Novinky

Kdo neochutnal, neví, o co přichází

Čtenářka marde má již celkem bohaté zkušenosti se zvěřinou a má ji ráda. Jak k těm zkušenostem přišla, vám popsala ve svém příspěvku, za který jí děkuji.

Dobrý den,
dnes je zajímavé téma. Já jsem jako první divočinu ochutnala zajíce na smetaně. Bylo to u mé tety, když zajíce vyhrál strýček v tombole na mysliveckém plese. V té době mi bylo asi deset let a zvířata jsem měla ráda spíše živá než na talíři.

Další zkušenost jsem získala v závodní jídelně. Měli jsme jelení guláš s knedlíkem. Maso bylo trochu tuhé, ale omáčka dobrá. Pak dlouhé roky nic.

Asi před patnácti lety manželův kolega cestou do práce srazil srnu. Nečekaně mu vběhla pod auto. Tehdy takové maso nebylo moc obvyklé, tak si ji odtáhl a v práci se o ni všichni podělili. Když mi manžel přinesl to nadělení domů, nejdřív jsem se na to nevěřícně dívala, ale pak mi to nedalo a začala jsem hledat v kuchařkách a sešitech na vaření nějaký zajímavý recept.

Nakonec jsem si vybrala Srnčí na víně. To bylo poprvé, kdy jsem něco takového vařila. Jako přílohu jsem k tomu udělala bramborové knedlíky .

 Na první pokus to bylo moc dobré. Vloni můj syn jel autem a na silnici našel přejetou srnku. Zastavil a odtáhl ji stranou. Když se vracel, stále tam byla. Tak ji naložil a přivezl domů.

Manžel s ní nechtěl mít nic společného, takže veškerá práce byla na synovi. Předtím nikdy nic takového nedělal. Vychladlá už byla, takže ji stáhl, vykuchal i naporcoval úplně sám. Já takové věci nemusím vidět.

Maso rozdělil mezi své bratry.  Tak jsem zavzpomínala a můj první recept jsem obohatila o špek a divoké koření a opět přidala jako přílohu bramboré knedlíky. Nemělo to chybu.

V poslední době nám v jídelně občas uvaří divočáka v šípkové omáčce. Musím říct, že je to moc dobré. Omáčka je mírně navinulá, vůbec není sladká.
Tak to jsou mé zážitky s divokou. Kdo neochutnal, neví o co přicházi. Je to libové a zdravé maso.

Přeji všem dobrou chuť.
Lovu zdar

marde
Text nebyl redakčně upraven


Jaký je váš vztah ke zvěřině a myslivectví…

  • Jaké zvěřinové jídlo máte nejraději?
  • Nebo byste něco takového do pusy nikdy nevzala?
  • Máte nějaký skvělý recept?
  • Kdo vám zvěřinu dodává?
  • Ulovila jste vy někdy něco sama?
  • Umíte vyvrhnout a stáhnout z kůže nějaké zvíře?
  • Vběhla vám pod auto srna, nebo divoké prase?
  • Neb na vás nějaké roztomilé zvířátko zaútočilo?

Na vaše příběhy, recepty, úvahy na výše uvedené téma se těším na redakčním mailu

redakce@zena-in.cz

A jednu z vás dnes v 16 hodin za příspěvek odměním. A čím? To bude překvapení!

   
15.11.2012 - Čtenářské příspěvky - autor: Radek Kříž

Komentáře:

  1. avatar
    [29] saruz [*]

    ano, zvěřina je chutné maso Sml22

    superkarma: 0 15.11.2012, 22:50:48
  2. [28] jukl [*]

    kdysi jsem vyhrála v tombole bažanta

    superkarma: 0 15.11.2012, 22:50:30
  3. avatar
    [27] hubajda [*]

    femme — #22 jednou v telce bylo ze jeden pan venku bere na jidlo jen takove maso co bylo srazene autem chodi kolem silnice a bere mrtve zvirata a pak si je vari rikal ze v krame by zaplatil moc penez a takhle to ma zadarmo a zve sve pratele na hostinu vubec jsem nechapala jak to muze nekdo delat

    superkarma: 0 15.11.2012, 22:00:58
  4. avatar
    [26] hubajda [*]

    ekleinovka — #23 ja si ted dat kavu tak nespim vubec

    superkarma: 0 15.11.2012, 21:58:32
  5. avatar
    [25] hubajda [*]

    ja bych tu srnu tam nechala mela bych strach kdyz neni overena veterinarem

    superkarma: 0 15.11.2012, 21:58:04
  6. avatar
    [24] Kytinkak [*]

    já bych měla strach něco takového jíst, když to nemá veterinární kontrolu

    superkarma: 0 15.11.2012, 21:27:41
  7. avatar
    [23] ekleinovka [*]

    Jen si pochutnejte,já si dávám právě kávu....

    1. na komentář reaguje hubajda — #26
    superkarma: 0 15.11.2012, 20:19:58
  8. avatar
    [22] femme [*]

    fakt někdo může sebrat ze silnice bůhví jak dlouho přejetou srnku?? Sml28

    1. na komentář reaguje hubajda — #27
    superkarma: 0 15.11.2012, 20:17:54
  9. [21] magic11 [*]

    přejetou srnu bych se bála vzít domů Sml80 člověk přece jen neví...

    superkarma: 0 15.11.2012, 19:40:51
  10. avatar
    [20] arminka [*]

    zdravou zvěřinu ... proč ne, chutná mi Sml16

    superkarma: 0 15.11.2012, 18:49:29
  11. avatar
    [19] ladouch [*]

    dadma — #12 Přesně tak bez prohlédnutí veterinářem ani ránu, co když to má svalovce nebo jinou chorobu.Sml23Sml23Sml23

    superkarma: 0 15.11.2012, 18:10:10
  12. [18] Roland [*]

    vmarta — #3 Já to samé.

    superkarma: 0 15.11.2012, 18:05:22
  13. [17] musilovahana [*]

    Zvěřinu né, ale já jím celkově málo masa.

    superkarma: 0 15.11.2012, 17:56:28
  14. [16] doginka [*]

    V jídelně divočáka,hm Sml67

    superkarma: 0 15.11.2012, 17:29:31
  15. avatar
    [15] lenig [*]

    vždy, když v telce vaří někdo zvěřinu, tak si říkám, že je to libové a zdravé masko, ale není k sehnání...a to jsme na malém městě, kde vajíčka i brambory, králíky a třeba sem tam zabíjačku bereme od známých, ale zvěřinu nikdo nenabízíSml23

    superkarma: 0 15.11.2012, 17:24:34
  16. avatar
    [14] tajnostii [*]

    Libové,zdravé a výbornéSml22

    superkarma: 0 15.11.2012, 17:20:52
  17. [13] step1 [*]

    dadma — #12 Já bych taky nevzala nic, co bych viděla venku již mrtvé. Taky by tomu mohlo něco být.

    superkarma: 0 15.11.2012, 17:09:25
  18. [12] dadma [*]

    Já bych si nikdy sraženou zvěř nevzala.Za prvé se to nesmí má se to hlásit myslivcům a za druhé pokud by to nebylo veterinárně prohlédnuté maso ,tak bych to nejedla.

    1. na komentář reaguje step1 — #13
    2. na komentář reaguje ladouch — #19
    superkarma: 0 15.11.2012, 17:03:59
  19. [11] MaVy [*]

    pravda libové,zdravé,výborné a bohužel u nás nedostatkovéSml15

    superkarma: 0 15.11.2012, 15:55:44
  20. avatar
    [10] ivory [*]

    nevím, taky bych se asi bála, aby tomu něco nebylo...

    superkarma: 0 15.11.2012, 15:23:56
  21. avatar
    [9] tepito [*]

    rusalka2008 — #8 tak to nikomu neříkejSml16

    superkarma: 0 15.11.2012, 15:07:27
  22. avatar
    [8] rusalka2008 [*]

    to se nesmí vzít s sebou - sraženou zvěř, správně se má volat myslivecká stráž

    1. na komentář reaguje tepito — #9
    superkarma: 0 15.11.2012, 15:05:37
  23. avatar
    [7] Jindriska8 [*]

    Pěkný článek a já bych ochutnalaSml22

    superkarma: 0 15.11.2012, 14:51:37
  24. avatar
    [6] xx-b [*]

    hezky napsané - přečetla jsem to jedním dechem Sml16

    superkarma: 0 15.11.2012, 14:42:26
  25. avatar
    [5] Jitullinka [*]

    Zvěřina má opravdu zvláštní chuť, to se musí ochutnat - je výborná Sml58Sml59Sml22

    superkarma: 0 15.11.2012, 14:41:38
  26. avatar
    [4] blesksoft [*]

    teda vy máte jídelnu Sml67

    superkarma: 0 15.11.2012, 14:41:09
  27. avatar
    [3] vmarta [*]

    Věrulinka — #1 ja taky...Sml22

    1. na komentář reaguje Roland — #18
    superkarma: 0 15.11.2012, 14:40:17
  28. avatar
    [2] Hanula [*]

    Věrulinka — #1 Sml22to je velký strašák

    superkarma: 0 15.11.2012, 14:40:02
  29. avatar
    [1] Věrulinka [*]

    Sml15 já bych se bála bez veterinárního vyšetření to jíst Sml15

    1. na komentář reaguje Hanula — #2
    2. na komentář reaguje vmarta — #3
    superkarma: 0 15.11.2012, 14:38:19

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme