nalijeme na dno hranaté formy vyložené fólií, přidáme polovinu želé nakrájeného na malé kostky, zalijeme další částí hmoty a vše opakujeme ještě jednou. Naplněnou formu necháme přes noc v lednici. Ztuhlý krém nakrájíme na kostky a doplníme marinovanými jahodami.

Obtížnost: složité
Doba přípravy: asi 2 hodiny

Jahodové carpaccio s pařížskou šlehačkou a pepřovou drobenkou

Jahody

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 500 g jahod
  • 200 g Pařížské šlehačky od Mlékárny Kunín
  • 30 g hořké čokolády
  • 1 polévková lžíce krémového balsamica
  • 2 polévkové lžíce cukru

Na drobenku:

  • 50 g hrubé mouky
  • 25 g jemného krupicového nebo moučkového cukru
  • 25 g změklého másla
  • špetka soli
  • 1 polévková lžíce čerstvě drceného pepře
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

V míse smícháme všechny suroviny na drobenku a vzniklou směs nasypeme na pekáček vyložený pečícím papírem. Dáme do trouby nahřáté na 150 °C a upečeme do zlatova.

V malé kovové misce rozpustíme nad párou čokoládu, přimícháme krémové balsamico a necháme na teplém místě.

Tip: Krémové balsamico se lépe smíchá s čokoládou než tekuté.

Jahody pokrájíme na plátky, rozložíme na talíře, přidáme špičky ušlehané pařížské šlehačky, pokapeme čokoládovým přelivem, posypeme drobenkou a podle chuti pocukrujeme.

Obtížnost: jednoduché
Doba přípravy: asi 30 minut

Studená jahodová polévka s jahodovým tataráčkem a bazalkovým sorbetem

Jahody

Na 4 porce budeme potřebovat:

Polévka:

  • 700 g jahod
  • 70 g cukru
  • 100 ml dětského jahodového šampusu
  • 120 g Smetany ke šlehání 31 % od Mlékárny Kunín
  • 80 g Zakysané smetany Krémovitá od Mlékárny Kunín

Postup:

Jahody opláchneme, zbavíme nejedlých častí a dáme do mixéru. Přidáme cukr, šampus a důkladně rozmixujeme. Před podáváním polévku doplníme pramínky rozmíchané zakysané smetany se smetanou ke šlehání. Ihned konzumujeme.

Tataráček:

  • 200 g jahod
  • 2 lžíce cukru
  • 4 listy bazalky
  • ½ lžičky jemně drceného pepře

Postup:

Na kostičky pokrájené jahody smícháme s pokrájenou bazalkou, cukrem a pepřem. Zakryjeme fólií a necháme hodinku odležet.

Bazalkový sorbet

  • 3 ks chemicky neošetřených nebo alespoň důkladně omytých limetek
  • 80 g jemného pískového cukru
  • 200 ml vody
  • 10 pokrájených lístků bazalky
  • 100 ml dětského šampusu

Postup:

Do rendlíku nalijeme vodu, přisypeme cukr, najemno nastrouhanou kůru z jedné limetky a necháme zvolna vařit asi 20 minut. Odstavíme, vmícháme bazalku a necháme zchladnout. Přimícháme šťávu z dalších limetek. 

Přecedíme do misky, přilijeme šumivé víno, promícháme, nalijeme do nízké kovové nádoby a dáme zamrazit. Když směs zmrzne, vyklopíme ji, nalámeme na kousky a v sekacím strojku (případně pomocí tyčového mixéru) rozsekáme na jemnou kaši. Poté přimícháme jemně našlehaný bílek s 50 g jemného krupicového cukru, znovu naplníme do kovové misky a dáme zamrazit.

Tip: Pokud chceme mít sorbet jemnější, můžeme do něj před mražením vmíchat ušlehaný bílek s 50 g cukru – odebraného ze základní dávky.

Polévku můžeme servírovat rovnou s tataráčkem uprostřed talíře, na který posadíme kopeček sorbetu.

Obtížnost: složitý
Doba přípravy: asi 50 minut plus doba mražení sorbetu

   
04.06.2015 - Mlsání - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [10] kobližka [*]

    Když se jahody zamilují do smetany,jsem zamilovaná i já.V tu dobu neexistuje nic,co by mě od nich odradilo,ani strašák,že přiberu.Když je sezóna jahod,razím heslo,že se prostě hubnout nedá Sml30

    superkarma: 0 04.06.2015, 13:08:36
  2. avatar
    [9] Žofie [*]

    Žofie — #8 vlastně spíš zákusky Sml30

    superkarma: 0 04.06.2015, 10:04:45
  3. avatar
    [8] Žofie [*]

    To jsou nádherné moučníky Sml59

    1. na komentář reaguje Žofie — #9
    superkarma: 0 04.06.2015, 10:04:00
  4. [7] ZdenaZ [*]

    Sml67

    superkarma: 0 04.06.2015, 09:29:26
  5. avatar
    [6] Jari013 [*]

    konečně zrají Sml59Sml67

    superkarma: 0 04.06.2015, 08:09:10
  6. [5] kimil [*]

    Bezva, miluji šlehačku a s jahodami nemá konkurenciSml59

    superkarma: 0 04.06.2015, 07:13:24
  7. [4] manislava [*]

    Sml67

    superkarma: 0 04.06.2015, 07:06:47
  8. [3] theplana [*]

    Mńam Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 04.06.2015, 06:44:01
  9. avatar
    [2] Věrulinka [*]

    Sml67 tp mohu papat Sml22Sml30

    superkarma: 0 04.06.2015, 05:42:03
  10. avatar
    [1] renda4141 [*]

    Tolik dobrot hnedka po ránu Sml59

    superkarma: 0 04.06.2015, 05:24:10

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme