Domácnost

Když má kuchyň srdce (jako) z kamene

O tom, že pracovní deska je srdcem každé kuchyně, jistě není třeba pochybovat. A musí také ledacos vydržet. Od každodenní přípravy večeře, běžného krájení potravin a čištění zeleniny až po válení těsta. Mnozí majitelé proto pro kuchyňskou desku volí materiál co nejodolnější – kámen. Jenže ani tady není volba nijak jednoduchá. Není totiž kámen jako kámen…

Kvalita versus cena. To jsou hlediska, která řešíme nejčastěji. Než ale vybereme pracovní desku, která je pro nás ta pravá, musíme zvážit ještě řadu dalších aspektů. Kámen vypadá luxusně, nadčasově a už na první pohled působí ve srovnání s laminem nebo dřevem mnohem odolněji vůči „hrubšímu zacházení“. Tomu se kuchyňská pracovní deska zkrátka občas nevyhne. Ne každý kamenný materiál ale bude splňovat všechny představy o dokonalém srdci kuchyně. V nabídce totiž není jen čistě přírodní kámen, ale také jeho alternativy – umělý a technický kámen. Každý by dal na první dobrou přednost přírodnímu kameni, o to víc budete překvapeni, že například technický kámen vyniká nejvhodnějšími vlastnostmi pro použití v kuchyni. Jaké jsou tedy rozdíly? 

kuchyň

Citlivá příroda

kuchyň

Přírodní kámen je luxusní materiál, který bezesporu nabízí dlouhou životnost. Nicméně ne každý typ kamene se hodí do kuchyně. Například mramor, který je velmi populární v koupelnách, je podle odborníků do kuchyní zcela nevhodný. Je velmi křehký, trpí velkou pórovitostí, a tedy vysokou nasákavostí. Proto je méně odolný proti vzniku těžko odstranitelných skvrn od barvících potravin (šťávy z ovoce a zeleniny, černý čaj, červené víno, káva apod.). Na deskách často zůstávají viditelné otisky. Přírodní kámen si proto žádá pravidelnou impregnaci profesionálními prostředky (dle intenzity využívání kuchyně alespoň jednou za půl roku). Vytvoří se tak paropropustná vrstva, která brání propouštění tekutin, a kámen tak může stále dýchat. Stejně tak nečistoty se musí odstraňovat pouze doporučenými prostředky, které nepoškodí impregnaci ani kámen. Za metr čtvereční kuchyňské linky z přírodního kamene zaplatíte od 6 000 korun.

 kuchyň

Nedostatky přírodního kamene řeší technický kámen

kuchyň

Technický kámen je materiál, který je z více než 90 % tvořen přírodními materiály. Ty jsou spojeny kvalitní polyesterovou pryskyřicí, doplněny barevnými pigmenty, případně zrcadlovými a skleněnými střepy pro efekt odlesků. Na rozdíl od přírodního kamene, disponuje technický kámen mnohem větší tvrdostí, odolností proti poškrábání a nízkou nasákavostí a díky tomu je snadné udržet kuchyňské desky z tohoto materiálu hygienicky čisté a zdravotně nezávadné. Velkou výhodou technického kamene je, že má stejnorodou strukturu a díky své barevné stálosti na desce nejsou znát žádná napojení nebo nejsou viditelné žádné estetické vady. Přesto si uchovává přírodní vzhled a například technický kámen v mramorovém designu od přírodního mramoru na první pohled téměř nepoznáte. Mimoto nabízí mnohem pestřejší paletu barevného provedení. Špičkovým výrobcem tohoto materiálu je česká firma Technistone, která se svými produkty slaví úspěchy po celém světě. Cena technického kamene také začíná na 6 000 korunách za metr čtvereční. Konkurencí českého výrobce je například španělská značka Silestone, zde už si však výrazně připlatíte.

kuchyň

Umělý kámen

kuchyň

Pro výrobu kuchyňských desek se často používá také umělý kámen. Známými producenty jsou například Corian, Silgranit nebo Hi-Macs. Je vyrobený z přírodních minerálů a čistého akrylového polymeru. Je neporézní, a tedy stejně jako technický kámen hygienický a snadno udržovatelný. Ani na něm se nemusíte bát viditelných spár. Stejně jako u technického kamene můžete vybírat z řady barevných provedení, obsahuje menší podíl přírodních materiálů a větší množství pryskyřice, proto je i tvárnější. Jeho nedostatkem je však malá odolnost proti poškrábání, které je na některých barevných odstínech velmi viditelné a těžko je zakryjete. Poškození se dá samozřejmě zbrousit, ale takováto oprava vyžaduje odbornou firmu, což představuje další náklady navíc. Vzhledem k většímu podílu pryskyřice také hůře snáší rychlé změny teplot. Položit horkou pánev přímo na desku? Raději ne. Pryskyřice však přináší výhody zpracovatelům, kterým se s umělým kamenem lépe pracuje a jsou schopni z něj snadno vytvořit i atypické nestandardní tvary. Cenou za běžný metr se od technického kamene nijak neliší. Ať už se rozhodnete jakkoli, věřte, že pracovní deska je nejexponovanějším, a tedy nejdůležitějším místem každé kuchyně. Bude-li toto srdce z kamene, nešlápnete vedle.

kuchyň

www.technistone.com/cz

   
04.11.2016 - Dům a byt - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [13] Mariena47 [*]

    Na fotografiích je to pochopitelně neosobní,studené.Jak se v tom začne bydlet,je to hned jiné.Naši mladí mi letos v létě udělali novou kuchyň.Myslela jsem,že v té staré už dožiju a moc se mi do toho nechtělo.Když jsem tu novou kuchyň viděla,bylo mi jasné,že si na ní nezvyknu,hlavně na černou,kamennou desku.Ale jak se začala zaplňovat,začalo se v ní vařit,najednou to bylo o něčem jiném.Kuchyň je to pohodlnější a rychle jsem si zvykla.

    superkarma: 0 05.11.2016, 21:39:12
  2. avatar
    [12] vercas01 [*]

    krásné :-)

    superkarma: 0 04.11.2016, 20:29:03
  3. [11] RybkaL [*]

    Já to vnímám jako neosobní, studené. Pro mě je kuchyň srdce domova, takže teplo, trošku chaos, místo, kde se rádi setkáváme. Tohle je moc sterilní, nikde ani drobek.

    superkarma: 0 04.11.2016, 18:18:37
  4. avatar
    [10] koralek59 [*]

    Sml67

    superkarma: 0 04.11.2016, 13:16:47
  5. avatar
    [9] RenataMor [*]

    se mě to moc nelíbí

    superkarma: 0 04.11.2016, 13:07:38
  6. avatar
    [8] Myškomedvídek [*]

    mě se to líbíSml67

    superkarma: 0 04.11.2016, 12:37:39
  7. avatar
    [7] hubajda [*]

    1anicka — #6mam to podobne aj me to prijde studene

    superkarma: 0 04.11.2016, 11:49:06
  8. [6] 1anicka [*]

    možná tak srdce z ledu

    nesnáším tu modernu

    1. na komentář reaguje hubajda — #7
    superkarma: 0 04.11.2016, 11:07:31
  9. avatar
    [5] Lídy [*]

    určitě bych si vybrala

    superkarma: 0 04.11.2016, 10:50:14
  10. [4] bobani [*]

    zakulacené rohy jsou dle mého gusta

    superkarma: 0 04.11.2016, 09:39:52
  11. [3] zlá teta [*]

    moc pěkné, taky bych někdy takovou chtěla.Sml16

    superkarma: 1 04.11.2016, 08:43:09
  12. [2] Sharka1_4 [*]

    také o ni uvažuji, konkrétně o kameni -.-)

    superkarma: 0 04.11.2016, 08:17:16
  13. [1] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 04.11.2016, 07:51:25

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme