Vaření

Kdy je ten správný čas na pečení cukroví? Zapojte se do diskuse a vyhrajte silikonovou sadu na pečení

cukroví

Vánoce u nás bezesporu patří k nejoblíbenějším svátkům v roce. Je to čas pohody a klidu, který trávíme se svými blízkými a společně si užíváme volné chvíle. K Vánocům se pojí nejrůznější zvyky a tradice. Kromě zdobení vánočního stromečku, stavění betlému, věšení jmelí, přípravy štědrovečerní večeře je to hlavně pečení cukroví. Kdy je nejlepší začít péct a kde se u nás vlastně tato tradice vzala?

Vánoční cukroví a jeho pečení patří k nejrozšířenějším vánočním tradicím, které se dodržují ve většině českých domácností. Jeho historie sahá do 19. století, kdy se vyráběly různé figurky z ovoce, pekly se perníky slazené medem nebo později i vanilkové rohlíčky či vosí hnízda. Cukrovím se rovněž zdobily vánoční stromečky. Nutno však dodat, že bylo záležitostí spíše bohaté šlechty a měšťanů, v chudších rodinách si pochutnávali hlavně na sušeném ovoci a ořeších. Rozmanitější druhy cukroví se začaly objevovat až ve 20. století. Některé sladkosti dnes už ani na našich vánočních stolech nevídáme, např. pečené oplatky polévané medem, lívance, švestkové knedlíky či muziku (směs sušeného ovoce, strouhaného perníku a ořechů).

pecem

Pohanský původ cukroví

K pečení vánočního cukroví se vztahovalo i mnoho pověr. Používat se směla pouze mouka z vlastní úrody, aby rodina zažila hojný rok. Voda z těsta se slévala a přidávala do krmení kravám, aby v příštím roce dobře dojily. Štědrovečerní zbytky se dávaly domácím zvířatům a ke stromům na zahradách, aby byla dobrá úroda. Připálené nebo popraskané cukroví se pak považovalo za neštěstí a smrt v rodině.

Prapůvod cukroví můžeme hledat už v dávných pohanských dobách, ovšem v té době mělo spíše ochrannou funkci. Různé pečivo a pokrmy se spojovaly s obřadními rituály zimního slunovratu, které měly chránit dům a rodinu před temnými silami. Zavěšovaly se nad vchodové dveře světnic, stájí, na stromy v zahradách apod.

Kdy začít s pečením?

Mezi tradiční vánoční cukroví, které pečeme i my dnes, patří především perníčky, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda, vánočka či jablečný závin. Sladkých druhů však existuje nepřeberné množství a záleží na každém, do jakého počtu se pustí. Otázkou spíše zůstává, kdy je pro jednotlivé cukroví nejvhodnější doba, aby bylo co nejchutnější. Například s medovými perníčky je dobré začít již koncem listopadu, protože potřebují dlouhou dobu na změknutí. Pro většinu cukroví pak stačí zhruba 2 – 3 týdny před vánočními svátky (vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky, kokosové cukroví či cukroví z lineckého těsta). Týden před svátky se pusťte do marokánek, cukroví z bílkových těst, nepečeného cukroví, dále také do výroby polev a náplní. V předvečer Štědrého dne upečte vánočku a o Štědrém dnu pak jablečný závin.

cukrovíčko

Níže přinášíme pár tipů na pomůcky k pečení, které vám adventní čas a přípravu cukroví usnadní:  

4Home 6dílná sada na pečení4Home 6dílná sada na pečení

6dílná silikonová sada poskytuje veškeré pohodlí a vše, co potřebujete k tradičnímu pečení. Obsahuje silikonovou formu na bábovku, tradiční silikonovou formu na biskupský chlebíček, formu na muffiny a silikonovou podložku, která je nepřilnavá a pohodlně se na ní zpracovává těsto. Může se však použít i do trouby místo pečicího papíru. V sadě dále nechybí silikonová stěrka a mašlovačka. Všechny pomůcky jsou lehké, velmi skladné, snadno omyvatelné a odolají teplotám od -40 °C do +230 °C. www.4home.cz

Cena: 599 korun

4Home Velká silikonová sada na pečení4Home Velká silikonová sada na pečení

Sada na pečení se skládá z velkého silikonového válu, válečku s nastavitelnými držadly, mašlovačky a také podložky, která může nahradit papír na pečení. Díky silikonové úpravě není třeba pracovní plochu vysypávat moukou, vše má nepřilnavý povrch. Silikon je odolný proti teplotám až +230 °C a nepohlcuje pachy. Všechny pomůcky jsou snadno omyvatelné, lehké a skladné. Vál můžete jednoduše srolovat a uklidit. Nezabere vám tedy tolik místa jako ten klasický dřevěný. www.4home.cz

Cena: 499 korun4Home Sada na pečení

 4Home Sada na pečení

Sada nabízí pomůcky pro pohodlné pečení bez připálenin díky kvalitnímu nepřilnavému silikonovému povrchu. Obsahuje pekáč na pečení, který má klasický hranatý tvar s praktickými silikonovými úchyty, formu na koláč se silikonovým vnitřkem a praktickou silikonovou stěrku. www.4home.cz

Cena: 399 korun

 

Napište nám pod tento článek, jaké cukroví budete letos péct, na jaké se chystáte a kdy s pečením začínáte. Jako odměnu máme pro vás 5x balíčky s velkou silikonovou sadou na pečení od 4Home. Těšíme se na vaše příspěvky.

   
13.11.2015 - Gastronomie - autor: Kristina Vodičková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [163] aduss [*]

    Letos budu péct cukroví poprvé, máme konečně společnou domácnost s přítelem, tak musím od maminky okoukat cukroví, které doma pečeme léta.

    superkarma: 0 05.12.2015, 23:47:01
  2. [162] zlamal [*]

    já peču všechno až na poslední chvíli, aby na svátky bylo čerstvé .

    superkarma: 0 05.12.2015, 23:35:23
  3. [161] Rapunzela [*]

    Tento víkend asi udělám těsto na perníčky a po týdenním uležení kolem Mikuláše peču perníčky, linecké, vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky, išlské dortíčky. Týden před vánoci to všechno poslepuju, poliju čokoládou nebo bílou polevou, ozdobím, dodělám úlky, popř. ještě marokánky nebo něco nepečeného. Asi už jenom z poloviční dávky, pokud to půjde, ty kalorie jsou hrozné, i když místo másla užívám Heru. Těším se na příští rok, kdy už mi s pečením bude moci "pomáhat" vnučka. Já jsem jako dítě taky milovala pečení, směla jsem vylizovat misky a olizovat vařečky, zpívaly jsme koledy, jedly nepovedené nebo polámané kousky...

    superkarma: 0 26.11.2015, 21:02:38
  4. [160] broucek1967 [*]

    Vždy jsme v rodině začínali péct po Mikuláši a bude to tak i letos. Budu dělat vanilkové rohlíčky, husarské koláčky, slepované, stříkané máslové, nepečenou roládku a malé medovníčky. Už se moc těším.Sml59

    superkarma: 0 24.11.2015, 16:42:12
  5. [159] Lukrécia [*]

    Já peču hodně na etapy, začátkem prosince se pustím do lineckého a perníčků, pak následují vanilkové rohlíčky a medvědí tlapky, někdy cca 2 týdny před vánoci dělám kokosky, vosí hnízda a marokánky. Peču vše ve velkém, protože rozdám po celé rodině. A den před Štědrým dnem už peču jenom vánočku. Letos jsem dostala recept na vyzkoušení nového druhu cukroví, které se zdobí razítkama na cukroví, máte s tím někdo zkušenosti? Prý tím můžu zdobit i linecké, ale tak nějak nevím, jak to funguje. Doma mám jenom sadu vykrajovátek a forem.

    superkarma: 0 20.11.2015, 15:15:09
  6. [158] JanaE [*]

    Jo, a na Štědrý den samozřejmě peču Vánočku v noci z 23. :)

    superkarma: 0 20.11.2015, 14:56:04
  7. [157] JanaE [*]

    Vždy peču 9 tradičních druhů (perníčky, linecké cukroví, vanilkové rohlíčky, išlské dortíky, kytičky s čokoládovou náplní, griliášky, kokosovou roládu, pracny a pusinky) a 1 nový, letos to asi budou mini medovníčky. Ne že by rodina byla nadšená z mých pokusů, ale občas se některý podaří Sml30 Začínám perníčky okolo Mikuláše...

    superkarma: 0 20.11.2015, 14:53:45
  8. [156] marsi18 [*]

    A já už jsem začala péct tento týden. Nemohla jsem se dočkat.Sml58 Upekla jsem již perníčky na stromek, a poprvé zkusila zázvorky a masarykovo cukroví světlé i tmavé. Začínám cukrovím co se musí déle rozležet. Dnes mám v plánu mrkvová srdíčka. Mrkvové těsto znám, ale cukroví jsem z něho ještě nepekla. Chci je promazat meruňkovou marmeladou, ale to až později.Cukroví skladuji v chladném sklepě tak nemám strach, že by se zkazilo. Budu pokračovat mocca cukrovím a pak rúzné oříškové kousky a samozřejmě klasiku.Sml58

    superkarma: 0 20.11.2015, 10:43:52
  9. avatar
    [155] kosík [*]

    Cukroví začínám péct dva týdny před Vánocemi. Vždy peču tradiční vanilkové rohlíčky, linecké slepované, kokosové, pracny a snažím se každý rok upéct i jiné druhy cukroví, které jsem ještě nepekla. Asi týden před Štědrým dnem dělám nepečené cukroví - kuličky, vosí hnízda, čokoládu.

    superkarma: 0 19.11.2015, 21:23:12
  10. avatar
    [154] Bugy [*]

    Já upeču jenom perníčky tak, aby byly na Mikuláše připraveny. Pak se do vlastního vánočního pečení pustím v polovině prosince.

    Mám zážitek z roku 1964 kdy jsem byla na praxi ze střední školy v jednom okresním městě. Praxe trvala 2 měsíce, říjen a listopad, a protože se nedalo dojíždět domů, bydlela jsem tu dobu v podnájmu u starší paní. V říjnu jsem si všimla, že paní v kuchyni na válu vykrajuje cukroví. Venku ještě teplo, na vánoční svátky ani pomyšlení. Zeptala jsem se co to peče. Pekla skutečně vánoční cukroví! Klidně mi vyprávěla, že její manžel je ve vězení, že cukroví musí hodně dopředu poslat, aby ho skutečně na svátky dostal. Manžela zavřeli na spoustu let, protože si nechali vlněnou látku na kabát, když mu byl zestátněn krám s látkami. Pro mě to bylo první zjištění, co se kdysi dělo.

    superkarma: 0 19.11.2015, 21:17:48
  11. [153] Maryene [*]

    Dříve, když děti byly malé, byla to zábava a velká událost především pro ně. Pekli jsme se začátkem adventu. Dnes už jsou dospělí a všichni se dali na zdravou výživu. Takže peču až pár dní před vánocemi k navození vánoční atmosféry.

    superkarma: 0 19.11.2015, 13:27:00
  12. [152] bayerova [*]

    Vánoční cukroví začínám péci po Mikuláši, ale letos to vychází na víkend, takže začnu 5.12. Klasicky začínáme - pomáhají mi dcery - linecké, pudinkové vykrajované, ořechy, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda a kuličky dělám týden před Štědrým dnem. Nejhorší je pro nás slepování marmeládou a konečné úpravy cukroví - to mě doopravdy nebaví. Ale jinak Vánoce miluji, pohádkySml59 to je moje a pak ta klidná atmosféra .... už se těším

    superkarma: 0 18.11.2015, 09:10:32
  13. [151] mnB [*]

    Omlouvam se za chyby - ale zlobi mi klavesnice :)

    dekuji za pochopeni :) :)

    Božena Krivonaková

    superkarma: 0 17.11.2015, 21:38:30

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [150] mnB [*]

    Dobrý den,

    já zacinam peceni 2 tydny pred Vanocnimi Svatky,protoze pecivo je cerstvejsi a chutnejsi,budu peci vanilkove i rohlicky,oriskyi,cokoladove pusinky,snehove vlocky,snehulacky,barevne hvezdicky,den pred Svatky pecu marcipanovo-tvarohovo.oriskovy kolac,polity citronovu stavou a ozdobeny hnedymi kulickami marcipanu,kolac je zdryvy ,chutny a heky vypada...mnam :)

    Vsem preji mile peceni a krasne Vanoce :)

    Božena Krivonaková

    superkarma: 0 17.11.2015, 21:34:53
  2. [149] janasohlichova [*]

    a mě to nakonec nedalo a už teď máme domeček provoněný skořicí - zkouším skořicové cukroví s karamelovým krémem Sml16Sml54 Už se těším až bude hotovo a pochlubím se vám s výsledkem Sml59 šupejte sem taky nějaké fotečky cukrátek jestli máte, ať se pokocháme a naladíme na vánoční atmosféru

    superkarma: 0 17.11.2015, 18:59:57
  3. avatar
    [148] v.poho [*]

    Já toho moc nenapeču a rozhodně nespěchám, to by taky na vánoce nemuselo nic zbýt. Takže až těsně před vánoci naděláme vanilkové rohlíčky, slepované,vosí hnízda, amprecle a pracinky.

    superkarma: 0 17.11.2015, 17:17:16
  4. [147] janasohlichova [*]

    Většinou začínám s pečením na začátku prosince, ale letos mě to chytá už teď Sml30 Brouzdám po internetu, hledám nové recepty a nemůžu se rozhodnout, který vyzkoušet první Sml52 Teď mě velice lákají skořicová kolečka, kokosové střapáčky...a tak bych mohla pokračovat do nekonečna Sml20

    superkarma: 1 17.11.2015, 11:48:48
  5. [146] PaCi [*]

    Začnu na začátku prosince perníčky,pak během adventu udělám linecké,černé trubičky a banánky a před Vánoci přijdou na řadu řezy a vosí úly...Už se těším,letos nás čekají první Vánoce ve třech Sml16

    superkarma: 0 16.11.2015, 11:18:01
  6. avatar
    [145] kristagg [*]

    Začínám po Mikuláši - kdy začíná období "nežerte to" a končím před svátky a to začíná období "žerte to".

    superkarma: 0 16.11.2015, 06:32:34
  7. avatar
    [144] nelysek [*]

    Já začínám cca týden před Vánoci, aby pak cukroví déle vydrželo a na svátky bylo čerstvé. Peču perníčky, linecké, medové měsíčky, vanilkové rohlíčky, oříšky, marokánky, makronky, laskonky a dělám nepečené kuličky a vosí hnízda + vždy vyzkouším pár novych druhů.

    superkarma: 0 15.11.2015, 22:40:45
  8. avatar
    [143] vladka321 [*]

    Začínám péci už v listopadu a začínám perníčky, které se před zdobením ještě pěkně rozleží a já potom vybírám ty nejpovedenější, které následně půjdou zdobit stromeček. Po perníčcích je chvilka na odpočinek a tak tři až dva týdny před Vánoci peču hlavně linecké cukroví, vanilkové rohlíčky, kokosové a ořechové cukroví. Nakonec nesmí chybět slaďoučké pusinky ze zbylých bílků a také oblíbené kokosky. Určitě se budu těšit na vychytávky a zaručená cukroví, která se vždy povedou a předpokládám, že něco inspirace nám donese i Žena-in Sml16

    superkarma: 0 15.11.2015, 22:23:12
  9. [142] V19 [*]

    Ja začínam piecť vždy tesne pred sviatkami a to z dvoch hlavných dôvodov - aby vôňa vianočného pečenia bola naozaj v čase vianočnom a aby bolo všetko čerstvé.

    Vianočné pečivo - to sú vanilkové rohlíky, kokosky, kolieska z lineckého cesta, BB guľky plnené višňami v rume a občas nejaký nový receptík, ktorý však vyskúšam už v priebehu roka. Keď sa deti osamostatnili, pečiem tie isté druhy, ale iba z polovičných dávok. Tradičný "štedrák", kysnutý orechový závin alebo jablkovú štrúdlu pečiem vždy na štedrý deň.

    Pečenie, varenie, upratovanie, nákup darčekov patria k predvianočnému obdobiu, avšak čoraz viac zabúdame o čom vlastne tieto sviatky sú - o rodine, láske... Nikoho na Vianoce nezaujíma, či je na stole desať druhov zákuskov, neumyté okná... všetci ocenia spokojnú mamu, ktorá sa usmieva, milé slovo otca - toto všetko napĺňa dom teplom....

    superkarma: 0 15.11.2015, 19:20:11
  10. [141] hellen138 [*]

    Když byly děti malé, začínala jsem začátkem prosince perníčky. Pak to pokračovalo cukrovím, které také potřebuje odležet: pracny, vanilkové rohlíčky atd. Dále to bylo linecké a základy košíčků. Těsně před svátky jsem perníčky zdobila polevami a ostatní plnila krémy. Druhů cukroví jsem dělala asi 15, ale v dvojitých i trojitých dávkách, protože jsem cukroví dávala mamince a tchyní, které už péct nezvládaly. Ještě jsem pekla 6 velkých váoček pro celou rodinu, ty byly oblíbené, pro mně lepší než cukroví.

    V dnešní době se mi to vrací tak, že už také nemohu péct, jsem stará a nemocná, takže mi snacha donese velkou krabici cukroví a pozve nás s manželem i na štědrovečerní večeři. Jsem za to vděčná.

    superkarma: 0 15.11.2015, 19:03:56
  11. avatar
    [140] Ms.Luccy [*]

    Já začínám péct cukroví na začátku prosince, někdy dokonce i později. Teď mi to přijde ještě brzo, takže někdy v tom prosinci je to podle mě ideální Sml67 Jinak nejradši máme klasiku vanilkové rohlíčky a linecké cukroví, takže budu péct jen tohle Sml16

    superkarma: 1 15.11.2015, 18:29:16
  12. [139] jara23 [*]

    u nás se peče těsně před vánoci a to ve shonu. nejvíce máme radi vosí hnízda a raffaelo....

    superkarma: 0 15.11.2015, 17:58:24
  13. [138] Alaroba [*]

    Já začínám péct kolem 5.12.. První je linecké, pracny a kokosové na strojku. Pak si udělám cca 10 dní free od pečení, v té době uklízím, snažím se vyzdobit dům a užívám vánoční atmosféru ve městě a trochu se věnuji sobě - kadeřník, pedikůra atd. S dalším pečením pokračuji až tak týden před Vánocemi, upeču košíčky, nazdobím a slepím cukroví, a 3 dny před Vánocemi dělám nepečené cukroví - vosí hnízda a kuličky. Poslední roky peču tak 6-7 druhů, ale když byli děti ještě malé, myslím že jsem dělávala kolem 20 druhů cukroví. Dnes si říkám, že jsem musela být blázen, nyní se snažím to s množstvím cukroví moc nepřehánět ... vždyť ta kila nahoru pak jdou úplně sama ! Sml30

    superkarma: 0 15.11.2015, 17:34:14
  14. avatar
    [137] renda4141 [*]

    bezinka — #102 Ty tučňáčci jsou roztomilí...hned bych se do nich zakousla. Sml66Sml16

    superkarma: 0 15.11.2015, 16:59:58
  15. [136] frenky299 [*]

