Domácnost

Kde jsou kořeny tradice vánočního kapra?

kapr

Vzhledem k bohaté a předlouhé historii rybníkářství by se mohlo zdát, že zvyk konzumace kapra o Vánocích je tady odvěků, že už ve zlaté době rybničního chovu kapra, tedy v 15. a 16. století, patřila tahle ryba mezi vánoční pokrmy. Jenže zdání klame. Podívejme se tedy v této předvánoční době, jak ono to vlastně bylo a kdy se kapr „zabydlel na vánočním stole“.

Na vánoční stůl začal kapr jako hlavní chod štědrovečerní hostiny přicházet až na přelomu 19. a 20. století. V pozadí stálo znovu vzmáhající se (po dvou stech letech totálního úpadku) rybníkářství, schopné produkovat ve větších objemech kapra a dodávat jej na trh. Jeho cena začala být přiměřená ekonomickým možnostem veřejnosti a konzum ryb obecně dostával podporu tehdejšího tisku. Zvyk vánočního kapra se začal poměrně rychle ujímat, z měst postupně pronikal i na venkov, a od té doby už kapr štědrovečerní stůl neopustil.

kapr

Ale vraťme se ještě trochu nazpět. Kulinářský středověk, zejména jeho druhá polovina, ovšem rybám přál. Ty byly v bohatých sociálních vrstvách na stolech velice často; dnes bychom tenhle stav mohli téměř závidět. Vedle rybničních ryb v čele s kaprem to byly navíc i ryby z toků; mezi nimi kraloval losos, tehdy běžná říční ryba. Až barbarsky zpupně působí zpráva o svatební hostině Viléma z Rožmberka ze začátku roku 1568; vedle celého stáda dobytka, nepočítaně zvěřiny a desetitisícovek všech možných opeřenců se během ní zkonzumovaly téměř tři tisícovky kaprů, přes dvanáct tisíc pstruhů, pět tisíc sumců a stejný počet lososů, nepočítaje stovky štik, candátů, lipanů, raků a navíc i mořských ryb.

Zachované středověké kuchařské recepty dokládají, že ryby s kaprem v čele se připravovaly spíše do sladkokysela a voněly také perníkem a medem. Jedna z knih ze začátku 16. století např. uvádí „padesáterý způsob krmí rybích“, například rybu „odpečenou v predlíku, obtuženou v žluté jíše, mandlovou v černém koření, s máslem, se slaninou, štokfišové chuti, s cibulí, křenem nebo česnekem“.

kapr

Dnešní Vánoce znají kapra především v podobě obalovaného řízku, doplněného bramborovým salátem. Dieteticky to sice není to nejlepší, co s rybou můžeme udělat, ale patří to plně k souboru tradic - a ty je třeba rovněž ctít.

   
15.12.2010 - Dům a byt - autor: (red)

Komentáře:

  1. avatar
    [17] Introvertka [*]

    Kapr bude, jako každý rok.

    superkarma: 0 15.12.2010, 22:11:50
  2. [16] rae [*]

    já bych tipla, že rybu jako postní pokrm etablovala církev - ta to ovšem převzala z židovské kuchyně - typická ryba na sladkokyselo je gefiltefisch

    no a někde v jihočeské kronice byl zápis, že si čeládka vymínila, že LOSOSA nebude mít častěji, než čtyřikrát týdně! Sml30

    superkarma: 0 15.12.2010, 21:34:50
  3. [15] AndyC@email.cz [*]

    Kapr u nás na stole určitě nebude. Vypadá to na lososa, ostatně jako každý rok

    superkarma: 0 15.12.2010, 20:43:22
  4. [14] orangutan [*]

    mňam ale už ho nezabíjím,nechávám zabítSml79

    superkarma: 0 15.12.2010, 19:11:43
  5. avatar
    [13] sedesatka [*]

    Kapřík patří k Vánocům,ale i během roku.Nejhoší jsou ty kosti,ale i s těma si šikovná kuchařka poradí.Tak dobrou chuť všem. Sml16

    superkarma: 0 15.12.2010, 19:01:19
  6. avatar
    [12] SNÍŽEK [*]

    babicka11 — #11 savojský řízek se dělá jak?   my jíme lososa,mňam.Sml67

    superkarma: 0 15.12.2010, 14:18:33
  7. avatar
    [11] babicka11 [*]

    Kapra jíme i v průběhu roku, nečekáme na Štědrý den..a máme stejně nejraději kuřecí řízky :-), ty taky máme často Sml22 a nebo savojský řízek, jéžiš, já mám zas chutě Sml30

    1. na komentář reaguje SNÍŽEK — #12
    superkarma: 0 15.12.2010, 13:44:56
  8. [10] ivetinkav [*]

    pryč s dietou a hurá na rybku a salátek, už se těším

    superkarma: 0 15.12.2010, 13:21:05
  9. avatar
    [9] Myškomedvídek [*]

    kapříka mám rádaSml59

    superkarma: 0 15.12.2010, 11:02:20
  10. avatar
    [8] delfi.na [*]

    letos poprvé budu bez kapra, snad to přežiju Sml15Sml16

    superkarma: 0 15.12.2010, 10:37:36
  11. [7] dadma [*]

    Kapříka dělám jen pro manžela.Ostatní buď lososa,vinnou klobásu a nebo kuřecí či krůtí řízek.

    superkarma: 0 15.12.2010, 09:09:41
  12. avatar
    [6] Pentlička [*]

    Řekla bych, že ryby se jedly na Štědrý večer, protože je to postní jídlo. Oslava Vánoc včetně bohatého jídla se původně konala až na Boží hod vánoční. To až dnes se přecpáváme právě na Štědrý večer.

    Jinak kapra mám moc ráda, na Štědrý večer ho jíme jednak smaženého, jednak děti pečeného a jinak mi moc chutná třeba po mlynářsku, to je lahůdka.

    superkarma: 0 15.12.2010, 08:43:02
  13. avatar
    [5] selinka [*]

    velká škoda, že se nám lososi vytratili, jejich současná cena je šílená Sml68 

    superkarma: 0 15.12.2010, 08:15:53
  14. [4] lidicka [*]

    Kapra nejíme, o Vánocích máme pstruhaSml16

    superkarma: 0 15.12.2010, 08:09:55
  15. avatar
    [3] ahoi [*]

    Rybu nejím Sml23

    superkarma: 0 15.12.2010, 07:26:57
  16. avatar
    [2] Juana [*]

    Obalovaného kapra u nás nikdo nejí - když rybu, tak pořádně připravenou jako rybu a ne jako řízek. V trojobalu maximálně prase nebo kuřátku či krůtu, ale rybu ne. Navíc ryby jíme skoro každý týden, takže na vánoce si dáme spíš ten klasický řízek.

    superkarma: 0 15.12.2010, 01:00:39
  17. avatar
    [1] nadenica [*]

    děláte mi chutě, ale dočkáme seSml66

    superkarma: 0 15.12.2010, 00:11:02

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme