Je všeobecně známo, že strava výrazně ovlivňuje riziko vzniku celé řady chorob, včetně rakoviny. Oproti tomu v řadě druhů zeleniny a ovoce se vyskytují látky, které proti těmto nemocem chrání. Do této skupiny patři i čaje. S různou intenzitou se projevují jak černý, tak zelený a bílý.

Čaj – čínsky čcha 茶, v dialektu min se čte te (shodné pojmenování v některých jiných jazycích) – je kulturní nápoj, obvykle připravovaný louhováním lístků rostliny čajovníku v horké vodě.

Černá klasika
Čaj je čaj. Žádné zelené nebo dokonce bílé varianty. Jedině černý! Tak obhajují milovníci černého čaje tento tradiční nápoj, na který nedají dopustit. A i černý čaj tělu prospívá. Popíjení černého čaje totiž podle zjištění odborníků dokáže vyrovnat zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi. Jeden šálek denně navíc také ochrání před srdečními chorobami a možným infarktem.

Zelený elixír života
Zelený čaj je – díky prospěšným polyfenolům (tanniny, katechiny), flavonidům (rostlinné pigmenty) a aminokyselině L-teanin – jedním z nich.

Zelený čaj se považuje v pravém slova smyslu za elixír života. Nápoj, který pochází z Asie, není pouze příjemným požitkem, ale především léčivým prostředkem. Je doloženo, že pravidelná konzumace zeleného čaje chrání srdce a krevní oběh a navíc snižuje riziko vzniku rakoviny.

V protikladu k černému čaji pomáhá nefermentovaný zelený čaj při odbourávání stresu, zklidňuje nervy a zvyšuje koncentraci.

Působení zeleného čaje:
• obsahuje velmi silné antioxidanty
• prevence rakoviny a srdečních onemocnění
• zlepšuje trávení a zmírňuje žaludeční obtíže
• působí blahodárně na centrální nervovou soustavu
• zlepšuje soustředění, zklidňuje spánek
• má antistresové účinky
• působí protizánětlivě
• snižuje krevní tlak
• zvyšuje termogenezi a oxidaci tuků a pomáhá tak při redukci tuku
• vysoký obsah fluoru chrání před zubním kazem

Klenot mezi čaji – bílý čaj
Už čínský císař Huj-čong, který vládl v letech 1101–1125, mu dával jednoznačně přednost před ostatními čaji. Dodnes mají bílé čaje punc jedinečnosti a vzácnosti. Většina bílých čajů pochází stejně jako čaj černý a zelený z Číny, kde se dnes v omezeném množství pěstuje nejvíc.

Kromě toho, že je o poznání dražší než jeho barevní příbuzní, je tento druh čaje cennější pro svůj vyšší obsah antioxidantů oproti černému i zelenému čaji. Navíc si díky způsobu sklizně zachovává stejný obsah katechinů, jako mají čerstvé čajové lístky. Posiluje tedy obranyschopnost organizmu nejen proti nádorovému bujení, ale i proti nachlazení i chřipce, a přiměřeně stimuluje i mozek.

Čaj bychom měli konzumovat dva až třikrát denně a měl by mít teplotu 60 ºC.

Přečtěte si také:
Lexikon slušného chování: Čaj o páté


Už jste někdy ochutnala bílý čaj? Je „jen“ mnohem léčivější, nebo i podstatně lépe chutná? Pijete klasický černý čaj nebo zelený? Nepijete čaj vůbec, protože dáváte přednost kávě?

Reklama