    Budu začínat asi 2 týdny před Vánoci. Budu péct určitě dvojitou dávku perníčků, poprvé chci zkusit včelí úlky (mám nové formičky), rafaelo, linecké a vanilkové rohlíčky. Už se na to těším až si pustím k pečení koledy nebo Rybovu Českou mši vánoční. Kdyby k tomu i trochu nasněžilo, byla by to ideální vánoční chvilka :)

    superkarma: 0 15.11.2015, 15:30:31
  16. [135] Keltka [*]

    glumik — #133 rafaello- mnam!!! Sml16

    superkarma: 0 15.11.2015, 15:16:21
  17. [134] Keltka [*]

    Milují pečení vánočního cukroví, ale mám rada, když je na pečení klid. Začnu na konci listopadu nebo na přelomu prosince, Tentokrát poprosim muže o vytahování plechů, abych nedělala vsechno sama. Po cukroví se dost tloustne, a tak budu péct maximálně 5 druhů cukroví, hlavně medvědi prachy, linecké, košicky, a vždy zařadim něco nového. Loni to byla vosí hnízda. Těším se na vykrajovani a pečení se 4letym synem, myslím, že to bude zábava. Dárky už mám nakoupene, tak nebude stres. Sml16

    superkarma: 0 15.11.2015, 15:15:11
  18. [133] glumik [*]

    Tak ja som nikdy na Vianoce nepiekla, ale zmenilo sa to ako sa mi narodili deti :) Takže budeme určite robiť medovníčky, zlepované linecké kolieska a raffaelo guľky s lentilkou vo vnútri :) Piecť začína prvý decembrový týždeň a veľakrát sa stane že prvú várku zjeme do Vianoc a tak pred Vianocami ešte robíme druhú várku.

    1. na komentář reaguje Keltka — #135
    superkarma: 0 15.11.2015, 15:11:51
  19. avatar
    [132] ModráKočka [*]

    Cukroví většinou peču až v půlce prosince, kdy už není zbytí a letos to bude o to těžší, že budu péct bezlepkově. Takže absolutně netuším, jak to dopadne. Sml54

    ...asi se nazobaj vrány....

    superkarma: 0 15.11.2015, 15:11:48
  20. avatar
    [131] gerda [*]

    A ani jeden cupcak, je to vůbec možné?Sml32

    superkarma: 1 15.11.2015, 15:11:08
  21. [130] Keltka [*]

    adnov — #119 Držím Sml16Sml30

    superkarma: 0 15.11.2015, 15:03:47
  22. [129] Janea [*]

    Posledni tri roky, kdy mam samostatnou domacnost, stale resim, kdy pect. Nicmene to je vetsinou prvni ci druhy adventni tyden. Pecu po praci vecer. Nemam ani stale druhy cukrovi, pecu jen 3 druhy a pokazde neco jineho...pardon jeden druh zustava mandlove hvezdicky napocene rumu...ty pecu neustale.

    superkarma: 0 15.11.2015, 14:49:56
  23. [128] Marketa.Sohlichova [*]

    Cukroví začínáme péct tak kolem začátku prosince, nejoblíbenější mám nutelové tyčinky, ty musí být každý rok.pravidelně zkouším nové věci, třeba na tento rok jsem si naplánovala, že zkusím věnečky a marokánky. Snažíme se to s množstvím druhů moc nepřehánět, ale někdy se to nepovede a je toho o trochu víc než předpokládáme :-D

    superkarma: 0 15.11.2015, 14:46:16
  24. [127] záclona [*]

    Každý rok si říkám že to nebudu s pečením přehánět dříve když byli doma děti tak jsem pekla třeba i30 druhů ale pak stejně začnu aspoň10 druhů vyhrává line ke a vanilkové rohlíčky

    superkarma: 0 15.11.2015, 14:38:56
  25. [126] peskova1234 [*]

    já začínám péct koncem listopadu a to hlavně klasiku, ,vosí hnízda, pracny, perníčky, nějaké to nepečené cukroví

    superkarma: 0 15.11.2015, 14:15:10
  26. [125] alenabl [*]

    peču klasiku, téměř pořád stejné druhy, někdy dostanu od někoho recept, co zkusím nově. Pernčky, linecké, vanilkové rohlíčky, tlapičky, myslivecké knoflíky, ořechové tlamičky, letos nově pudingové sušenky - ale to je ještě čas, až tak 14 dnů před svátky, a krémové řezy a nepečené cukroví až těsně před vánocemi. Taky na vánočku nesmím zapomenout. Vše peču jen z jedné dávky a i tak je toho pro nás dva a sem tam nějakou návštěvu - až moc.Sml16

    superkarma: 0 15.11.2015, 13:51:57
  27. [124] Lydie [*]

    Obávám se, že to dopadne jako každý rok. Začnu péct začátkem prosince. Nejdříve peču jen linecké, rohlíčky a jojo, ale musím každý druh upéct několikrát. Chlapci jí rychleji, než peču. Dřív jsem to schovávala na skříň, ale od té doby, co tam dosáhnou, to není dobrá skrýš. A taky nechci, aby to u nás bylo jako v některých rodinách, kdy se cukroví před Vánocemi nesmí jíst. Do toho přijde hodně práce v zaměstnání, kdy tam musím být dlouho do večera, a někdy i o víkendu, a potom se mi už péct moc nechce. Nakonec jsem ráda, když nám na Štědrý den zůstane aspoň něco. Pak ještě udělám nepečené kuličky, bílkový chlebíček, případně vyzkouším nějaký nový recept. Doufám, že letos v práci bude větší klid, abych měla čas na pečení, ale to se asi nestane.

    superkarma: 0 15.11.2015, 13:43:13
  28. [123] zuzuko [*]

    začínám až tak 10 dnů před Vánocemi, peču z másla, cukroví nepotřebuje uležet nijak dlouho. Peču stále stejné druhy - rohlíčky, linecké, medvědí tlapičky, marokánky, kokosky, těsně před Vánocemi pak ještě nějaké řezy nebo roládu, nepečené kuličky Rafaello a rumové a vánočku. Suroviny už mám nakoupené, už se těším, jak začnu.Sml67

    superkarma: 1 15.11.2015, 13:36:19
  29. avatar
    [122] helikoptera [*]

    Tak mi máme pravidlo, že na mikuláše už musí být něco pečené. Mamka většinou pekla tak, že už něco málo dávala ochutnávat návštěvám na moje narozky (23.11.). Letos jsme ještě nezačali, ale už v týdnu bych chtěla začít pomalu zadělávat nějaká těsta. Vždycky když přijdu z práce, tak jedno nebo dvě uděláme, hodíme do pytlíku s označením o co se jedná a šoupneme do lednice odležet.

    Rozhodně budu tento týden zadělávat na perníčky - ty totiž musíme nechat odležet aspoň týden - čím déle, tím lépe. Asi budu zadělávat v úterý o svátek :)

    Jinak určitě budeme péct slepované (linecké), plněné košíčky, čokoládové trubičky, vosí hnízda a arašídové. Další druhy podle nálady a chutě. Na narozky očekávám novou dezertovou kuchařku, která obsahuje i cukroví, tak možná vyzkoušíme něco nového :)

    superkarma: 0 15.11.2015, 13:35:11
  30. [121] jancamamca02 [*]

    Perníčky peču dřív, zhruba v půlce listopadu, ať můžu nabalit do mikulášských balíčků,cukroví až kolem 10.12.nejoblíbenější je linecké,vanilkové rohlíčky, musí být i krémové ovocné košíčky,štafetky a trubičky,stalo se pravidlem, že každý rok zkouším nějaký nový druh cukroví, když chutná zařadím do seznamu oblíbených kousků

    superkarma: 1 15.11.2015, 09:41:59

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme