Domácnost

Kdo vyhrál těstoviny Barilla?

Soutěžících bylo jako obvykle velmi mnoho – celkem 1 226!!! Překvapilo nás, že v této soutěži se úspěšně blýskli také muži! O vítězích rozhodovalo to, zda odpověděli správně na zadané otázky a ještě nezapomněli poslat soutěžní text – oblíbený a vyzkoušený recept s těstovinami. Přiznám se, že vybírat z receptů je vždy problém. Když čtete jejich zadání, hned se vám sbíhají sliny a dá vám pak velkou práci udržet pozornost ve čtení. Hodně receptů bylo podobných, například na špagety, ale také přišlo mnoho receptů, které byly zajímavé.

 

Kdo tedy vyhrál? Zde jsou recepty, které nás zaujaly a které zvítězily:

 

vráně
TĚSTOVINOVÉ LÍVANEČKY: 1/2 balení těstovin 100-200 g měkkého salámu nebo zbytek pečeného masa, 2 vejce, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 50-100 g tvrdého sýra, špetku majoránky nebo oregána, olej. Vařené, vychladlé těstoviny pokapeme trochou oleje, osolíme, opepříme, přidáme na kostky nakrájený salám nebo maso, tvrdý sýr, majoránku a vmícháme vejce. Na lívanečníku tvoříme placičky, které prudce opečeme z obou stran. Lívanečky můžeme ozdobit rajčetem, paprikou nebo jinou zeleninou dle vlastní chuti.

 

essence
Těstovinový salát s tuňákem
Uvaříme 250 g těstovin - necháme je vystydnout. Do velké mísy nakrájíme čerstvou zeleninu (rajčata, okurky, papriky, cuketu, ledový salat apod.) podle toho, co právě máte doma, přidáme krájené olivy (černé nebo zelené podle chuti). Přidáme těstoviny, 1-2 balení drceného tuňáka ve vlastní šťávě a jednu kysanou smetanu (lze zaměnit s ochucenou rajčatovou šťávou). Pro milovníky ostrých jídel doporučuji na salát po naservírování použít Chilli omáčku.

 

lukas.hrdlicka
Potraviny: 400 g nudlí, sůl, 2 lžíce oleje, 4 malé cukety, 2 lžíce másla, pepř, 1 stroužek česneku, půlka cibule, 3 lžíce olivového oleje, 1 krabička řeřichových výhonků, 150 g jemného tvarohu, 100 g nastrouhané mozzarelly, 100 ml smetany
Postup: Těstoviny uvaříme dle návodu. Slijeme je a necháme okapat. Cuketu neloupeme, jen ji nakrájíme na slabší hranolky asi 4 cm dlouhé. V pánvi rozpustíme máslo a cuketu na něm orestujeme. Osolíme ji a opepříme. Připravíme si omáčku. Oloupeme česnek s cibulí a drobně nasekáme. Obojí osmahneme na olivovém oleji. Tvaroh utřeme s cibulkou a přidáme sýr. Zahříváme je dokud se zcela neroztaví. Do omáčky vmícháme smetanu s nasekanou řeřichou a rozmixujeme do krému. Ochutíme a přelijeme jí těstoviny s cuketou.

 


zbynek.kytka
300 g lasagní (nudlové obdélníkové placky – lze použít i nepředvařené), 2 lžíce oleje, 500 g mletého masa nebo 250 g měkkého salámu, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 velký rajčatový protlak, cukr, sůl, pepř, sladká mletá paprika, 1 lžička sušeného oregána, 50 g hladké mouky, 50 g másla, 400 ml mléka, 200 ml bílého vína, bílý pepř, 100 g tvrdého sýra, 150 ml bílého jogurtu, 50 ml zakysané smetany.
Na oleji osmahneme cibulku, přidáme mleté maso nebo nakrájený salám a opékáme. Pak přidáme prolisovaný česnek, rajčatový protlak a dochutíme solí, pepřem, mletou paprikou, oregánem a podle chuti cukrem. Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, důkladně promícháme a po částech vmícháme mléko a víno, prošleháme a povaříme do zhoustnutí. Ochutíme solí a bílým pepřem. Sýr nastrouháme najemno a rozmícháme s jogurtem a zakysanou smetanou. Dostatečně velkou zapékací formu (nejlépe z varného skla) vylijeme 1 naběračkou bílé omáčky, pokryjeme částí rajčatové omáčky. Na maso položíme plátky lasagní tak, aby bylo maso pokryté až k okrajům. Potom polijeme opět bílou omáčkou a rajčatovou omáčkou a znovu pokryjeme plátky lasagní. Takto pokračujeme, dokud nespotřebujeme všechny suroviny. Poslední vrstvu tvoří těstoviny, na které rozetřeme směs ze strouhaného sýra a jogurtu. Formu vložíme do trouby a bez poklice zapékáme při teplotě asi 170 °C podle potřeby, dokud se tekutina nevsákne do těstovin a povrch nezezlátne. Množství mletého masa můžeme snížit a z části nahradit hráškem. K tomuto pokrmu se hodí rajčatový nebo míchaný salát z čerstvé zeleniny

 

 

lakiz
Ingredience: 200 g polohrubé nebo hrubé mouky, hladká mouka na vál, 1/2 lžičky soli, 5 žloutků, 1 lžíce olivového oleje, 30 g černých lanýžů, sůl, 1 malá šalotka, 100 g másla, čerstvě mletý pepř Postup: Z mouky, soli, žloutků a oleje vypracujeme těsto, tak aby nelepilo. Z těsta utvoříme bochánek, zabalíme a necháme 1 hodinu odpočinout. Na lehce pomoučněném vále vyválíme z těsta plát, který necháme mírně oschnout. Nakrájíme nudle. Lanýže omyjeme pod tekoucí vodou, pokud je kůže příliš tvrdá, lehce ji sloupneme. Lanýže nakrájíme na velmi tenké plátky. Oloupanou šalotku najemno nakrájíme a necháme ji zesklovatět na pánvi s rozehřátým máslem. Nudle vaříme 2-4 minuty. Plátky lanýžů rozložíme vedle sebe na pánev s máslem a šalotkou a krátce prohřejeme. Osolíme je, opepříme a promícháme a vařenými nudlemi. Přílohy: místo lanýžů můžeme použít žampiony

 

Dika
ŠPAGETY S ARAŠÍDOVOU OMÁČKOU
Pro 2 osoby: 2 porce špaget, 2 hrsti nakrájené natě z cibulky, případně nadrobno nakrájený pórek nebo pažitka. Omáčka: 125 g arašídu, voda na rozředění, podle chuti sůl. Hlavní u tohoto jídla je omáčka. Je pro nás sice neobvyklá, ale nečekaně lahodná. Její příprava není složitá, a co víc, můžete ji připravit větší množství do zásoby (v Německu se prodává arašídová pasta, kterou stačí rozředit vodou). Do mixéru dejte trochu vody a nasypte arašídy. Pokud jsou nesolené, přidejte sůl. Zpočátku mixujte zvolna (1. stupeň rychlosti) a za chvíli rychlost zvyšte. Mixujte tak dlouho, až je z arašídů a vody hustá kaše. Tím příprava omáčky končí. Zatímco se mixovala, dovařily se špagety. Mělo by jich být tolik, aby vydaly na samostatné jídlo. Uvařené, horké špagety rozdělte na talíře, zalijte je omáčkou a posypte zelenou natí. Natí nešetřete, dodá jídlu nejen barvu, ale i chuť. Špagety servírujte v zimě teplé, v létě studené. Stojí za to vyzkoušet obojí.

 

Sněženka
Ďábelské mušle
Ingredience: 500 g těstovin (mušlí), 1 stroužek česneku, 2 červené feferonky, 100 g naložených nebo sušených rajčat, 250 g slaniny, 370 ml vývaru, 3 lžíce rajčatového protlaku, 100 g černých oliv, sůl, pepř
Postup přípravy: Mušle uvaříme dle návodu na obalu. Feferonky omyjeme, rozpůlíme, zbavíme semeníku a lusky nakrájíme na nudličky. Okapaná rajčata nakrájíme na kostičky, stejně tak slaninu. Slaninu rozškvaříme, osmahneme na ní prolisovaný česnek a feferonky. Zalijeme vývarem, přidáme rajčata a asi 5 minut povaříme. Vmícháme rajčatový protlak, polovinu oliv, osolíme a opepříme. Scezené a okapané mušle upravíme na talíře, zalijeme omáčkou a ozdobíme zbylými olivami.

 

Lubar
Potřebujeme špenát (nejlépe mražený v malých kostičkách), konzervovaná rajčata, nivu, točený salám, zakysanou smetanu a cibuli. Cibuli nadrobno nakrájíme, osmahneme a přidáme nadrobno nakrájený salám. Když je trošku "opálený", tak přidáme mražený špenát, rozsekaná rajčata i se šťávou, nahrubo nastrouhanou nivu a podle chuti i zakysanou smetanu. Necháme pořádně provařit, případně zahustíme, smícháme s uvařenými těstovinami a podáváme.

 

Fiona
Těstoviny s kuřecím masem a zakysanou smetanou
Těstoviny dle libosti, kuřecí maso - nejlépe prsíčka, grilovaci koření, popř. dle chuti hospodyňky sojovou omáčku, sůl, cibulku nebo pórek, 125 ml Rama Cremefine zakysaný krém, Kečup Hellmann's, sýr na posypání
Těstoviny uvaříme klasickým způsobem. Mezitím na cibulce osmažíme maso, okořeníme dle libosti a jakmile je maso měkké, zalijeme zakysanou smetanou, prohřejeme a přidáme kečup. Netřeba šetřit. Zapékací misku vymažeme a těstoviny smícháme s právě hotovou směsí a posypeme silnou vrstvou sýra. Pečeme v předem vyhřáté troubě asi tak 15 minut a ihned podáváme.

 

Vivian
Můj nejoblíbenější recept? Miluji těstoviny na všechny způsoby, ale nejraději mám lehké a svěží pokrmy, které se dají jíst i za studena, hlavně těstovinové saláty. Tady je jeden z nich:
Těstovinový salát s kuřecím masem
125 g těstovin Barilla (vrtule), 200 g vařeného nebo pečeného kuřecího masa, 200 g dušené šunky, 250 g rajčat, 1 zelená paprika, kousek salátové okurky, 1 lžíce kaparů, 2 lžíce nasekaných zelených bylinek (petrželka, pažitka), 15 ml extra panenského olivového oleje, 30 ml vinného octa, 2 lžíce kysané smetany (nebo bílého jogurtu), sůl, cukr, čerstvě mletý pepř.
Těstoviny uvaříme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Zakápneme olejem a promícháme, aby se neslepily. Kuřecí maso, šunku a papriku nakrájíme na nudličky, rajčata a okurku na kostičky. Všechny přísady dáme do větší mísy, přidáme kapary a nasekané bylinky a lehce promícháme. Pak přidáme dresink připravený z olivového oleje, vinného octa, kysané smetany (ev. bílého jogurtu), soli, pepře a trošky cukru (můžeme nahradit kupovaným dresinkem), opět promícháme a necháme půl hodiny rozležet. Podáváme na listech salátu, zdobíme lístky čerstvé bazalky.

 

Všem výherkyním gratulujeme!!!

 

   
03.11.2004 - Dům a byt - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [26] revka [*]

    také já posílala skoro stejný recept na salát, je vidět že máme podobné chutě, bylo asi těžké vybírat...a taky se těším, až si ho udělám

    superkarma: 0 03.11.2004, 19:04:00
  2. avatar
    [23] Vivian [*]

    klara: no jo, však i o té omáčce se dole zmiňuju ale těch těstovin bude fakt jen 1 balíček

    superkarma: 0 03.11.2004, 15:10:00
  3. avatar
    [22] klara.kr [*]

    Vivian: spagety a jednu omacku a prvni tri ziskaji balik s vice vyrobky

    superkarma: 0 03.11.2004, 14:53:21
  4. avatar
    [21] Vivian [*]

    klara: já jsem si to tedy přečetla v pravidlech tam doslova stojí: "4. - 10. cena 1 balíček těstovin + 1 rajčatová omáčka"

    superkarma: 0 03.11.2004, 11:16:47
  5. avatar
    [20] Petrana [*]

    Gratuluju výtězům

    superkarma: 0 03.11.2004, 11:05:16
  6. avatar
    [19] klara.kr [*]

    Nevim jak jste prisly k tomu, ze vyherce ziska jedny spagety. To jsme teda nikde nepsali...

    superkarma: 0 03.11.2004, 09:25:17
  7. avatar
    [18] marcellina* [*]

    gratuluju vitezum

    superkarma: 0 03.11.2004, 09:19:19
  8. [15] Janík [*]

    superkarma: 0 03.11.2004, 07:58:10
  9. avatar
    [14] Markýza [*]

    všem výherkyním a výhercům gratuluju.

    superkarma: 0 03.11.2004, 07:45:16
  10. avatar
    [9] Eva_CZ [*]

    Jeeeeeeeee - a Lubar a Fiona Nejak jsem vas prehlidla.....

    superkarma: 0 03.11.2004, 01:57:01
  11. avatar
    [8] Eva_CZ [*]

    Vsem vyhercum a Vivi zvlast!

    1 balicek testovin, jo? To me fakt mrzi, ze jsem se nezucastnila....

    superkarma: 0 03.11.2004, 01:54:22
  12. avatar
    [7] Vivian [*]

    Jinak všem výhercům samozřejmě taky blahopřeju k výhrám

    superkarma: 0 03.11.2004, 01:17:00
  13. avatar
    [6] Vivian [*]

    Léthé: tak tak, pěkně se rozdělíme já to masíko moc nemusím, já sežeru to listí a ty těstoviny ...
    Jo a ještě přijde nějaká rajčatová omáčka... tak to můžeme rovnou taky zapít

    superkarma: 0 03.11.2004, 00:39:24
  14. avatar
    [5] Léthé [*]

    Vivian: Hele …já z tvého salátku vyzobu jen to masíko a feferonky a těstoviny ti nechám .Slibuji .

    superkarma: 0 03.11.2004, 00:36:39
  15. avatar
    [4] Vivian [*]

    Léthé: tož přijeď, dotlač flašu, salátek bude a feferonky taky
    ale koukám, že jsem vyhrála akorát jeden pytlík těstovin, to se moc nerozšoupneme

    superkarma: 0 03.11.2004, 00:30:32
  16. avatar
    [3] Léthé [*]

    Vivian: Vivian: TAKŽE GRATULUJI. A kdy mě pozveš na ten tvůj těstovinový salát? Prosila bych tam přidat feferonky.

    superkarma: 0 03.11.2004, 00:27:48
  17. avatar
    [2] Vivian [*]

    superkarma: 0 03.11.2004, 00:13:31
  18. avatar
    [1] sarobrouk [*]

    Gratuluji

    superkarma: 0 03.11.2004, 00:12:20

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme